用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才08小一家長會
樓主: 中天英
go

優才08小一家長會

簽名被屏蔽

原文章由 中天英 於 07-8-14 22:40 發表

YINYINMUM,

希望妳多D上離, 一齊傾吓偈o

hi 中天英,
近日比較忙,,今日先好少少. 我都希望可以成日上來傾下計,加入呢個大家庭呀. 而家優才係bk都有成3個topic keep住係前幾頁,真係好熱鬧.
你和其他家長的分析, 呢幾日都不斷反覆思, 的確令我減少了不少心中的憂慮. 多謝你地..
我囝囝都係好活潑, 無時停, 精力旺盛, 所以我成日比d佢鐘o既野佢做/睇,等佢多d定下來. 我覺得佢性格好動,又古靈精怪;要佢靜靜地,坐定定留心唔係唔得,不過佢會提唔起精神興趣,事倍功半.所以我認為優才好適合佢,開開心心活動教學應會提高引發到佢對事物的求知興趣.而佢亦興趣多多(不過唔精), 多d才華班培訓下就最好啦.只要不令佢係學識方面比傳統學校遜色, 我的選擇還是優才, 希望我的想法無錯.
我見你地d小朋友又係好動活潑,唔知走埋一齊會點呢?

簽名被屏蔽

原文章由 hui1206 於 07-8-15 23:01 發表

係學識方面唔會比傳統學校遜色,走埋一齊通常都係笑,笑,笑

我揀人, 人揀我, 希望一搫即中, 成為08年第一批唔駛被統一派位制度折磨+等運到的人.

我都係咁話

請問有經驗人仕係咪會先以電話通知架?? 咁星期一開始要留意下個電話,一見到2535就飛到去聽囉

原文章由 YINYINMUM 於 07-8-16 10:46 發表

我揀人, 人揀我, 希望一搫即中, 成為08年第一批唔駛被統一派位制度折磨+等運到的人.

簽名被屏蔽

我都好心急等結果呀!
想起囡囡interview時, 她好開心, 好喜歡這學校, 老師又nice, 給我的感覺好好.
但我自己又有d擔心, 囡囡比較文靜, 又不是資優, 可能給其同學仔比下去, 到時反加添壓力. 另外見07/08 P1學費2400,但08/09已是2600, 又驚自己負擔十分吃力.  想下想下好似係自尋煩惱 不過這碓是一所理想的學校. 希望大家收到好消息.  

alfalfa
好開心呀,一見你以為番左黎添,睇唔到唔緊要啦,大陸係咁架啦 希望大家都收好消息啦

原文章由 Alfalfa 於 07-8-16 16:39 發表
I am waiting as well......

In other words, just to say Hi to Kae......

Kae,

I could not reach my blog in China, wretch and some
Taiwanese wedsite are blocked by Chinese government, it  ...

原文章由 AAma 於 07-8-16 17:37 發表
我都好心急等結果呀!
想起囡囡interview時, 她好開心, 好喜歡這學校, 老師又nice, 給我的感覺好好.
但我自己又有d擔心, 囡囡比較文靜, 又不是資優, 可能給其同學仔比下去, 到時反加添壓力. 另外見07/08 P1學費 ...

請放心!優才學生唔係個個都係資優生。

學校設有學費減免計劃,如果合乎資格,可以向學校申請。

希望各位可以順利入選,加入優才大家庭!

原文章由 YINYINMUM 於 07-8-15 22:14 發表

hi 中天英,
近日比較忙,,今日先好少少. 我都希望可以成日上來傾下計,加入呢個大家庭呀. 而家優才係bk都有成3個topic keep住係前幾頁,真係好熱鬧.
你和其他家長的分析, 呢幾日都不斷反覆思, 的確令我減少了 ...

火星撞地球o

我屋企兩個仔幾乎日日都咁撞既, 眞係'撞"啊, 見血好普通, 急症室都去過啦。

不過佢地喊完之後, 咪一樣攬埋一堆, 感情好似仲好左潻,

你敢唔敢比你既小朋友同我兩個仔玩呢?

原文章由 kae 於 07-8-16 18:03 發表
alfalfa
好開心呀,一見你以為番左黎添,睇唔到唔緊要啦,大陸係咁架啦 希望大家都收好消息啦

我唸呢個禮拜會有好多人好sleep唔着啦。

好開心見到D BK元老返離呢度,嘩, 8仟幾9仟積分, 眞唔係野少!

我住屯門~如果等派位???校網根本冇心儀學校!!確實係有幾間保記有聯系有保證小學!!!但......
我囝囝係個好孩子但絕對唔係傳統教育認同的好學生!
我相信優才會做到欣賞和尊重我孩子的多多~
多手,多腳,多事,多說話,多意見,多辨駁,多點子,多創意,多發問,多笑容......hahahahahahhahahahahah

唔知一班古靈精怪多多諗頭的小朋友走埋一齊有乜火花呢???

[ 本文章最後由 Bluecat 於 07-8-17 00:46 編輯 ]

原文章由 Bluecat 於 07-8-17 00:34 發表
我住屯門~如果等派位???校網根本冇心儀學校!!確實係有幾間保記有聯系有保證小學!!!
多手,多腳,多事,多說話,多意 ...

点解咪似講緊我兩個仔既!

小公主讀幼稚園時每星期都比老師吸個印仔話佢坐立資勢唔正確,換句話說,無時停.

G1時梁老師(班主任)有一次係每星期手冊中的teacher's comment到告訴我小公主係課堂上同佢講:你都幾有生活常識喎.

回心一想,慶幸無比小公主讀傳統學校,否則一定係被標籤為無禮貌�不遵守秩序的學生.又或者有意見亦不會表達的學生.

我相信Bluecat所講:”優才會做到欣賞和尊重我孩子的多多~
多手,多腳,多事,多說 ...”

原文章由 Bluecat 於 07-8-17 00:34 發表
我住屯門~如果等派位???校網根本冇心儀學校!!確實係有幾間保記有聯系有保證小學!!!但......
多手,多腳,多事,多說 ...

簽名被屏蔽

多手,多腳,多事,多說 ...

你住屯門, 如果收左你, 無校車, 點返學啊?

我一個月前都係住緊大埔, 第一年日日自已接送, 送都問題唔大, 最多係塞車時有d心理壓力, 驚遲到, 但接就麻煩喇, 日日兩點幾就要走, 定時定後, 所以我地最終都係搬出來九龍, 校車到的地方.

Hi,

I am still waiting ... will keep looking at the mailbox. Do anyone know only successful students will be notifiied or all will get letter?

Linda

你講我呀....   咁即係證明我老餅囉...

原文章由 中天英 於 07-8-17 00:04 發表

我唸呢個禮拜會有好多人好sleep唔着啦。

好開心見到D BK元老返離呢度,嘩, 8仟幾9仟積分, 眞唔係野少!

原文章由 軍魁星 於 07-8-17 09:57 發表

你住屯門, 如果收左你, 無校車, 點返學啊?

我一個月前都係住緊大埔, 第一年日日自已接送, 送都問題唔大, 最多係塞車時有d心理壓力, 驚遲到, 但接就麻煩喇, 日日兩點幾就要走, 定時定後, 所以我地最終都係 ...

請問知唔知校車由旺角返將軍澳校舍大約要幾點上車?
另外有無人可以PM才華班的資料給我參考(即可選擇項目)? 而才華班係學校經測試後幫學生選定係自選架? 唔該哂.

好緊張呀, 收生學位咁少, 競爭真係好大, 呢幾日都成日CHECK個電話,怕自己MISS CALL,又CHECK 信箱....未有消息呀!

原文章由 kae 於 07-8-17 14:35 發表
你講我呀....   咁即係證明我老餅囉...

我淨係佩服你發表左咁多文章者, 冇其他意思既。