用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 有關【和富慈善基金李宗德小學】
樓主: 家熹媽咪
go

有關【和富慈善基金李宗德小學】

Thank you stella2005家熹媽咪 .

我想將囝囝將來讀小學李宗德及中學可以考IB課程, 0吾使考香港D試呀ma.
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

2007 - 2008 編班表

今年既編班表出咗喇 ! 大家可以入去睇吓 !

2007 - 2008 小一編班表
2007 - 2008 小二編班表
2007 - 2008 小三編班表
2007 - 2008 小四編班表
2007 - 2008 小五編班表
2007 - 2008 小六編班表
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

I need Your Help

Pls call me at XXXXXXX, thanks

原文章由 家熹媽咪 於 07-8-17 19:17 硐表

有冇揀錯大家都唔知 , 唔係馬後口炮 , 就正如今日唔知聽日事 , 我為自己個小朋友 , 可以做到既都係得咁多 , 日後係點 ? 都要睇佢自己做化 ~

又唔駛講到累咗佢咁嚴重 , 講真 , 我入呢間學校時 , 我會先比定 ...

[ 本文章最後由 家熹媽咪 於 07-8-31 14:39 編輯 ]

想今年轉校

我兒想今年轉校, 可否給我更多資料,對此校議見, 學校話有位, 可以馬上筆試及面試,如合格,9月1日馬上上學 , 心急媽,

原文章由 kingdavy 於 07-8-31 12:52 硐表
我兒想今年轉校, 可否給我更多資料,對此校議見, 學校話有位, 可以馬上筆試及面試,如合格,9月1日馬上上學 , 心急媽,

其實絕對明白你既心急同擔心 , 但點都好 , 頭先同你傾過既就係 , 好多因素你地都雖要好認真咁去考慮 ! 或者到時 , 重有問題既 , 你可以PM我留電話 , 但唔好留個電話喺呢度喇 ! ^^ 好危險
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

我上不到學校的網站,請問可否提供P1及P5我分班名單呢?
Thanks
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪 警惡懲奸~伸張正義~維護法紀 一齊對付馬騮呀袓(老公)

原文章由 -joejoelam 於 07-8-31 23:01 硐表
我上不到學校的網站,請問可否提供P1及P5我分班名單呢?
Thanks

係啦 ! 呢2日都唔知佢做咩 , 可能係update 緊d 通告呀 !?

請問可否提供P1分班名單呢?
Thanks
孩子就像海綿,需要水份般的知識澆灌,才能膨脹,茁壯。~努力~

2006-2007年度升中派位結果

獲派英文中學學生超過六成 ,學生被派往區外英文中學包括:
聖保羅男女中學、喇沙書院、耀中國際學校、美國國際學校、啟思中學等。

全級77人, 即約46-53人入英文中學

[ 本文章最後由 煒良媽咪 於 07-9-3 17:13 編輯 ]

家熹媽,你是否在小一新生家長會的司儀呢?因為我記得嗰位靚司儀係叫做阿寶的。

原文章由 煒良媽咪 於 07-9-3 17:01 硐表
2006-2007年度升中派位結果

獲派英文中學學生超過六成 ,學生被派往區外英文中學包括:
聖保羅男女中學、喇沙書院、耀中國際學校、美國國際學校、啟思中學等。

全級77人, 即約46-53人入英文中學  ...

咁勁 ! 嘩 ~ 你喺邊樹搵返來架d料 !?

原文章由 柏柏媽 於 07-9-3 21:11 硐表
家熹媽,你是否在小一新生家長會的司儀呢?因為我記得嗰位靚司儀係叫做阿寶的。

哈哈 ~ 果個一定唔係我啦 ! 講正 .... 排豫落到尖沙咀都未到我 ! 更何況果日我冇返呀 !

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-4 02:14 硐表

咁勁 ! 嘩 ~ 你喺邊樹搵返來架d料 !?

WF's website

原文章由 煒良媽咪 於 07-9-4 09:56 硐表

WF's website

尋晚到今日 , 個網又唔知做咩 , 入唔倒喇 ! 晏d等我再睇睇先 ! thx~

請問知吾知有幾多人入咗元朗嘅英中呀?

原文章由 家熹媽咪 於 07-8-20 16:45 硐表
最新消息 :

今屆小六畢業生 , 3班合共77人 , 有21位己入  香港青年協會李兆基書院 !

以下系一些關於IB 課程嘅討論, 希望幫到家長多啲了解 IB.

IB 課程(10% quota 入讀)
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1071099&extra=page%3D1&page=1

QUOTE:
if the child is a HK citizen, he/she should not be within that10% of overseas admission in HK universities.
but IB is expensive (thought not necessary costing $10,000 a month but definit ...

只要你 take IB 課程,教育署便自動將你作為海外學生計算,不理你是否香港出生,這是教育署的規定。如果你要受到保障,便要乖乖地接受政府所定的 syllabus,玩香港政府的一套。據我所知,歌星薛 x 琪入讀 City Poly ,都是以海外學生 10% quota 入讀。
其實有沒有提供 IB 課程的DSS學校,學費都要$3,000 - $4,000 左右;男小拔屬於 DSS,學費亦要 $5,000,連雜費在內不計校車,每月約 $6,500。至於有否學校吹噓自己會開 IB,而最終無影,我比較相信是因為家長反對的理由多,因為吹到咁大而唔兌現會影响聲譽,特別是 band 1 學校。

其實我好想個仔入讀培僑,但佢好怕羞,於是失敗咗!但我極力爭取後備,都失敗埋!在極力爭取這十個月當中,我搜集咗好多資料,問咗好多培僑生及有相關資料嘅老師,至得出結果!
原來培僑同王錦輝都好想行 IB 課程,至少希望有一半學生會讀 IB,你諗吓培僑的辦學理念你就明!但家長有另一套諗法!因為香港七大院校,只能安排 10%予海外學生,如果行 IB 制,即係你嘅子女要同全球學生爭讀香港七大院校個 10%,咁你希望你嘅小朋友同其他人爭取本土嗰 90%,定係海外嗰 10%?無理由咁蝕底,有 90% 唔爭,走去爭 10%
IB 制,錢唔係你地所諗咁多,一般國際學校因為係謀利團體,再加上市場渴求,致令到收費咁高;香港亦有 DSS IB 制而價錢相宜。所以我都奇怪,家長選擇培僑,又同時希望銜接本地大學,文科還可以,理科一定要跟教育處的 syllabus,會比較難玩。不過,如果你將子女送入培僑,就要對佢有絕對信心,否則大家辛苦。

IB課程=國際文憑課程(International Baccalaureate)

現時提供IB 預科課程學校一覽
澳洲國際學校
漢基國際學校
香港法國國際學校
佐治五世學校
京斯敦國際學校
香港李寶椿聯合世界書院
耀中國際學校 ... [/quote]

原文章由 Marymama88 於 07-9-28 08:46 硐表
以下系一些關於IB 課程嘅討論, 希望幫到家長多啲了解 IB.

IB 課程(10% 的 quota 入讀)
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1071099&extra=page%3D1&page=1
  ...

Maryma :

多謝你咁有用既資料呀 ! 我想問 , 你係咪我識果個Maryma呢 ?

Hi 家熹媽咪 ,

吾洗客氣, 舉手之勞啫!
記憶之中我就吾識得讀李宗德嘅男仔叫家熹.  我個女以前讀"德
怡" 幼稚園, 佢都有幾個同學入咗李宗德, 所以有時路過呢度, 都會入黎八吓!

我估你可能識得讀天主教嘅 呀 Mat.

Maggie

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-30 01:15 硐表

Maryma :

多謝你咁有用既資料呀 ! 我想問 , 你係咪我識果個Maryma呢 ?

原文章由 Marymama88 於 07-9-30 10:13 硐表
Hi 家熹媽咪 ,

吾洗客氣, 舉手之勞啫!
記憶之中我就吾識得讀李宗德嘅男仔叫家熹.  我個女以前讀"德
怡" 幼稚園, 佢都有幾個同學入咗李宗德, 所以有時路過呢度, 都會入黎八吓!

我估你可能識得讀天主教嘅 呀 Mat.

M ...

哈哈 ~ 係呀 ! 你所指既阿mat , 係咪重有個妹架呢 ? ^^

Hi 家熹媽咪 ,
係呀 ! 阿mat  真係有個妹, 而家仲讀緊德怡. 你係吾係住系嘉湖呢? 若果系, 可能真系大家識得都未定, 因為我個女每個星期都同 阿mat  系嘉湖俱樂部游水.

Marymama88

原文章由 家熹媽咪 於 07-9-30 22:34 硐表

哈哈 ~ 係呀 ! 你所指既阿mat , 係咪重有個妹架呢 ? ^^