用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 仔仔今年k3 啦. 想問下有無人一樣係net 34 可以傾下 ...
go

仔仔今年k3 啦. 想問下有無人一樣係net 34 可以傾下 [複製鏈接]

我仔仔今年升k3, 想問下有無人一樣用NET 34 ?   你地點"簡"呢
   0    0    0    0

原文章由 ianmami 於 07-8-1 12:45 發表
我仔仔今年升k3, 想問下有無人一樣用NET 34 ?   你地點"簡"呢

我仔仔今年也是升K3,我仔仔一樣報NET 34.
我仔仔如果報農圃道官小有20分.
但我又唔知道這幾年派升中的資料好唔好.
個個人都是講1.協恩 2.馬頭涌 3.獻主會 4.陳瑞琪.
你會點簡呀?

原文章由 ianmami 於 07-8-1 12:45 發表

我仔仔今年也是升K3,都是一樣報NET 34.
我都不知報唔報農圃道官小.
我想知道這幾年派升中派得好唔好,但沒有人回覆.
好多人在NET 34只講陳瑞琪,馬頭涌,獻主會
沒有講農圃道官小.
你會點簡呀?

wangmami, "陳瑞琪,馬頭涌,獻主會
沒有講農圃道" 我有朋友好liki 馬頭涌.  因學校d 配套幾好wow. 我近日留意獻主會, 佢地入band 1 中學的幾高. 但我本身喜歡陳瑞琪, 因有中學還有校舍好新. 你呢有物心得...

唔知 呢幾間d 功課多唔多呢.... ?
原文章由 wangmami 於 07-8-1 15:21 發表

我仔仔今年也是升K3,都是一樣報NET 34.
我都不知報唔報農圃道官小.
我想知道這幾年派升中派得好唔好,但沒有人回覆.
好多人在NET 34只講陳瑞琪,馬頭涌,獻主會
沒有講農圃道 ...

我個都係仔仔,34網,諗住報陳瑞祺,之前有個親戚讀過話都算幾多功課,但啲老師就話幾好人咁

我囡都係34網,網內心水恊恩, 但會報St Margaret Co-edu.:

我個仔今年又係升K3, 我都唔知幫佢報邊間小學好, 想亞仔讀間有教會背景概學校, 好似唔係得幾多間揀, 我而家仲好迷茫.......
14/5/2006: 3.30kg (birth)14/6/2006: 4.34kg (1 month)20/7/2006: 5.58kg (2 month)25/8/2006: 6.41kg (3 month)16/11/2006: 7.5kg (6 month)

我仔都係今年讀 K3, 而且都係 34 NET,我都係心儀馬頭涌、陳瑞琪、獻主會同農圃,但我都係聽人講農圃唔係幾好,但我又唔知道是邊方面唔好,您O地有咩意見呢?

我朋友仔仔讀獻主會, 都幾多功課,幾辛苦.

原文章由 littlekid 於 07-8-6 17:25 發表
我仔都係今年讀 K3, 而且都係 34 NET,我都係心儀馬頭涌、陳瑞琪、獻主會同農圃,但我都係聽人講農圃唔係幾好,但我又唔知道是邊方面唔好,您O地有咩意見呢?

原文章由 littlekid 於 07-8-6 17:25 發表

但我仔仔的幼稚園個主任說現在農圃好過馬頭涌,所以我都唔知呀

wangmami, 你個主任有無話點解農圃道好d呢

請問馬頭涌多唔多功課 ?

各位,

在bk討論區內,好多媽咪都提議報馬頭涌、陳瑞琪、獻主會、農圃、協恩及聖羅撒. 其他的如領島、牧愛下午校、聖匠、合一堂、基道等卻沒有提及,他們是否差點點呢?

如果大抽獎抽中這些學校,是否耍叩門呢?

小一選校急急急...到 la 到 la

原文章由 女人心 於 07-8-29 23:10 硐表

Hi.......

各位我都想知馬頭涌 vs 陳瑞祺, 邊間小朋友讀得比較開心d,又升到好的英文中學??

本人是福馬畢業生 +小兒(第一個)應有20分, 入福馬機會大嗎?:
住net95(不是net34),如自行ok機會大,又是否需要 ...

兩間都有捧場客, 在34區都是受歡迎的選擇. (男仔就更加)
按2006/07年的情況, 入福馬應該無問題, 因知道有人15分都入到.
校網是統一派位時(應該是出年3,4月左右)才用得著, 你可以等自行出了結果之後(今年11月左右)才作打算, 不過可能會搬得急一點

原文章由 女人心 於 07-8-30 12:21 硐表

Thank you jeffzhang,

但有d mami同事話Round1最好登記law...因幼稚園會比form d mama 填,到時都要報地址嫁!!!
佢地話雖計分,但如果同分,學校可能收个本區law

Worry Worry........ ...

未聽過第一round同地址有關
據知, 如果同分, 是抽籤決定, 有兩種形式:一, 學校將收生資料交教局, 由教局負責抽, 學校會收到抽籤結果; 二, 由學校負責, 教局找職員及第三者(好似提過太平紳士之類)到學校監抽, 似乎跟地址拉不上關係..., 何況舊年有收15分, 即表示15分以上有報的全收 (話之住邊度), 我認為你囝囝入福馬應沒大問題. 除非今年情況跟舊年有很大差別, 例如特別多必收生及20分之報讀生(因是官校關係, 應無宗教及辦學團體等的5分, 20分已經是學校收生的第二選擇), 那就無法預計; 不過2002年又不是龍年, 應該不會吧!:-|

其實你亦可打電話去教局問下詳情, 尤其是需要搬遷轉校網時的手續及時間等問題, 他們理應會指示你

原文章由 女人心 於 07-8-31 14:18 硐表

安心好多, 但都好多mama會撰net34, 其實我都好like 陳瑞祺,
都有friend住青衣想撰net34陳瑞祺, 可以一齊就好啦!有照應d,
大家如撰陳瑞祺得15分,但幫囝囝 ...

陳瑞祺得15分上年入左7個,有得抽吓ge!抽唔到要玩到六月wow!
馬頭涌有20分好似隱陣D!

我第一輪,我都用返屋企人地址,唔得再抽第二輪好似統一D! 個人意見

‹ 上一主題|下一主題