用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 唔好意思講句, 不過真係真心話
樓主: 銘銘媽
go

唔好意思講句, 不過真係真心話

資優不一定讀書成績好, 有八大範疇, 如語文, 藝術等, 如你的小朋友沒有經正式訓練便能在唱歌的節拍, 音準方面拿捏得很好, 他可能在這個範疇也是資優的.另外, 資優的小朋友不一定最top, 中上的也有可能是資優,但他在那方面的學習動機一定要是最強, 則很有興趣, 而且會專注地學習. 不過在交際溝通會較差, 因他的思維已較常人快了幾個step, 常人不易理解他的想法, 久而久之他或許會放棄表達自己, 因反正說了別人也不明, 不過在合群的人類社會, eq比iq更重要, 所以家長要關注他的人際相處情況, 多作鼓勵和指點, 其實想知道小朋友是否資優, 只是想從而拔尖, 使其天份才華得以發揮,跟其他有特殊需要的小朋友一樣, 家長不能選擇,只有接受和幫助, 這是我參加工作坊後的得著, 希望對大家有幫助

原帖由 abinayams 於 09-10-23 11:05 發表
資優不一定讀書成績好, 有八大範疇, 如語文, 藝術等, 如你的小朋友沒有經正式訓練便能在唱歌的節拍, 音準方面拿捏得很好, 他可能在這個範疇也是資優的.另外, 資優的小朋友不一定最top, 中上的也有可能是資優,但他在 ...

跟其他有特殊需要的小朋友一樣, 家長不能選擇,只有接受和幫助==>好同意依點.  

資優既小朋友都係有佢地"特殊"既地方, 一般人都誤解資優=成績優. 其實唔係. 佢地係學習方法/思考/社交能力方面唔同.

如果普遍人都接受特殊需要的小朋友需要評估, 進而幫忙佢地. 咁同樣都應該接受"資優"既小朋友都需要評估, 都需要幫助, 有好多資優既小朋友因為"適應"唔到現行既學校"制度", 以至潛能未展.

當然要承認既係, 依家社會上"智力測試"已變左質, 成為一種"工具".

醒目開學勳章

AGREE

原帖由 nataliekyn 於 08-7-9 12:49 發表
小朋友係咪資優兒童,佢點都自己既仔女,自己一樣都會鍚

我只祈求佢健康成長
將來成唔成材都係睇佢自己
即使我自小為佢安排好一切
但佢無心去做既
結果都係白費

倒不如順其自然
*皆因我就係一個好例子 ...

我諗你諗得太多了, 做test 唔一定係想show俾人睇自己小朋友有幾高IQ. 好多家長因為擔心仔囡發展(三歲都未識講野, 皮氣差, 唔集中, 曳....等等)先去做一D評估.  況且我個人覺得, 讀普通學校, 唔俾壓力讀書都唔一定有個快樂既童年.  好似我地爸爸媽媽年代 (無枉管年代), 佢地都想讀書, 都想屋企可以緊張D自己, 係咪?

所以, 我覺得, 小朋友都係冇個樣要個樣, 永遠滿足唔到佢地既需要. 讀緊書既想做野, 做緊野既想讀書.

唔係個個家長叫小朋友做評估=想自己個小朋友係資優/覺得自已小朋友有問題.至少我從來無咁諗.

我個人來講當然覺得自己個小朋友好完美,但其實我唔係見過好多小朋友,我唔肯定我個小朋友同其他小朋友比較有咩強弱項...不過我認為個個人都一定有較強和較弱的方面.評估可以比我地了解然後加以栽培或補助.

我就算帶完小朋友去評估,都無打算比其他人和小朋友本身知道結果.我知道佢長處後會儘量比機會佢發揮,知佢短處只後會幫佢地和體諒佢地.

原帖由 游泳寶寶 於 10-3-19 13:33 發表
我諗你諗得太多了, 做test 唔一定係想show俾人睇自己小朋友有幾高IQ. 好多家長因為擔心仔囡發展(三歲都未識講野, 皮氣差, 唔集中, 曳....等等)先去做一D評估.  況且我個人覺得, 讀普通學校, 唔俾壓力讀書都唔一定有 ...

原帖由 nanshanlu 於 07-8-17 15:19 發表
我以前接觸過6-16歲的自閉兒童, 好多"資優", 有:

1. "人肉拍子機", 有佢打拍子, 就聽唔到拍子機聲, 同一timing
2. "活日曆", 只要係三年內的日子, 你講某年的某日期, 佢即答係星期幾. 你問星期幾, 佢計到幾多號
3.  ...

原帖由 銘銘媽 於 2-8-2007 16:34 發表
唔好意思講句, 我個人覺得, 除非認為個小朋友有問題, 都唔須要做咩智力評估呀, 須然係好似知道個小朋友既智力去到邊, 咁可以幫到佢, 但係咁做, 會唔會 LABEL 咗個小朋友,
例如:
如果佢高分, 咁就緊係開心啦,  ...

don't worry too much! no one wants to "stress"  the kids!  just for interest, you will never
know what your kid is without the assessment!
it's just the way to understand more and provide appropriate method to teach!
don't always think PARENT wants the high mark, 所謂知己知彼,百战百勝!

原帖由 ppsfung 於 4-6-2010 16:18 發表
唔係個個家長叫小朋友做評估=想自己個小朋友係資優/覺得自已小朋友有問題.至少我從來無咁諗.

我個人來講當然覺得自己個小朋友好完美,但其實我唔係見過好多小朋友,我唔肯定我個小朋友同其他小朋友比較有咩強弱項... ...

totally agree