用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才08小一家長會
go

優才08小一家長會 [複製鏈接]

優才08小一名单( updated on Nov 9 08)

請報吓你地係入邊便好嗎?順便講埋仔定女就perfect啦。

TKO  -  中天英(細仔), beesbees( 仔 ), lenloub (女)

MK  -  Bluecat (仔), 軍魁星 (女),  t 靚咪媽( 大仔 ), musemuse (仔), tingtingma (仔), shimmermama (女), un_gu (仔), lindahmy (仔), Alfalfa (女), Alanhoky (女), phchan (仔), 芷鍛 (女), Hello-Hi (仔), wml_1101 ( 女 ), Farm ( 細仔 ),  chunshing ( 仔 ), Woon-Woon ( 女 ), balltsang ( 仔 ), summummum ( 女 ), 天青曰 ( 仔 )

TKO 定係 MK?

Prema (仔),

[ 本文章最後由 中天英 於 08-6-29 00:47 編輯 ]
   2    0    0    0

原文章由 中天英 於 07-8-8 22:24 發表
各位等緊優才放榜既家長, 我地班07家長已经決定摺左我地自己个forum, 成村人搬去隔離果个 "優才家長分享站 "果度, 同所有各級既人仕,繼續我地既交流。

如果你地想有番一个自已既地 ...

嚇得我啊, 仲以為你收倒信我未收倒添, 大家住同一條村, 應該同日收倒, 我已經開始每日check兩次信箱喇.

簽名被屏蔽

原文章由 軍魁星 於 07-8-8 22:32 發表

嚇得我啊, 仲以為你收倒信我未收倒添, 大家住同一條村, 應該同日收倒, 我已經開始每日check兩次信箱喇.

軍魁星,

嚇親你潻, 唔好意思,
我梗係重未收到信啦。

原文章由 中天英 於 07-8-9 00:10 發表

軍魁星,

嚇親你潻, 唔好意思,
我梗係重未收到信啦。

學校話24號前通知, 應該豈馬15號後才有消息.

原文章由 軍魁星 於 07-8-9 00:25 發表

學校話24號前通知, 應該豈馬15號後才有消息.

你係咪話25号後先有消息啊?

原文章由 中天英 於 07-8-9 00:31 發表

你係咪話25号後先有消息啊?

24 號是 deadline, 應該唔會24號之後.  可能會早d, 但唔會早太多, 所以我估最大可能係20-24 號之間, 最早唔會早過15號.

原文章由 軍魁星 於 07-8-9 00:34 發表

24 號是 deadline, 應該唔會24號之後.  可能會早d, 但唔會早太多, 所以我估最大可能係20-24 號之間, 最早唔會早過15號.

有冇15号咁早就收信啊? 我都未做好心理準備啊。

我老公想阿仔入佢舊校'德信',都算少少中學名校區又有德信中學, 但我就鐘意'優才'(等緊消息), 如果有幸取錄就要取決!! 你哋可唔可以講多d優才優點呀(除了開心之外), 缺點都要, 等我再有多d資料同老公fight. 唔該

簽名被屏蔽

原文章由 YINYINMUM 於 07-8-10 22:00 發表
我老公想阿仔入佢舊校'德信',都算少少中學名校區又有德信中學, 但我就鐘意'優才'(等緊消息), 如果有幸取錄就要取決!! 你哋可唔可以講多d優才優點呀(除了開心之外), 缺點都要, 等我再有多d資料同老公fight ...

咁你自已又為乜野要棄德信而揀優才呢?

簽名被屏蔽

原文章由 YINYINMUM 於 07-8-10 22:00 發表
我老公想阿仔入佢舊校'德信',都算少少中學名校區又有德信中學, 但我就鐘意'優才'(等緊消息), 如果有幸取錄就要取決!! 你哋可唔可以講多d優才優點呀(除了開心之外), 缺點都要, 等我再有多d資料同老公fight ...

你得閒去隔離果幾个講優才既地方睇吓啦, 我地班家長好open既, 响果度乜都講既, 有彈有贊, 不過贊既地方會多D, 唔係既話, 又点會比自己既小朋友係度讀呢,

我都好茅盾既, 一方面當然想將自已覺得好既野介绍比人﹔但係我又唔想你簡優才, 因為咁就少一个人同我个細仔爭啦, 人係自私既, 嘻嘻。

好多謝各位回應. 我同老公fight係因為佢無時間去了解'優才',只要我的理據係比選德信好,亦應較適合阿仔, 他也不會偏心的.
但現在我要衡破的問題是, 是否真的直得(論前景時,我的意志都會變得柔弱起來):
1. 取遠捨近;
2. 付費而放棄免費;
3. 放棄不錯的中學校網,放棄入讀名校的機會;
4. 傳統學生一般勝過活動教學;
5. 非資優生入資優學校(可能不會被重視)

你地決定優才之前,有無以上問題? 又點分析呢?

原文章由 YINYINMUM 於 07-8-11 11:13 發表
好多謝各位回應. 我同老公fight係因為佢無時間去了解'優才',只要我的理據係比選德信好,亦應較適合阿仔, 他也不會偏心的.
但現在我要衡破的問題是, 是否真的直得(論前景時,我的意志都會變得柔弱起來):
1. 取遠 ...

dear yinyinmum:

我比較幸運,同老公未有異議, 基本上係佢先喜歡優才,我再上網做下research, 咁就一致揀左優才做我地首選

1) 我覺得優才係一間好有心去推動教育既學校, 唔會死咕咕去谷d小朋友, 會設法令小朋友投入學習,呢樣係好重要.

2) 雖然要俾$2400一個月,我都認為值得, 學校會用黎提升教育質素, 回饋俾學生;

3) 雖然有名校網,但競爭都會好大; 優才中學係一條龍, 而且程度上都唔淺, 根據家長分享,就算中學轉出黎,學生都唔難pick up名校程度;

4) 相信優才非資優生佔多, 我囡囡都係,我都唔會擔心.  資優生會有加強既教育配合.

5) 優才較輸蝕係未有中學會考成績等support. 但可以參考呢個網址睇下優才中學部過去成績:http://www.gtcollege.edu.hk/B01_04.htm

簽名被屏蔽

Hi YINYINMUM,

我現居所在41校網,老公曾非常心儀其中一間著名男小學,覺得較有保証,但我却心儀優才,曾為此吵了一場從沒如此的大架!最後,因優才在我們大抽獎前已收了囝囝,加上他也在朋友的口中確定及了解多一點優才的優點,最終如我所願,囝囝成為今年小一新生。

我心儀優才,因覺囝囝的個性較適合活動教學,加上幼稚園也是活動教學,如升上傳統小學,萬一不適應、從此害怕上學,真是萬劫不復

希望你能為你囝囝,找到一間適合他的學校。

AFSL

原文章由 YINYINMUM 於 07-8-11 11:13 發表
1. 取遠 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題