用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗or St clare
go

玫瑰崗or St clare [複製鏈接]

你地會簡邊間呢?可否比d意見
   1    0    0    0

我會要玫瑰崗,英文程度好,將來升小一容易D,環境空氣一流!

但玫瑰崗無下午班,唔知係唔係收唔夠學生呢?有d擔心,有無家長知多d呀,thanks

玫瑰崗有下午班呀,冇理由冇,你問清楚未呀?

原文章由 qqbaby123 於 07-8-3 11:33 發表
你地會簡邊間呢?可否比d意見

我會簡st clare's , 中小學都係英文學校,一路直上幾好呀。
如果選rosaryhilll到時小六又要四圍考學校,或又要等運到(派位), 灣仔區出名既中學,我指傳統名校個種如聖保祿等又有自己既直屬小學wo

好似話今年會雙班主任,每班都有一個中文,一個英文班主任,再加入蒙特梭利教法.

我係rosaryhill讀過,但我會揀st clare's!
其實,2間都好唔同下窩:

rosaryhill:
  • 有男孩子
  • 校舍好大,好靚
  • 除了上午,下午,重有全日班
  • 中學要抽獎
st clare's:
  • 無男孩子
  • 校舍超細,好舊 (e+裝修緊)
  • 分上午同下午班
  • 只要你女兒成績不是太差而你有揀返st clare's中學,佢一定要收你(係其中一個校董係家長會講既,記得嗎?)
  • 小學有功課堂,返屋企都應該唔洗花太多時間做功課,可以溫書同玩。
你還記得係家長會老師、校長同d校董都承諾呢16年裏會把我們的小公主教好嗎?如果唔係對教育有熱誠,呢張期票邊個會開!

本來我都係一心一意今年比呀女返st clare's,但後來有另一個offer以放棄了!  去了學校幾次,真係好鐘意,都好唔舍得架。

純粹個人意見,rosaryhill都好好,只係比較喜歡st clare's。

bobomegan

原文章由 bobomegan 於 07-8-4 09:56 發表
我係rosaryhill讀過,但我會揀st clare's!
其實,2間都好唔同下窩:

rosaryhill:
有男孩子校舍好大,好靚除了上午,下午,重有全日班中學要抽獎st clare's:
無男孩子校舍超細,好舊 (e+ ...

講真,純女校或男校又真係好D!擔心少D.

多謝各位意見,但如果只係讀幼稚園,你們又會點睇呢,因為大女已經讀緊一間好好既英文小學,所以中小學有沒有直升,對我來說不太重要

Hi,qqbby123,

更加唔使考慮,單以幼稚園來說,無論環境、課程、特別是英文水準,RHS十分top,而老師也成熟、穩重,教學很有熱誠,我的囡囡同班有個同學仔搬了去將軍澳,那位媽咪說本來不想太遠上學,試了一些將軍澳的幼稚園,但無論環境、老師都完全無得比,所以就算小朋友只有兩歲,也從將軍澳到RHS上學呢!相比我們住在
HKside,校車就在樓下,幸福許多了!

另外,RHS有下午班的呀!但由於課室要留給全日班、playgroup和課外活動,所以上午班多些的。

原文章由 qqbaby123 於 07-8-5 21:40 發表
多謝各位意見,但如果只係讀幼稚園,你們又會點睇呢,因為大女已經讀緊一間好好既英文小學,所以中小學有沒有直升,對我來說不太重要

真多謝各位意見,我決定讀玫瑰崗啦
‹ 上一主題|下一主題