用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局梁周順琴小學 我想問,入梁周難唔難?上午校同下午校有咩分別? ...
樓主: bb2002
go

我想問,入梁周難唔難?上午校同下午校有咩分別?

三順, Ka Wa, Myron Ma,

你好,今天問了老師的意見,她說我小朋友學習上冇問题,又肯答問題,应該梁上也可以,我己決定選梁上了;好似好衰噤!個心好似讨不起黄校長,算吧!
係呢!你們小朋友派咩班呀?

BB0205

我有同事的女兒都是讀梁下。
如之前有人說過,這小學,上下都是好學校。

我什麼都不看,就看中學BAND 1 位之多就知道是所勁學校。

同樣是保記小學,BAND 1位差成40個。

這個對於選中學好緊要,我覺得!
盲目的愛他們 8-)

Dear Myron Ma, BB0205

謝謝您們的支持, 我今早去了梁上註冊了, 是1B班, BB0205, 您仔仔是那一班呀? 如果是同學好照應呀!

三順,
希望您小朋友明天放榜有好成績, 我姨娚女明天都放榜, 她媽也有信心可原校直上中學, 希望您倆都心想事成!
Ka Wa

BB0205

1B

MYRON MA

原文章由 BB0205 於 08-7-5 21:05 發表
三順, Ka Wa, Myron Ma,

你好,今天問了老師的意見,她說我小朋友學習上冇問题,又肯答問題,应該梁上也可以,我己決定選梁上了;好似好衰噤!個心好似讨不起黄校長,算吧!
係呢!你們小朋友派咩班呀?

BB0205 ...
myron BOD 07 dec 2001 Alvin BOD 12 Sep 2005

原文章由 bb2002 於 07-8-5 19:17 發表
我住龍門居.
如果第一輪學位分配選第一志願,
機會有幾多?
首先我囡係首名子女,又無直系親屬讀過.

唔該~
我9月份要選學校喇.
呢間係我心儀小學之一. ...

My 99 live in Lung Mun Oasis also, My daughter will need to choose Primary school next year.  I would prefer to choose this school.

My big daughter (Tavy) : 2003-09-24
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25

wongpuinok
1st & 2nd倫都是失敗,最後要interview.

myron ma

原文章由 Wongpuinok 於 08-7-7 17:23 發表

My 99 live in Lung Mun Oasis also, My daughter will need to choose Primary school next year.  I would prefer to choose this school.
myron BOD 07 dec 2001 Alvin BOD 12 Sep 2005

回覆 #1 MYRON_MA 的文章

三順,
你心情忐忑嗎?平常心,明天等你報喜,祝你好運!

Ka Wa & Myron Ma,
你倆小朋友就有照应啦!都是讀1B,我仔仔讀1A,不如以後在此做基地,交流交流,互相幚助一吓!不知梁上今年小一收多少人,去註冊時,只見A、B、C、D班,不是開五班咩?你們知道嗎?

Wongpuinok,
如你小朋友想一擊即中的話,下午校會易中d,因競爭少d嘛!

醒目開學勳章

hi,BB0205,你好,我女兒獲派董中,校長說下午校有百分之九十入頭三志願,百分之七十第一志願,A、B班每班40人有34人派第一志願,家長聽到都喝彩起來,我想你聽到都會覺得興奮呢!

回覆 #1 三順 的文章

三順,
你好,恭喜哂!我很替你高興,真的很感動,如我是你一定開心到喊。唔知梁上又派成点呢?我唔知有冇選錯小學呢?
BB0205

三順,

恭喜哂!真的替你高興,我外娚女(中西區)也派了第一志願, 她和媽咪今朝8點已打電話比我報喜了, 但我另一個屯門區的朋友的小朋友是band1成績但派了不是band 1的學校, 是很後的志願, 非常不開心, 今天撲了幾間學校, 不知結果如何, 真希望能叩門成功.

另, 請問怎樣可以知道中學banding的資料, 請告知, 謝謝!
Ka Wa

醒目開學勳章

BB0205 &Ka Wa,多謝關心!我的心情有喜有憂咁啦。梁上的派位成績一向也很好,你不用心。至於banding問題可和家長多些交流,自然會得到消息,不過最正確的消息是校方給家長的資料,甚至於本區那間小學是龍頭,黃校長也有提及,你們可向你的校長詢問。

醒目開學勳章

Ka Wa,另有補充,你屯門區的朋友的選校策略有否和學校商量過呢,因為選校之前校長還特地和我們開會教我們選校策略,所以中選率極高,希望你朋友為孩子找到理想的學校啦。

三順
恭喜哂!真的替你高興.

myron ma

Thanks BB0205 and Myron_Ma

My big daughter (Tavy) : 2003-09-24
My second son (Nok Nok) : 2007-07-25

醒目開學勳章

MYRON_MA,你好,你們真客氣,真係唔好意思,小女只是碰了好彩數,還要她日後努力才行,子女真正努力用功讀書,不論成敗,才是最大的喜悅呢!

回覆 #13 Ka_Wa 的文章

ka_wa,
你好呀!
你小朋友入左1b班呀?
我囡囡都係.

梁周下午校校風

你好. 我個女今年升 K3, 我心水係梁周下午校, 因為黃校長的確好有heart. 但有些人同我講, 話下午校的小朋友好頑皮, 操行麻麻地, 我聽講座時, 都有家長問這個問題, 黃校長話知道西方禮儀不太適合香港傳統教學, 會改善學生對老師那份尊師重道的態度.
請問下午校的小朋友是大部份還是小部份會有這些問題? 因為我個女都比較容易受人影響. 謝謝!

原文章由 三順 於 08-7-8 13:46 發表
hi,BB0205,你好,我女兒獲派董中,校長說下午校有百分之九十入頭三志願,百分之七十第一志願,A、B班每班40人有34人派第一志願,家長聽到都喝彩起來,我想你聽到都會覺得興奮呢! ...

Hi bb2002

你買左校服未呀! 想本星期幫囡囡買, 有冇建議呀!
Ka Wa

原文章由 Ka_Wa 於 08-8-4 14:56 發表
Hi bb2002

你買左校服未呀! 想本星期幫囡囡買, 有冇建議呀!

PLS CHECK PM.

bb2002,

可否告訴我also!

BB0205