用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 【李宗德】的入學申請及相關問題等…《面試試題07092007 ...
go

【李宗德】的入學申請及相關問題等…《面試試題07092007》

每年七月份,
學校的網頁上都會有最Update 入學申請表
以供大家下載,
如果各位在填寫申請表上,
或者有任何難題,歡迎大家在此區提問,
如果能力上可以為你/妳們解答的,
我或其他家長都一定會幫忙。

[ 本文章最後由 家熹媽咪 於 07-9-7 22:50 編輯 ]
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

面試題目70題 !

李宗德小學面試內容 :

1. 小朋友你有冇學咩課外活動呀 ? 如有 , 請表演.
2. 如果有小朋友喺你身邊飲飲吓野 , 倒咗d水落你身上 , 你會點 ? 會唔會嬲 ?
3. 你 daddy媽咪鍚唔鍚你架 ? 咁你又鍚唔鍚佢地 ?
4. 有冇去過XX廣場或商場 , 有d咩商舖 , 有d咩賣 ?
5. 有冇食過麥當勞 ? 最鍾意食咩 ?
6. 你冇兄弟姊妹 , 係邊一位 , 幾多位 , 會唔會同佢地打交 ?
7. 你鍾意食咩卡通/玩具/動物 ? 請簡單描述 !
8. 放假時 , 你會去邊度多 , 玩d咩 ?
9. 你鍾唔鍾意呢間小學 ? 點解 ?
10. 知唔知點解要黎呢度面試 ?

11. 如果同媽咪行街失散咗 , 你會點做 ?
12 . 你讀果間幼稚園叫咩名 , 讀咩班 ?
13. 有冇去過邊度旅行 , 幾時去 , 同邊個去 ? 簡單描述 !
14. 有冇去過圖書館 ? 去做咩 ? 多數會睇咩書 ?
15. 最鍾意玩咩玩具 ? 點解 ? 有咩咁好玩 ?
16. 知唔知自己屋企 同埋 daddy 媽咪幾多號電話 ?
17. XX節係點架 ? 有D咩 ? 你會點過 ?
18. 如果用一種動物形容你,用那一種,點解?
19. What is your name?
20. How old are you ?

21. What do you eat this morning ?
22.平時 最鍾意做D 乜 ?
23. 最鍾意同邊人或同學個玩 ?
24. 鍾意吔顏色 ?
25. 如果同學仔搶你玩具,你會點? 你會唔會嬲?
26. Do you like to go to the McDonald?
27. What kind of food do you like to eat(in McDonald)?
28. Would you like to drink milk or coca-cola(in McDonald)?
29. 你鍾意咩運動? (如答跑步)Daddy, mammy & 你邊個最快?
30. 係課室可吾可以跑步? 點解 ?

31. 你有冇去過Oean Park? 見到d乜野?
32. 如果你喺街上執倒錢 , 你會點做 ?
33. 叫咩名?
34. 請問你今年幾多歲 ?
35. 請問你有沒有兄弟姊妹 ?

36. 邊種交通工具 , 係你最鍾意既 ? 請解釋 !

37. 卡通片之中 , 你最鐘意睇邊套 ?

38. 如果比你揀 , 你最想變成乜野既水果 , 點解 ?

39. 遇上黃色/紅色/黑色暴雨警告 , 你會點 ?

40. 中秋節既時間 , 除咗花燈外 , 重有咩可以代表中秋節 ?

41. 一年有幾多日 , 你知唔知呀 ?

42. 一日有幾多小時 ?

43. 四個季節之中 , 邊個係你最鍾意 ?

44. 蘋果除咗紅色 , 重有咩色 ?

45. 你有冇智能身份証 ?

46. 你覺得呢間學校 , 最靚既地方係邊度 ?

47. 喺公園入面 , 你見倒d咩 ?

48. 你有冇去過迪士尼主題公園 , 你最鍾意玩咩 ?

49. 有冇聽過三字經 ?

50. 第日大過咗 , 你會想做咩工 ?

51. 男仔同女仔既分別 ?

52. 同學仔唔記得帶餐具 , 你見倒會點 ?

53. 天水圍有一個地方 , 好多人都會冒名而來 , 你知唔知係邊度?

54. 你有冇去過濕地公園 , 如有 , 裡面有咩 ?

55. 你最怕既係咩動物 , 點解 ?

56. 你有冇上網 , 多數上咩網 ?

57. 如果有一日行街 , 你唔見咗媽咪/Daddy , 咁點算 ?

58. 電車同輕鐵既分別 ?

59. 如果你發燒 , 應該要點做 ?

60. 有冇試過同媽咪去街市買餸 ?

61. 顏色當中 , 咩色係你最鍾意 ? 點解 ?

62. 今日嚟呢度做咩 ?

63. 你可唔可以話我知 , 而家幾多點 ?

64. 今日係幾月幾日星期幾 ?

65. 你去過既國家 , 邊度你最鍾意 ? 點解 ?

66. 同學仔 , 你知唔知道 , 咩野會令我地註牙 ?

67. 的士有咩顏色 ?

68. 有冇去過離島玩 ? 點去 ? 有咩玩 ?

69. 如果比你畫一張圖畫 , 你會畫咩 ? 點解 ?

70. 你知唔知道 , 小六要讀幾多年 ?

【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

Dear all :

再比多少少個人分得大家 , 面試時候 , 唔好太著重於試題 , 而忘記咗小朋友既啖吐舉指 , 好似拉凳 , 叫人早晨 , 坐直個人 , 左望右望等既小動作 , 可以多加留意 !

喺大家同小朋友模擬面試時 , 唔好比壓力佢地 , 就當係一個games , 從遊戲中去學習 , 平日多d問佢身邊既事 , 好多試題都唔需特突去記 , 因為老師們問既問題 , 大多數都係圍繞住日常生活發生既事 , 就好似輕鐵會唔會有洗手間 , 唔知邊度先有輕鐵搭呢 ?

多用問題佢引領佢地回答問題 , 錯咗唔好鬧 , 要解稱佢知 ! 日常生活既事 , 一d都唔可以睇少 ... 好多時 , 往往就係媽咪太著重面試既概括問題 , 而忘記到關心周圍 !

當老師問到 , 小朋友 , 你住既地方 , 附近有咩靚既建築物物呀等等 ... 你地答唔出 , 可能會成為一個比借口老師去質疑 , 到底小朋友有冇正常既社交 , 父母係咪有同小朋友一齋去留意身邊事物等既問題 ...

提早比心理準備個小朋友 , 例如可以同佢一齋上網 , 多睇新聞 , 多睇有關學校既資料 , 大家傾吓身邊既事物 , 有咩心水等 ...

面試日期不遠 , 唔好因為心急 , 而比倒壓力個小朋友 , 唔係既話 , 佢就好難發揮到佢原有既水準 !

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-7 22:39 硐表
Dear all :

再比多少少個人分得大家 , 面試時候 , 唔好太著重於試題 , 而忘記咗小朋友既啖吐舉指 , 好似拉凳 , 叫人早晨 , 坐直個人 , 左望右望等既小動作 , 可以多加留意 !

喺大家同小朋友模擬面試時 , 唔好比壓 ...

家熹媽咪:

我星期六去咗簡介會啦,去完都好滿意呢間學校,
呀仔都話好鐘意!

想問下面試當日呀仔可否Gel少少頭嗎?
因為佢好貪靚架,好在意自己個頭靚唔靚!
但我又驚佢Gel會俾老師覺得佢姿整,唔鐘意!

牛仔衭,但會穿出斯文效果,可以嗎?

大人需要怎樣穿著呢?要很斯文嗎?
因為我而家份工不需要見客,
所以平時都穿著好普通的T恤牛仔衭!

好緊張呀,十月初就要面試,
想早些準備呀,謝謝回答!:loveliness:

[ 本文章最後由 seven7 於 07-9-16 06:48 編輯 ]

唔介意的話,我可以講一下自己的睇法:小朋友穿牛仔褲是冇問題的,但一定要令人感到斯文,但GEL頭我不太贊成,因老師會担心他日後會否GEL頭回校的。家長的衣著不用太隆重,但要令人感到你是重視這次 面試的,個人認為,牛記T恤未必太合適了。

原文章由 seven7 於 07-9-16 06:46 硐表

家熹媽咪:

我星期六去咗簡介會啦,去完都好滿意呢間學校,
呀仔都話好鐘意!

想問下面試當日呀仔可否Gel少少頭嗎?
因為佢好貪靚架,好在意自己個頭靚唔靚!
但我又驚佢Gel會俾老師覺得佢姿整,唔鐘意!

著牛仔衭,但會穿出斯文效 ...

seven7 :

面試時既衣著 , 其實個個媽咪都有唔同說法 , 其實都好睇自己 , 我就聽其他媽咪講 , 小朋友如果當日穿返自己學校 (即現讀幼稚園) 既校服 , 都係一個好選擇 , 老師或者校長對小朋友都會有另一番睇法 , 一來代表小朋友尊重自己間幼稚園 , 即係唔會忘本 . 二來 , 小朋友喺著住校服既情況下 , 點都唔會太失控 .

當日我都選擇返著自己幼稚園既校服 , 校長行過時 , 重有同阿仔吹多2句添 ! 當然 一小朋友穿牛記都ok架 ! 但就要好小心咁襯返全身 , 唔係比人既感覺就會係好輕佻架喇 !

至於gel 頭 , 哈 ~ 講真 , 我家少爺面試時 , 都有gel頭 , 因為佢
daddy 話咁樣個頭會整齋d , 望落又唔會太亂 , 不過 , 我地都係比d髮泥去gel , 所以望落唔多次有gel喺個頭 ! 當然 , 返學時就唔好啦 ! ^^

大人衣著 , 我覺得唔雖要太隆重 , 但亦唔可以太求其 , 牛記笠記唔係話有咩問題 , 不過 , 父母既衣著打扮 , 其實都好反應你地有幾茲重今次個面試 ! 如果唔想著到返工咁 , 或者可以著返條西褲 , 或者連身裙都得 , 正如頭先位家長話齋 , 牛記笠記真係唔係太好囉 !

原文章由 hkangel89 於 07-9-16 22:28 硐表
唔介意的話,我可以講一下自己的睇法:小朋友穿牛仔褲是冇問題的,但一定要令人感到斯文,但GEL頭我不太贊成,因老師會担心他日後會否GEL頭回校的。家長的衣著不用太隆重,但要令人感到你是重視這次 面試的,個人認為,牛記T恤未必太 ...

多謝意見,

因為我個仔佢返學我一向唔俾佢gel頭,
但因為佢好多頭髮,如唔梳好,會好亂,好唔整齊!
如果出街唔俾佢gel頭,
我驚佢心情唔好......

平時心情唔好無所謂,但面試個日心情唔好,
十問九唔應,咁就大件事啦!
所以我先會咁問!

我自己就係知道唔可以牛記笠記,
所以預先問下先!

謝謝你的意見,等我快d準備先!

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-17 00:02 硐表

seven7 :

面試時既衣著 , 其實個個媽咪都有唔同說法 , 其實都好睇自己 , 我就聽其他媽咪講 , 小朋友如果當日穿返自己學校 (即現讀幼稚園) 既校服 , 都係一個好選擇 , 老師或者校長對小朋友都會有另一番睇法 , 一 ...

家熹媽咪:

係喎,可以用髮泥,無咁覺喎!
其實我個仔個樣本身好斯文(內裡當然唔係啦!
佢著牛仔衭,都係斯文個種!
但我都睇下有冇小朋友因為著牛仔衭,
而給人不好印象啫!

多謝意見!

[ 本文章最後由 seven7 於 07-9-17 09:53 編輯 ]

原文章由 seven7 於 07-9-17 09:51 硐表

家熹媽咪:

其實我個仔個樣本身好斯文(內裡當然唔係啦!

seven 7 :

呢句好鬼頂引 ! 哈哈 ~ 衣著既野 , 最重要都係舒服同自然 , 唔造作就得架喇 !