用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 唔好意思講句, 不過真係真心話
go

唔好意思講句, 不過真係真心話

唔好意思講句, 我個人覺得, 除非認為個小朋友有問題, 都唔須要做咩智力評估呀, 須然係好似知道個小朋友既智力去到邊, 咁可以幫到佢, 但係咁做, 會唔會 LABEL 咗個小朋友,
例如:
如果佢高分, 咁就緊係開心啦, 但係你因為佢IQ 高分而加添佢好多既課外學習, 平時功課能力既要求, 咁個小朋友又辛苦, 家長又辛苦, 咁又何苦呢??
又假如出黎個分唔高, 咁家長又擔心個小朋友既將來, 又要諗辦法為幫佢提升 IC, 咁又係係辛苦左大家.
壓力太大, 會令小朋友無興趣, 物極必反, 咪仲衰.
咁點解唔順其自然, 隨著小朋友自然咁成長, 慢慢培養佢, 咁唔係仲好咩???!!!

以上純個人感覺, 請見諒!!

銘銘媽 :

絕對同意,現在很多家長喜歡把小朋友每樣事都label,如讀唔到名校就會無前途、唔係Band 1 就係差、讀中中,英文一定差等等.......!
點解要一試定生死呢!每一階段都可以重新開始,有人起步快但不代表一定有成就,相反起步慢也不一定失敗。最重要是小朋友知道自己的長處及興趣,而不是做名牌工廠的倒模出品。

absolutely agreed.  some parents would label the schools as good or bad by just refering to how many "A"s they achieve every year in public exams.  I think this is meaningless.  Having straight-A(s) in public exams doesn't mean the children would live a meaningful live. Schools should rather emphasize on cultivating our kids to have the self-motivation to explore new things themselves, to love and respect others and be a responsible person. But I think HKeducation now is too focused on training kids to be all rounded on academic results, sports, music... etc.  

原文章由 family_1612 於 07-8-2 19:03 發表
銘銘媽 :

絕對同意,現在很多家長喜歡把小朋友每樣事都label,如讀唔到名校就會無前途、唔係Band 1 就係差、讀中中,英文一定差等等.......!
點解要一試定生死呢!每一階段都可以重新開始,有人起步快但 ...

多謝大家既認同呀, 我好感動.

Totally agreed what you all said.  

其實好多現今的報導都令我地知道, 成功不一定靠IQ 啦! 況且人生數十年, 條路好長 ... 慢慢行... 不易的...開心好過啦... 留番D精力實力慢慢用

有時成功,失敗或且開唔開心靠EQ 重多D 啦.  童年只有三數年(前都有五六年:cry: ...)  尢得小朋友開心D 啦 ... 條路有排行....

反正, 有D男仔中學後期先發力.... 一樣考到大學; 有D讀到書的, 同人相處唔到... "仕途"都是一般

醒目開學勳章

原文章由 銘銘媽 於 07-8-2 16:34 發表
唔好意思講句, 我個人覺得, 除非認為個小朋友有問題, 都唔須要做咩智力評估呀, 須然係好似知道個小朋友既智力去到邊, 咁可以幫到佢, 但係咁做, 會唔會 LABEL 咗個小朋友,
例如:
如果佢高分, 咁就緊係開 ...

同意你地~
其實d媽咪check黎咪就係想話比人知,係呀,我個仔/女係資優生,好叻好聰明囉,好多時都唔係話想知佢係唔係,同唔係想幫個小朋友得到合適既教育方法~

而家有好多唔同既野check,又話學習/語言/讀寫障礙........
其實都係d人賺錢姐,捉到d香港人心態~

比你知左係同唔係,你係唔係真係會搵方法去教/幫佢,定係得個check字,我公司(琴行)都有哩d家長,check左只係四處同人講,係喇,我小朋友好曳,check過係資優生,問佢有咩方法去教,佢話冇架,都係咁啦,佢唔使人教架,佢樣樣都係自己學識<------咁即係唔使返學都得啦,自己學咪得:

Partially agreed. I declared my son did IQ test 4.5 years ago and scored 137. Sometimes, IQ test with the observations of the psychologist may help su to identify some learning problems of our kids behind high IQ.

We worried our son was slow in learning and poor in speaking when he was before 3 years old. So I searched some info related to learning difficulties in the internet. Amazingly, learning difficulties always linked with gifted and talented. Therefore, I like the approach of Montesourri, which was transformed from slow learner application to normal and even gifted kids.

At the age of 7.5 years old, one of my friends told me that my son is different from other kids, in our mind, he was a slow learner. She introduced a psychologist to us and after counselling and we accepted my son to take the IQ test. He scored well but also discovered his problem in hand writing and poor to use vocaburry. The psychologist told us how to improve his word power and introduced him to do occupational therapy. After 6 months, he improved alot in both.

We needed to be open-minded, different parents have different hidden agenda, most common one is using the report to get into the top notch primary school. We can't deny the good side of the IQ test.

Why they won't go further after IQ test? It's because the gifted education in HK is extremely bad. Parents are difficult to find the right program for the kid, even the program is ok, but the cost is high and not every family can afford.

I strongly recommend parents to take some programs related to gifted education in PolyU, Chinese U and Baptist U if their kids were assessed to be gifted. I talked to the ex-Chairman of HK Gifted Kids' Parents association in one occasion, he told me that the first feeling  is excited and then he didn't know how to help the kid. He equipped himself by studying gifted education program to help his kid.

原文章由 ANChan59 於 07-8-6 02:06 發表
Partially agreed. I declared my son did IQ test 4.5 years ago and scored 137. Sometimes, IQ test with the observations of the psychologist may help su to identify some learning problems of our ki ...

可惜好多父母都只係諗住用到IQ test mark填落去個名校申請表上

原文章由 natalielin 於 07-8-5 02:57 AM 發表

同意你地~
其實d媽咪check黎咪就係想話比人知,係呀,我個仔/女係資優生,好叻好聰明囉,好多時都唔係話想知佢係唔係,同唔係想幫個小朋友得到合適既教育方法~

而家有好多唔同既野check,又話學習/語言/讀寫障 ...

完全同意你的說法,況且比你check到佢係資優又點呀?自己冇辦法去搞(因為我屋企太窮困),政府又唔會幫你,學校都唔會理你,真係唔知好過知~~~重有同其他講嚟做乜,佢哋都只不過係路人甲乙丙,幫唔到乜嘢忙!!!

點解你地會覺得做 IQ test 等於會四圍講? 我認識的資優兒家長都很低調的。做 IQ test 不等於要比人知,包括孩子本人。
我無同相熟的人講,除父母外只有兩人知,其中一個是親人,另一個都是資優兒家長。孩子跟本不知道自己是資優,一直都如常的開心,沒有人 label 他,但我選擇學校和課外活動時會多了個參考。

myron_mom,

我覺得縱使窮困,都不等於幫不到孩子的,正給今年最年幼狀元的媽媽,天天帶囡囡去圖書館增進知識,都不需要分文。

我覺得她很富有,因為她有一個有愛心的媽媽,也擁有全面的資優。資優而有讀寫障礙,很多。

[Amazingly, learning difficulties always linked with gifted and talented. ]

原文章由 Hi-5 於 07-8-13 17:43 發表
myron_mom,

我覺得縱使窮困,都不等於幫不到孩子的,正給今年最年幼狀元的媽媽,天天帶囡囡去圖書館增進知識,都不需要分文。

[quote]原文章由 銘銘媽 於 07-8-2 16:34 發表
完全同意,我個仔四歲,所有都順其自然,普通幼稚園,依家暑假,佢鍾意畫畫再畫畫,平日放工返屋企同佢玩,去游水,去旅行。希望佢有個快樂嘅童年。我有啲朋友就要啲仔女去學英文,又去學算學,排到重多過返學,真係慘。

原文章由 Hi-5 於 07-8-13 17:33 發表
點解你地會覺得做 IQ test 等於會四圍講? 我認識的資優兒家長都很低調的。做 IQ test 不等於要比人知,包括孩子本人。
我無同相熟的人講,除父母外只有兩人知,其中一個是親人,另一個都是資優兒家長。孩子 ...

認同你的說法!

我的孩子在三年前被評為資優兒,但到現在他也不知什麼是"資優兒",有天看新聞談到有關"資優"的topic時,他問及我:[是否即是"好叻的人叫"資優"]。我答他:[不是!是一些很努力的人用心地做好每一件事,出來的結果被人稱讚他們的terms。]

我明白版主和大家的看法,我應同如不是有管教的問題,幹什麼去做評估?其實很多時只是有些愚蠢的父母,認為資優是很"光宗耀祖"般四處跟人說,所以令大家有這感覺。但是我們帶這種孩子的苦況,不是很多人體會得到!

一則記趣:

早年到外旅遊,有一對母子常不按時回旅遊巴,數天後團友按不住開聲請他們守時回來,不要影響其他人。當時他那不可一世的母親回應居然是 :[我的孩子是資優,他看東西不到不願走,你們體諒一下!]真旳令人嘩然....事後我老公跟我說,若不是兒子在的話,他一定會跟她說:[我兒子也是資優,但他從來不遲到。這是家教,跟資優與否並無關係!]

我相信你們說的就是這種人la

[ 本文章最後由 jbma 於 07-8-14 02:58 編輯 ]

我相信學問可以跳級, 但
1."人生路"冇捷徑,
2. 學習必須learn the hard way,

即使九歲大學神童和十歲鋼琴神童, 都日日努力練習才有成果, 天資只是早早話俾大人聽: 我的專長是XXXX, 但可能其他方面只是普通, 或只係有興趣的地方好專心, 其它學問就如坐針氈.

我都見過有媽媽用資優來幫阿仔的"顽皮"(去到令人討厭的地步)做藉口, 我覺得個阿媽咁落去只會令小朋友:資優低能

醒目開學勳章

原文章由 tnt2ndhb 於 07-8-14 20:53 發表
我相信學問可以跳級, 但
1."人生路"冇捷徑,
2. 學習必須learn the hard way,

即使九歲大學神童和十歲鋼琴神童, 都日日努力練習才有成果, 天資只是早早話俾大人聽: 我的專長是XXXX, 但可能其他方面只是普 ...

KAKA~
資優低能,好攪笑,不過又幾貼切~

醒目開學勳章

原文章由 jbma 於 07-8-14 02:49 發表

認同你的說法!

我的孩子在三年前被評為資優兒,但到現在他也不知什麼是"資優兒",有天看新聞談到有關"資優"的topic時,他問及我:[是否即是"好叻的人叫"資優"]。我答他:[不是!是一些很努力的人用心地做好 ...

咪就係哩d囉,成日同人講自己個小朋友係資優,其實係曳,我公司大把哩d家長~

真係好小人係可以處理得好~

我以前接觸過6-16歲的自閉兒童, 好多"資優", 有:

1. "人肉拍子機", 有佢打拍子, 就聽唔到拍子機聲, 同一timing
2. "活日曆", 只要係三年內的日子, 你講某年的某日期, 佢即答係星期幾. 你問星期幾, 佢計到幾多號
3. "人肉歌書", 聽一次唱得出, 只限廣東歌
4. "對白王", 最鍾意講對白, 看完個集講個集.

完全同意。

原文章由 銘銘媽 於 07-8-2 16:34 發表
例如:
如果佢高分, 咁就緊係開 ...

Agree. 身教其實also much more important that checking out a kid is 資優 or not. 父母周圍同人講自己個小朋友係 資優, 只會另小朋友以為自己一切better than others, and not willing to workhard.

原文章由 natalielin 於 07-8-16 02:04 發表

咪就係哩d囉,成日同人講自己個小朋友係資優,其實係曳,我公司大把哩d家長~

真係好小人係可以處理得好~