用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 TSA 考數學係唔係只用中文考
go

TSA 考數學係唔係只用中文考 [複製鏈接]

我個仔間學校用英文教數學, SIR都係英文人, 我聽人講TSA的數學只用中文SYLLABUS, 咁咪好奇怪, 唔通操TSA就用中文, 平時上堂用英文, 請問有冇人知TSA數學係唔係只得中文.
   0    0    0    0

我聽聞考升中一分班試都係用中文考MATH,所以今年陳守仁小學最新band one % 沒有多大提升,如有錯,請糾正.

原文章由 BBmamalove 於 07-8-2 14:39 發表
我個仔間學校用英文教數學, 阿SIR都係英文人, 我聽人講TSA的數學只用中文SYLLABUS, 咁咪好奇怪, 唔通操TSA就用中文, 平時上堂用英文, 請問有冇人知TSA數學係唔係只得中文.   

原文章由 BBmamalove 於 07-8-2 14:39 發表
我個仔間學校用英文教數學, 阿SIR都係英文人, 我聽人講TSA的數學只用中文SYLLABUS, 咁咪好奇怪, 唔通操TSA就用中文, 平時上堂用英文, 請問有冇人知TSA數學係唔係只得中文.   

學校一般只獲分發中文版試題。英文版試題只會分發給已選用英文版試題的學校。

原文章由 catcatmom 於 07-8-9 00:21 發表
我聽聞考升中一分班試都係用中文考MATH,所以今年陳守仁小學最新band one % 沒有多大提升,如有錯,請糾正.

中一編班試的數學卷是中英對照的。安排和TSA是不同的。

Pre-S1的AT數學卷係中英對照,但用中文定英文作答係由中學決定, 有些英中會堅持要用英文作答。

至於BCA則因為屬學校安排, 如需特別安排需要經學校申請, 故未必家長想學生用英文作答就可以.
原文章由 catcatmom 於 07-8-9 00:21 發表
愛收集舊書包、背囊的傻人
‹ 上一主題|下一主題