用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 天神嘉諾撒學校
樓主: BOBO128
go

天神嘉諾撒學校

好嘢,栗子有報中國舞,囡囡好鍾意跳舞,希望開得成班。

原文章由 栗子媽媽 於 07-9-10 10:11 發表
栗子報中國舞班
我今均又睇下佢有幾多分熱度

黎緊既校際音樂節大家會参加嗎?

昨天鋼琴老師提議比亞女參加囖下經驗,我婉拒了,出年先,一年玩一樣好la, 剛剛升小一又考試,又朗讀,又音樂節,又課外活動 ... ... 驚亞女頂唔住 (其實我都頂唔住 ...lazy)

有機會去觀摩比賽,留意下黃蔚園同學(四年級),佢考左入演藝學院學鋼琴,佢跟姐姐彈得一樣好好(我大女告之)。佢姐姐係舊年德國埃特林根國際少年鋼琴比賽獲得季軍既黃蔚然(冠軍係沈靖韜)。蔚然同學係天神畢業生,當年參加大囡畢業典禮有幸欣賞過佢表演, 她是天生彈鋼琴的,
她彈奏時,她的感情和技巧似跟鋼琴像融為一體。 舊年和今年她更先後獲得多個大賽冠軍。

http://www.takungpao.com:82/news/07/05/01/MF-729970.htm

原文章由 claudi-mama 於 07-9-10 10:26 發表
好嘢,栗子有報中國舞,囡囡好鍾意跳舞,希望開得成班。

今日囡囡放學後話今日要著運動衫, 但我好肯定1號個日我哋重覆問過老師, 睇時間表星期一有體育堂, 問佢要唔要著運動衫, 佢話唔駛, 只係14號運動日先著, 但今日又走去跑圈, 有人著囉, 另外, 明明話17號先執書包, 但又同小朋友講要帶書, 攪咩? Mud咩亂?

我囡個班都係星期一上體育堂,1號有家長問過相同問題,班主任話只需星期五運動日穿運動衫,17號起就要按時間表上堂。如果我哋鍾意3 & 10 號都可穿。

今日我想亞女習慣星期一要穿運動衫,就給她穿了。

老師話頭兩星期係適應堂,如果她們早習慣,會試下加小小常規課,不過都係叫我們17號先執書包。

原文章由 berylberyl 於 07-9-10 15:48 發表

今日囡囡放學後話今日要著運動衫, 但我好肯定1號個日我哋重覆問過老師, 睇時間表星期一有體育堂, 問佢要唔要著運動衫, 佢話唔駛, 只係14號運動日先著, 但今日又走去跑圈, 有人著囉, 另外, 明明話17號先執書包, 但又 ...

可能剛剛開學,小一家長和老師又特別忙lee樣,又忙果樣,係會有少少亂, 大家放鬆d就會好d ga la

原文章由 berylberyl 於 07-9-10 15:48 發表

今日囡囡放學後話今日要著運動衫, 但我好肯定1號個日我哋重覆問過老師, 睇時間表星期一有體育堂, 問佢要唔要著運動衫, 佢話唔駛, 只係14號運動日先著, 但今日又走去跑圈, 有人著囉, 另外, 明明話17號先執書包, 但又 ...

醒目開學勳章

dear all,

好緊張 ! 今日收到小一選校表格 , 希望可以順利入到天神 ....

原文章由 claudi-mama 於 07-9-10 17:33 發表
可能剛剛開學,小一家長和老師又特別忙lee樣,又忙果樣,係會有少少亂, 大家放鬆d就會好d ga la

Good Luck!

原文章由 BOBO128 於 07-9-11 02:48 發表
dear all,

好緊張 ! 今日收到小一選校表格 , 希望可以順利入到天神 ....

1C班 - 星期三要帶普通話書,星期四及五要帶宗教書。

原文章由 claudi-mama 於 07-9-10 17:33 發表

我都明會亂, 但係亂嗰個應該係學生同家長, not 班主任, 佢係咪新老師黎? 返咗一星期學, 覺得交回條, 交作業比班主任好似好奇怪, , 有一次交作業時, 我攞錯咗本數學書當作業, 咁班主任入返file攞返返黎, 咁我就換返本作業入去交, 但第二日返黎, 佢無收到又袋返黎喎.
另外, 訂雜誌我填綠色回條話訂咩書, 連埋張支票, 咁有一位勞老師打比我話要條埋出版社張訂閱紙, 咁我又填完交, 佢又無收到喎, 係咪K. 我又試過打電話揾佢問野, 我之前咪話呢, 囡囡講老師叫佢地帶書, 但明明唔駛住架嘛, 老師行開咗我就留電話比其他老師, 佢又可以一真無覆, 係我等到4:20怕佢哋放工再打多次揾佢, 你話, 個班主任攪咩?! 真死

仲有, 咁尋日咪大部份同學無著運動衫, 個體育老師就罵佢哋
你哋無睇時間表咩, 你哋返去打開睇
咁樣講野都有, 佢知唔知唔係一定要著架吓?

5怕啦,你同CLAUDI同班
有咩咪係到交流下LAW

原文章由 berylberyl 於 07-9-11 11:20 發表

我都明會亂, 但係亂嗰個應該係學生同家長, not 班主任, 佢係咪新老師黎? 返咗一星期學, 覺得交回條, 交作業比班主任好似好奇怪, 嗱, 有一次交作業時, 我攞錯咗本數學書當作業, 咁班主任入返file攞返返黎, 咁我就換 ...

原文章由 栗子媽媽 於 07-9-11 12:05 發表
5怕啦,你同CLAUDI同班
有咩咪係到交流下LAW

YESSSSS.....................................

依你lunch time無出街食咩? 你話呢囡囡比外婆湊, 咁你係咪放工日日睇佢?

hi

venee都會參加普/英/粵朗誦,不過就唔會去報班練lu,又冇時間又冇錢呀,e排日日venee都叫比錢交乜交物d錢好似倒水咁呀,老師話唔訓練啫,我諗點都會跟下既,話晒都代表學校呀,英朗venee上年就玩過公開組,有好多名校生架大部份都係女拔同st paul個個好勁呀連d k3都勁過人呀,好左venee都攞到個merit咋.普同粵朗就第一次參加咋祝佢好運啦,同埋粵朗係佢中文老師叫佢參加咁我諗都會 trian下掛.

claudi-mama
venee入到中文話劇呀,佢勁開心呀,佢幾驚我話唔報呀係咁同我講好難得機會架第二年冇架喇因為要等多50年先慶祝架,(都唔知邊個教佢講).
你都比囡囡玩下校際音樂呀,當攞下經驗都好,參加e d比賽唔好睇咁重當上一堂實習課都好呀,你去上堂都睇唔到咁多比較呀,上台經驗好難得架,小朋友愈大就愈怕羞唔敢上台架.有機會要比佢地練下.
好似上年同venee參加英朗簡直係上左一堂真貴朗誦班呀,可以睇多d人唔同演繹,表情,動作,聲綫e d真係上堂都睇唔到咁多呀.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

遲d你囝囝讀埋書就仲「金」你囝囝入學味
唉,我1中1小,lee 牌真都係倒水咁倒 ...

多謝你既分享,我都非常同意你的意見,真係得益不少架:

e + d細路哥真係好鬼成熟,你真係lum佢吾到架

叫venee 加油呀,依依會捧佢場ga

原文章由 竹葉青 於 07-9-11 13:52 發表
hi

venee都會參加普/英/粵朗誦,不過就唔會去報班練lu,又冇時間又冇錢呀,e排日日venee都叫比錢交乜交物d錢好似倒水咁呀,老師話唔訓練啫,我諗點都會跟下既,話晒都代表學校呀,英朗venee上年就玩過公開組,有好多名校生 ...

我細果個先係k1咋,好左大果個一條龍叫做keep住下成綪到時唔洗煩,唔係仲大煲細既又選小一,大既又選中一我仲唔死呀.

你兩個又幾多年班呀?
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

朝早時間就到,我報左做運動日義工。你哋有無參加呀???

栗子媽媽,你返工shu好似好近,會做嗎???

原文章由 claudi-mama 於 07-9-11 15:31 發表

我有報做義工呀, 不過因為時間唔定, 老師話放假時早幾日通知佢哋喎

細細係仔呀
SIDE哂個位啦

原文章由 竹葉青 於 07-9-11 15:21 發表
我細果個先係k1咋,好左大果個一條龍叫做keep住下成綪到時唔洗煩,唔係仲大煲細既又選小一,大既又選中一我仲唔死呀.

你兩個又幾多年班呀?

[ 本文章最後由 栗子媽媽 於 07-9-11 17:42 編輯 ]

我未見有FORM比我BOR
有時間返學校幫下手都好
又可以參予我D同了解栗子多D

原文章由 claudi-mama 於 07-9-11 15:31 發表

放工5搵小主人報到會比人

原文章由 berylberyl 於 07-9-11 13:24 發表

YESSSSS.....................................

依你lunch time無出街食咩? 你話呢囡囡比外婆湊, 咁你係咪放工日日睇佢?

ha ha .... 一個中三,一個小一

本來可以un un 腳,但 ...... 有牌都未luck難....

原文章由 竹葉青 於 07-9-11 15:21 發表

你兩個又幾多年班呀?