用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果中五畢業想到外國讀書要???$$$$
go

如果中五畢業想到外國讀書要???$$$$

想要最平預算, 包食宿, 一年大約要幾多錢呢 ?
謝謝幫忙

我朋友的女儿前两年会考成绩不理想,申请去美国读一年。第二年升读大学,现在升大三,大学前一年好象是港币70000�年。

原文章由 qqmimi 於 07-7-31 10:21 發表
謝謝幫忙

美國邊有咁平!  你地係咪講緊學費, 未計住宿和生活費呀?

原文章由 Amyyiu 於 07-8-3 15:45 發表
我朋友的女儿前两年会考成绩不理想,申请去美国读一年。第二年升读大学,现在升大三,大学前一年好象是港币70000�年。

[ 本文章最後由 emilyfmmak 於 07-8-9 14:29 編輯 ]

原文章由 qqmimi 於 07-7-31 10:21 發表
謝謝幫忙

其實係到那兒讀書都可以. 豐檢由人. 但越早計劃可免手忙腳亂.
我幫囡囡做了一份投資計劃, 希望到18歲時有大約100萬給她, 到時她可以'有得揀,做老闆'......

EVA222,

我說的就是交流生包所有費用(机票、食宿、保險及學費)讀一年,多數要到美國先讀一年才可進入大學吧。一百萬真係要睇你讀什么類型的大學。美國有一種兩年制的社區大學,學費加住宿大概十二、三萬一年,比四年大學便宜一半,讀完兩年再轉四年大學就可以了。那至少會省二十五、六萬多好用。

原文章由 EVA222 於 07-8-9 15:06 發表

應該講緊係做交流生費用,只限一年.
睇下讀甚麼大學,差距好大,四年大學食宿學費最平都要預一百萬.

[ 本文章最後由 Amyyiu 於 07-8-10 21:07 編輯 ]