用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 分享經驗, 全日制幼稚園的好處與壞處!
go

分享經驗, 全日制幼稚園的好處與壞處! [複製鏈接]

想問全日制與上午制幼稚園的分別! & 全日制的小朋友會辛苦嗎?
我想BB讀全日制, 但又唔知會唔會好辛苦!
可以分享下各位靚媽的經驗嗎? 好處與壞處!
謝謝各位
   0    0    0    0

原文章由 candy_lam88 於 07-8-3 10:06 發表
想問全日制與上午制幼稚園的分別! & 全日制的小朋友會辛苦嗎?
謝謝各位

"全日制的小朋友會辛苦嗎?"

==> 唔會
囡囡叫文文,2003年九月五號出世。:-) 出齊廿隻牙仔啦
5/09/03 3.00kg   22/03/07 15.0kg, 97cm
囝囝叫熙熙,2005年六月廿五號出世。:-) 出咗 16 隻牙仔

25/06/05 3.00kg, 51cm   22/03/07 12.7kg, 7xcm

half day = 3 hours
so learning schedule is tight after snack time and toilet time, when there are 20 students a class

full day
more chance to develop and learn to take herself/himself...

stay at home alone would be more 辛苦

原文章由 nmc2003 於 07-8-4 23:28 發表

"全日制的小朋友會辛苦嗎?"

==> 唔會

原文章由 ABB 於 07-8-5 21:34 發表
half day = 3 hours
so learning schedule is tight after snack time and toilet time, when there are 20 students a class

full day
more chance to develop and learn to take herself/himself...

...

ABB,
請問你係唔係有小朋友讀緊全日班?可否講下全日班佢地會學什麼?

原文章由 森森美 於 07-8-5 21:51 發表

ABB,
請問你係唔係有小朋友讀緊全日班?可否講下全日班佢地會學什麼?

仲有冇媽咪比bb讀全日制呢?
其實我係, 唔想個女全日都對住我99&工人, 因為99錫個孫,
而工人近加唔會話個女, 個女做什麼都有人幫佢, 怕佢會變

ABB,

其實我係, 唔想個女全日都對住我99&工人, 因為99錫個孫,
而工人近加唔會話個女, 個女做什麼都有人幫佢,
怕佢會變

ABB,

怕佢會變到什麼都唔洗做, 出聲就有人幫佢!
而我又全日要返工管唔倒咁多!
所以想知多D全日制, 幼稚園的時間表!

+3金熱血 貢獻勳章

原文章由 candy_lam88 於 07-8-7 10:03 發表

怕佢會變到什麼都唔洗做, 出聲就有人幫佢!
而我又全日要返工管唔倒 ...

咁你就應該比個囡讀全日制啦.

A certain fully day nursery's 課程程序:   http://www.hkspc.org/st/website6.htm

[ 本文章最後由 chan803 於 07-8-7 10:43 編輯 ]

但這個是幼兒園課程, 唔係幼稚園啊!
原文章由 chan803 於 07-8-7 10:42 發表

A certain fully day nursery's 課程程序:   http://www.hkspc.org/st/website6.htm

+3金熱血 貢獻勳章

原文章由 reginefhk 於 07-8-7 11:32 發表
但這個是幼兒園課程, 唔係幼稚園啊!

其實應該叫幼兒學校, 同幼稚園係無乜分別架啦.

森森美

yes, my girl starts to go to creche when she was 1.5months old, now she is 25months.

Schedule (not too accurate):
9.00 am breakfast
9.30 -11.00am exercise for big muscle
11.00-12.00 lunch
12.00-14.00 nap
14.00-15.00 learning - playing puzzle for small muscle
16.00 tea time then go home (if you have someone to pick up)
16.00-18.00 playing
18.00 dinner
20.00 school close

ABB,

原文章由 ABB 於 07-8-7 13:01 發表
森森美

yes, my girl starts to go to creche when she was 1.5months old, now she is 25months.

Schedule (not too accurate):
9.00 am breakfast
9.30 -11.00am exercise for big muscle
11.00-12 ...

ABB,
請問你囡囡讀邊間幼稚園?我囡囡而家二十七個月LU, 你囡囡係學校食埋晚飯先走?

[ 本文章最後由 森森美 於 07-8-7 13:55 編輯 ]

creche in north point, yes have dinner at school
原文章由 森森美 於 07-8-7 13:53 發表

ABB,
請問你囡囡讀邊間幼稚園?我囡囡而家二十七個月LU, 你囡囡係學校食埋晚飯先走?

原文章由 candy_lam88 於 07-8-3 10:06 發表
謝謝各位

我個仔讀了四年全日制幼兒園,一d都唔辛苦。好處多到講唔晒;想得到的壞處只係平日冇可能參加其他興趣班,但這對我沒關係 — 我都冇諗過報讀興趣班。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

我都決定下年3歲比bb返全日班, 而家99湊, 下午就會帶佢飲茶...飲完先訓覺...整到無晒規律的生活, 我情願佢向學校過d有規律的群體生活, 好過日日向酒樓打滾呀!

我個仔滿2歲開始番全日班, 學野快好多, 又唔覺佢辛苦, 8點起身番學, 佢都可以夜晚玩到十點幾都唔眼訓.

0800-0900 做早操/自己玩
0900 食早餐
0930-1000 學習 (認下字母, 數字, 顏色之類)
1000-1130 大肌肉運動 (即係玩滑梯, 爬, 單車之類)
1200-1245 食午飯
1245-1300 聽故仔
1300-1500 訓覺
1500-1530 食茶點
1530-1630 學習 / 小肌肉練習 (練下手仔第時"查"筆) / 聽音樂等等
1630-1800 睇VIDEO/放學

大致係咁, 番半日就好似唔食午飯就走

原文章由 愛麗絲 於 07-8-7 16:30 發表
我都決定下年3歲比bb返全日班, 而家99湊, 下午就會帶佢飲茶...飲完先訓覺...整到無晒規律的生活, 我情願佢向學校過d有規律的群體生活, 好過日日向酒樓打滾呀!

你99有冇反對你要bb返全日班呀! 因為我都擔心我99會比好多說話我聽呀!:tongue:
你99有冇呀!
我99仲會同bb去朋友家打馬吊, 去到好遠, 有時仲好夜先返11:00pm, 平時係HOME, 佢話BB日頭唔訓, 依家每日都係晚上我地返屋K的時候佢就訓到11:00PM先起身飲完奶又再訓過!

[ 本文章最後由 candy_lam88 於 07-8-8 10:01 編輯 ]

原文章由 clintonma 於 07-8-7 18:24 發表
我個仔滿2歲開始番全日班, 學野快好多, 又唔覺佢辛苦, 8點起身番學, 佢都可以夜晚玩到十點幾都唔眼訓.

0800-0900 做早操/自己玩
0900 食早餐
0930-1000 學習 (認下字母, 數字, 顏色之類)
1000-1130 大肌肉 ...

ABB, CLINTONMA
THANKS YOU呀! 本來我以為全日班會辛苦好多! 但見你地咁講我都放心了!
仲想問下! BB會唔會比較易生病架! THX!

仲有係地係邊間幼稚園讀全日呀! 因為我見唔係好多有全日班返架!

原文章由 chan803 於 07-8-7 10:42 發表

好好的資料呀!THANKS YOU,

yes, it is easier to get sick.  But it will happen when the baby first starts to go to school.  So, don't worry.

原文章由 candy_lam88 於 07-8-8 09:50 發表

ABB, CLINTONMA
THANKS YOU呀! 本來我以為全日班會辛苦好多! 但見你地咁講我都放心了!
仲想問下! BB會唔會比較易生病架! THX!

仲有係地係邊間幼稚園讀全日呀! 因為我見唔係好多有全日班返架!
‹ 上一主題|下一主題