用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九龍塘基督教中心幼兒園家長交流區
go

九龍塘基督教中心幼兒園家長交流區 [複製鏈接]

基督教中心幼兒園家長交流區

我地8月25日好快會見面啦 ! 先黎個分組啦 !

上午班

下午班
wongkaka--李芷霖(女)--28 OCT

[ 本文章最後由 wongkaka 於 07-8-9 01:50 編輯 ]
   0    0    0    0

大家快d黎報到 !!!

上午班

下午班
wongkaka--李芷霖(女)--28 OCT---11月1日先返學

hi all moms,

GOOd MORNING!  我報到!!!! 好好好

大家快d黎報到 !!!

上午班
天使媽媽 --- Meku MAK (女) -- Feb --- 8月27日

下午班
wongkaka--李芷霖(女)--28 OCT---11月1日先返學

原文章由 wongkaka 於 07-8-7 09:16 發表
大家快d黎報到 !!!

上午班

下午班

兩位,

本來我都應該來報到,但上星期六個,62話cyc太遠,叫我同老公在屋企附近再找找睇下仲有無2歲班,都8月啦,應該實無。但我剛打電話去沙田崗背街的真理浸信會榮光幼兒園問,佢覆我剛有個位,是小朋友轉咗全日,所以上午半日班 (是我們想要的上午半日班呀,如在cyc我們也是讀上午半日班的) 還有一個位。約咗去 in,現在也未知會讀那間,一切要等 in 完再決定。請問兩位對真理浸信會榮光幼兒園有否認識,cyc定真理浸信會榮光幼兒園好d呢?謝謝。
Happy

Hi cltm

是否在花園城那間? 你住在沙田? 我住馬鞍山.

原文章由 cltm 於 07-8-7 11:33 發表
兩位,

本來我都應該來報到,但上星期六個,62話cyc太遠,叫我同老公在屋企附近再找找睇下仲有無2歲班,都8月啦,應該實無。但我剛打電話去沙田崗背街的真理浸信會榮光幼兒園問,佢覆我剛有個位,是小朋友轉 ...

我路過的,呢度好少見講中心的 topic 所以入來睇下。我女N班時都係中心讀。中心係一間好好的學校,老師校長姐姐都好錫小朋友亦好有心機教。我女讀得好開心。我希望各位的小朋友都讀得開心enjoy學校生活。

原文章由 wongkaka 於 07-8-3 09:00 發表
基督教中心幼兒園家長交流區

我地8月25日好快會見面啦 ! 先黎個分組啦 !

上午班

下午班
wongkaka--李芷霖(女)--28 OCT

原文章由 天使媽媽 於 07-8-7 15:57 發表
Hi cltm

是否在花園城那間? 你住在沙田? 我住馬鞍山.

就是在花園城那間, 我住在沙田的, 你住馬鞍山會否坐校巴?
Happy

原文章由 袁太 於 07-8-7 22:37 發表
我路過的,呢度好少見講中心的 topic 所以入來睇下。我女N班時都係中心讀。中心係一間好好的學校,老師校長姐姐都好錫小朋友亦好有心機教。我女讀得好開心。我希望各位的小朋友都讀得開心enjoy學校生活。

hi 袁太,

那為何你的女兒在k1時沒有在中心繼續讀呢? 咁你的女兒在k1時讀那一間? 原因是... ...?

[ 本文章最後由 cltm 於 07-8-8 00:22 編輯 ]
Happy

袁太,
我都想知, 同埋知唔知, 佢地派小學的情況化?
thank you!

hi cltm,

我會搭校巴, 你囡囡result 如何?

原文章由 cltm 於 07-8-8 00:13 發表

就是在花園城那間, 我住在沙田的, 你住馬鞍山會否坐校巴?

cltm, wongkaka,

我女K1唔讀中心係為左小學步署,其實中心好好,我好唔捨得,但係無辦法。

派位其實係睇父母關係同住址,同學校無關。睇到有D學校派位好似好好,實在佢地張報名表已經要填埋父母的學校/宗教,咁如果父母係名校出身又或有宗教背景,咁子女派位入到名校機會自然較高;而有D學校好似有好多人派到好學校,但佢地班數多,有更多派唔到好的就無講出來。

所以唔好迷信有D學校派位特別好。

如果係想小朋友開開心心咁開始學校生活,中心一定唔會令你失望。而且中心好樸素,令到家長都無咁大壓力。

仲有中心會辦好多講座,如有時間唔好錯過,對教小朋友好有用。

原文章由 天使媽媽 於 07-8-8 10:10 發表
hi cltm,

我會搭校巴, 你囡囡result 如何?

天使媽媽,

我哋暫時覺得個仔不適合搭校巴, 會自己接送.
Happy

各位:

榮光幼兒園只offer下午班比我哋,因下午班師生人數比例好d,會較適合小兒。但小兒有午睡習慣,所以我哋黎報到啦 !!!

上午班
天使媽媽 --- Meku MAK () -- Feb --- 827
cltm

---
Leong Leong (
) -- Jan --- 827

下午班
wongkaka -- 李芷霖() -- 28 OCT --- 111先返學
Happy

原文章由 袁太 於 07-8-8 11:47 發表
cltm, wongkaka,

我女K1唔讀中心係為左小學步署,其實中心好好,我好唔捨得,但係無辦法。

派位其實係睇父母關係同住址,同學校無關。睇到有D學校派位好似好好,實在佢地張報名表已經要填埋父母的學校/宗 ...

袁太,

thx
Happy

袁太,
請問您囡囡k1轉左邊間讀呀~
同埋中心d 位係咪好緊張架?interview 問乜野架?
唔該晒~
愛是恆久忍耐......

新紮媽媽,
果時老師interview主要同媽咪爸爸傾下, 同埋比d玩具比佢玩下,老師個個都好nice。
聽有d媽咪講今年收生好好, 不過唔知緊唔緊張?

袁太,
我一直都覺得中心會係一間令我好放心的幼稚園, 所以我只比左呢間的留位費

呢度唔知點解真係好少人講中心的?可能佢唔係超級名校啦, 但我去過兩次, 覺得呢間學校比我的好家的感覺, 老師好有經驗, 外藉老師好nice & sweet

[ 本文章最後由 wongkaka 於 07-8-9 01:49 編輯 ]

天使媽媽 & wongkaka

你們有否為開學預備了些什麼?我只預備了名字織嘜及姓名印章,我想還應該預備防蚊用品,但不知那一品牌防蚊最有效。不知你們有什麼建議?

袁太,

你有經驗,請提點一下,謝謝。
Happy

Hi cltm,

我沒有準備? 只有name label.但是我每天都提佢你要搭校車返學, 小囡亦好期待返學日子來臨, 還說我自己上校車, 不用你陪. 我真的害怕她返第一日會哭. 可能我會比佢貼蚊貼. 應該會好多蚊.

原文章由 cltm 於 07-8-9 10:13 發表
天使媽媽 & wongkaka,

你們有否為開學預備了些什麼?我只預備了名字織嘜及姓名印章,我想還應該預備防蚊用品,但不知那一品牌防蚊最有效。不知你們有什麼建議?

袁太,

唔使客氣,我都好樂意講下我經驗,當年我都係矇查查四圍問人。畢竟係BB自立的第一步,我都緊張。學校亦會有好 detail的通告派。

因為中心係一間有校園的學校,有蚊在所難免。我女用的是 Johnson的蚊水,但係唔係HK買。我見過返學時有幾位老師排在課室門口,查手甲、噴蚊水同收體溫表(依家可能無呢樣)至入課室,我女話自己查左蚊水就唔噴佢。不過呢個係返左學後好一段時間既情況。初開學時唔係咁正式上課而且有家長陪同,所以無呢個程序。我見有小朋友貼蚊貼既。

我女個時要每日帶3條毛巾仔,一條扣在襟前抹手用,一條濕的放毛巾盒,一條袋住或者攝背,攝背個條到出校園玩完出了汗,老師會替學生抹汗然後袋番落袋至入課室,我 suggest 準備一些唔貴的毛巾,因為時時會唔見,另外要一個小朋友自己開到的毛巾盒。最好做定名字貼紙,因為所有帶返學的東西都要寫名,包括日後要帶D用具、玩具返去都要,有貼紙較方便。織嘜都有用,所有外套都要有名。中心係唔准學生著涼鞋返學的,如果無密頭鞋就要買定,要魔術貼的,同訓練小朋友自己穿脫鞋。仲有唔准著工人褲,褲頭最好係橡根頭(無拉鍊之類)。如果係女仔,最好係唔好用髮夾仔,唔係就要預左唔見。

未介到片的可以穿片褲,另帶一條在書包替換,但老師仍會帶去廁所,我女個時陶主任,即現時的陶校長,見我女一段時間無弄濕片褲,讚佢之餘仲叫我買小內褲我女作鼓勵,我女好開心努力得到認同,而我亦覺得學校好好,以鼓勵同讚賞去推動小朋友進步。

其實唔使擔心的,開學時會有好多老師招呼N班的新生,家長陪同時間亦長,好易適應到。我個時陪陪下老師發現我女投入到課程就請我出去等,就咁我女就自己上堂 Lu,喊都無喊過。

仲有一樣,各位媽咪陪太子返學時記住唔好著裙同大領衫,唔係會好唔方便。

原文章由 cltm 於 07-8-9 10:13 發表
天使媽媽 & wongkaka,

袁太,

原文章由 袁太 於 07-8-9 14:51 發表
唔使客氣,我都好樂意講下我經驗,當年我都係矇查查四圍問人。畢竟係BB自立的第一步,我都緊張。學校亦會有好 detail的通告派。

因為中心係一間有校園的學校,有蚊在所難免。我女用的是 Johnson的蚊水,但係 ...

他們有收體溫表,我細囝剛高班畢業。
哎!我啲仔畢哂業才有家長交流區,我會時時入黎睇下,中心是一間好學校
‹ 上一主題|下一主題