用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才08小一家長會
樓主: 中天英
go

優才08小一家長會 [複製鏈接]

原文章由 軍魁星 於 07-8-17 09:57 發表

你住屯門, 如果收左你, 無校車, 點返學啊?

我一個月前都係住緊大埔, 第一年日日自已接送, 送都問題唔大, 最多係塞車時有d心理壓力, 驚遲到, 但接就麻煩喇, 日日兩點幾就要走, 定時定後, 所以我地最終都係 ...

孟母三遷啦, 冇辨法啦, 為小朋友搵到間好學校唔易啊o

當年我決定住邊度之前, 係先考盧附近有冇好學校既、

我梗知啦,(應用囡囡成日講個句) 講下笑姐 :loveliness: 我早入會嘛  

原文章由 中天英 於 07-8-17 21:56 發表

我淨係佩服你發表左咁多文章者, 冇其他意思既。

[ 本文章最後由 kae 於 07-8-17 22:07 編輯 ]

原文章由 YINYINMUM 於 07-8-17 17:44 發表

請問知唔知校車由旺角返將軍澳校舍大約要幾點上車?
另外有無人可以PM才華班的資料給我參考(即可選擇項目)? 而才華班係學校經測試後幫學生選定係自選架? 唔該哂.

好緊張呀, 收生學位咁少, 競爭真係好大 ...

校車路線, 請睇,

http://hk.geocities.com/tamyin2007/2007schoolbus.xls

旺角返將軍澳? 唔解唔返旺角分校?

dabbycheung

謝謝你!
優才的家長真係好好, 未入優才已經感受到.:
我自己選晒兩個地點,如果住tko會唔會大一些機會入tko校舍呢?
現在倒數, 好緊張, 幾天之後希望大家上來報喜.

原文章由 dabbycheung 於 07-8-16 18:28 發表

請放心!優才學生唔係個個都係資優生。

學校設有學費減免計劃,如果合乎資格,可以向學校申請。

希望各位可以順利入選,加入優才大家庭!

原文章由 AAma 於 07-8-18 10:40 發表
dabbycheung

謝謝你!
優才的家長真係好好, 未入優才已經感受到.:
我自己選晒兩個地點,如果住tko會唔會大一些機會入tko校舍呢?
現在倒數, 好緊張, 幾天之後希望大家上來報喜.

AAma,

理論上如果住TKO, 入TKO校舍機會會係大D.

不過因為今年TKO只開一班小一,而且因為學校係小班教學,所以每班只有24位學生。又因為今次只係第一次收生,即今次TKO校舍應只收12位學生(唔知有無推算錯誤?)。照我了解,TKO校舍亦應該會比有家姐呀哥響度讀既學生優先申請。所以我覺得你報兩邊校舍會好D。

最後,希望大家有好消息!

原文章由 YINYINMUM 於 07-8-17 17:44 發表

請問知唔知校車由旺角返將軍澳校舍大約要幾點上車?
另外有無人可以PM才華班的資料給我參考(即可選擇項目)? 而才華班係學校經測試後幫學生選定係自選架? 唔該哂.

好緊張呀, 收生學位咁少, 競爭真係好大 ...

YINYINMUM,
才華班D資料pm唔到比你,一來係成本書,二來D資料年年唔同。而且今年MK校舍多左一大班學生,所以MK既才華班,選擇一定會比舊年多好多。

才華班係先由學生(即家長)自己揀,然後由學校作決定。

原文章由 dabbycheung 於 07-8-18 11:24 發表

AAma,

理論上如果住TKO, 入TKO校舍機會會係大D.

不過因為今年TKO只開一班小一,而且因為學校係小班教學,所以每班只有24位學生。又因為今次只係第一次收生,即今次TKO校舍應只收12位學生(唔知有無推算 ...

dabbycheung,

妳既推斷係岩既, 第一階段TKO只收12個學生咋,  如果淨係揀TKO, 机會係好既細 ( 大約係400幾人爭12個位)。

以我所知, 有阿哥家姐讀緊既, 係会有加分, 但係冇優先既(我就想有優先啦, 妳都知我想個細仔跟住阿哥一齊返學啦)。

原文章由 中天英 於 07-8-18 22:37 發表

妳既推斷係岩既, 第一階段TKO只收12個學生咋,  如果淨係揀TKO, 机會係好既細 ( 大約係400幾人爭12個位)。

以我所知, 有阿哥家姐讀緊既, 係会有加分, 但係冇優先既(我就想有優先啦,  ...

中天英:

我響學校識既人唔多,但我都知有幾位TKO家長,今年有幫細仔女報GT G1,所以今年TKO既G1學位,競爭真係非常大。

最後希望你有好消息!

[ 本文章最後由 dabbycheung 於 07-8-18 22:56 編輯 ]

原文章由 dabbycheung 於 07-8-18 11:37 發表

YINYINMUM,
才華班D資料pm唔到比你,一來係成本書,二來D資料年年唔同。而且今年MK校舍多左一大班學生,所以MK既才華班,選擇一定會比舊年多好多。

才華班係先由學生(即家長)自己揀,然後由學校作決定。

有成本書咁多,要在當中選2樣都幾難決擇喎.
恭喜你阿仔D同學仔有咁好成績!! 喺優才讀得好又發揮到,好似都係資優生, 唔知如果唔係資優生學生的較果又如何呢? 因為我唸阿仔只係好活躍坐唔定,但唔係資優,

中天英,
係到校車表啦,唔該哂.
不過路線唔多, 佐敦附近一帶都無站?! 最近的站都要坐車去, 咁咪要自己坐地鐵接送?
我其實選了both校舍, 可能TKO機會都唔大, 不過始終G4都要坐校車返TKO,所以查詢下先. 對我來說,無校車接送問題好大, 都要CHECK下媬姆車情況又係點,我個仔未坐過校車架.

我以為我之前住大埔, 應該係全校最遠(旺角),   我尋日才知道, 原來有個同學係住天水圍既.

想問下你地知唔知面試當日校長有無入去小朋友課室???

原文章由 YINYINMUM 於 07-8-19 10:52 發表

有成本書咁多,要在當中選2樣都幾難決擇喎.
恭喜你阿仔D同學仔有咁好成績!! 喺優才讀得好又發揮到,好似都係資優生, 唔知如果唔係資優生學生的較果又如何呢? 因為我唸阿仔只係好活躍坐唔 ...

學校會發掘學生既長處而加以培訓,小學有各式各樣既課後資優班,而中學就有以主科為主既加速班。

我個仔都唔係資優生,但學校發現佢既數學科成績特別好,所以將佢編左入數學加速班,(佢同尋日上報紙果兩位資優生係同一組)。坦白講,我個仔既數學科成績,絕對唔會比果兩位資優生差。所以我相信學校既栽培係功不可沒,我亦相信唔一定係資優生,至可以響學校發揮得到。

[ 本文章最後由 dabbycheung 於 07-8-19 21:03 編輯 ]

我上年星期一晚上已收到信 (無記錯也是說星期五或之前收到通知)。你哋可能一兩日内會收到信或電話。希望大家收到好消息!

唉...頭先4點開信箱得張9百幾電費單咋 :(

原文章由 appletony 於 07-8-20 15:20 發表
我上年星期一晚上已收到信 (無記錯也是說星期五或之前收到通知)。你哋可能一兩日内會收到信或電話。希望大家收到好消息!

原文章由 kae 於 07-8-20 17:10 發表
唉...頭先4點開信箱得張9百幾電費單咋 :(

今日收嘅信一定係上星期六至寄㗎,我諗最快聽日或後日啦!

祝好運!
維尼媽

原文章由 dabbycheung 於 07-8-19 20:59 發表

學校會發掘學生既長處而加以培訓,小學有各式各樣既課後資優班,而中學就有以主科為主既加速班。

我個仔都唔係資優生,但學校發現佢既數學科成績特別好,所以將佢編左入數學加速班,(佢同尋日上報紙果兩 ...

你個仔都好叻仔喎! 可能佢都係資優你唔知.
請問上報個兩位同學係原校升上中學, 還是中學插班生?

你地有冇人好似我咁想拎返果份嘔心瀝血的Profolio呀???
我今日打去GT(TKO)問,佢叫我明天再致電找蕭小姐wor!!!

超緊張!!!!我平時好少check郵箱 因為通想都係D交$$$單!今日我突登落街check 2次得張$1715的電費單咋! (先苦後甜)
呢D就係舒舒服服歎冷氣的代價   鬼叫屋企有隻大汗包咩!

原文章由 dabbycheung 於 07-8-19 20:59 發表

我個仔都唔係資優生,但學校發現佢既數學科成績特別好,所以將佢編左入數學加速班,(佢同尋日上報紙果兩 ...

要囉倒好成績, 係唔係資優唔係唯一既因素, 亦有好多資優生囉唔倒好成績既。

有所謂三元理論(3 Rings Theory), 即係囉倒好成績, 要有三方面配合:

1) 中上智力 ( 唔一定要資優 )
   2) 全情投入  ( 鍾意既野, 自然比心机做 )
   3) 有創意   ( 知識要全面, 接受新事物 )

我個人覺得幾岩既, 你呢?

原文章由 Bluecat 於 07-8-20 23:38 發表
你地有冇人好似我咁想拎返果份嘔心瀝血的Profolio呀???
我今日打去GT(TKO)問,佢叫我明天再致電找蕭小姐wor!!!

超緊張!!!!我平時好少check郵箱 因為通想都係D交$$$單!今日我突登落街check 2次得張$1715的電費 ...

Bluecat,

我都想拎返, 當做紀念嘛。 你拎返既話, 通知聲好嗎?

你用係幾多時間做Porfolio呢?

原文章由 中天英 於 07-8-21 01:04 發表

Bluecat,

我都想拎返, 當做紀念嘛。 你拎返既話, 通知聲好嗎?

你用係幾多時間做Porfolio呢?

中天英
你大仔果時有冇拎返???
籌備了足足5年ah!!!hahahahahaha
‹ 上一主題|下一主題