用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 啓思小學附屬幼稚園(牛津道)
樓主: IRON
go

啓思小學附屬幼稚園(牛津道)

各位,

我最近發現原來校長有看BK呀,因為我見到她答問題作解釋.
DouglasMaMa :lol

Hi IRON,
Thanks a lot for your information!  This is very useful!  May I ask one more question:  Do kids studying in kindergarten have priority to enter their primary school?  Thanks!!

原文章由 IRON 於 07-8-13 13:36 發表
hi shopgirl2004 ,

仔仔k1時有30+人一班(共2班), 今年k3就26人(共3班), 1個班主任2個老師, 另有外籍英文老師3個, 國語老師2個, 每星期都有英文國語堂, 而d老師會時不時入黎傾下計講下故仔, 所以仔仔熟晒咁多 ...

Iron

我尋晚同仔仔睇下o的英文書,咁叫佢試下讀下o的字, 佢竟然全中, 我話原來你識咁多字, 仔仔話我係睇到下面幅圖. . 不過我唸同佢地睇多o的字, 用番學校教既phonics 我唸佢地會學得快o的.  之後我就同佢睇埋後面o的句子教佢,佢都好有興趣. 我有少少遺憾係妹妹出了世我好少陪到佢.:cry:

原文章由 IRON 於 07-8-13 19:08 發表
hi kaman488 ,

我仔仔3年幼稚園生活由好怕羞到 b lee ba la, 都算改變好大, 整體上都好開心, 都係我地期望既, 當中梗有少少不如意, 不過都從中令仔仔學到額外既野.

學校環境我地俾高分, 老師同校工都好好 ...

hi  shopgirl2004 ,

我仔仔都唔駛考就直升, 應該係卦.

+++++++校長如果有睇, 不如您答啦++++++++

hi wawa,

生2個係咁架啦, 妳仲要返工, 已經好叻囉, 我得1個都湊到ccc, 家陣諗起9月返學我要6:30起身真係暈低.

我一陣去買校服, 仔仔好緊張成日問係點.

26號去那裏呀,有決定咪呀.:
DouglasMaMa :lol

IRON

你上小學係咪一定要穿新校服呀? 我都想同仔仔買套新運動服.

原文章由 IRON 於 07-8-14 10:10 發表

:mr ...

douglas

你有無好提意呀? 原先唸住去megabox 而家唔知係咪要等車位所以唔去呢, 不過如果要

hi wawa,

買左校服啦, 好彩今日去, 仔仔校服褲岩size得最後一條, 本來有少少瑕疵想睇多條都話無呀, 下星期諗住去玩都抽唔到時間再去, 最後個星期又太迫, 因仲要洗/乾/燙.

今次去金錀要去樓上啦(小中學校服係樓上, 幼稚園係地下), 仔仔覺得自己大過左. d sales又同佢傾計, 佢今日著左件t-shirt寫住9+3, 個sales考佢=幾多, 又問佢9x3, 佢都識答. (d人覺得我地學校d學生好勁哦, 呵呵)

舊校服仲可著, 所以我都係每樣買一套, 而冷衫就買左, 因舊果件起晒毛粒.

家瑤仲未出更表呀~~~

[ 本文章最後由 IRON 於 07-8-14 17:13 編輯 ]

iron

外套又係冷衫,我仔仔一著就起紅疹. 所以都係著自己風褸.

原文章由 IRON 於 07-8-14 17:06 發表
hi wawa,

買左校服啦, 好彩今日去, 仔仔校服褲岩size得最後一條, 本來有少少瑕疵想睇多條都話無呀, 下星期諗住去玩都抽唔到時間再去, 最後個星期又太迫, 因仲要洗/乾/燙.

舊校服仲可著, 所以我都係每樣買 ...

IRON,
Thanks a lot for the info.  有直升就唔使煩!

原文章由 IRON 於 07-8-14 10:10 發表

:mr ...

Me too.
原文章由 IRON 於 07-8-14 17:06 發表
...舊校服仲可著, 所以我都係每樣買一套, 而冷衫就買左...

u can save the application fee also.
原文章由 shopgirl2004 於 07-8-14 23:23 發表
IRON,
Thanks a lot for the info.  有直升就唔使煩!

hi ballballmama,

仔仔編左去1A4班, 老公問有無分1班叻d, 4班屎d??

(sorry, 唔好得罪其他媽咪)

hi wawa,

我希望冬天條絨褲可改善.

IRON

通常要分班都係小二. 有些小四tim.

唔好再係絨褲啦,洗又痳煩, 又要手洗or 乾洗. 轉o的厚些又可入機洗o個o的啦, 我老公而家買o的西裝都可機洗啦.

原文章由 IRON 於 07-8-15 10:50 發表

i want to know too.

原文章由 IRON 於 07-8-15 10:50 發表

IRON, LA

1A1 係 廣東話班
1A2-4 係 普通話班
That's it.

1A1 會直升 2A1
1A2-4 to 2A2-4 會再 "site"亂

明白, 唔該晒.

今月9月1日先迎新日, 之後返1個上午, 跟住就正式返學時間, 小朋友容易適應嗎?? 我見人地學校有d返多1星期, 就d3星期.....

26/8我返am duty...放2:30pm...jion5join到你地呀?

前兩日同阿女阿仔去左迪士尼酒店住左晚...個buffet幾好bor...有Mickey,Minnie同佢地玩...個泳池又有Goofy同佢地玩水...兩個小朋友都好enjoy...
無時間去旅行...去果度玩2日都ok wor...

[ 本文章最後由 kayiu626 於 07-8-16 22:52 編輯 ]