用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 天神嘉諾撒學校
go

天神嘉諾撒學校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

舊的 topic , 如下

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=692652&extra=&page=1

[ 本文章最後由 BOBO128 於 07-8-12 22:07 編輯 ]
   4    0    0    0

之前有家長(竹葉青)發表小一至小二功課量不多, 每天大約有4樣左右,如有改正則共5-6樣。因與St. Mary's結龍,英文方面很著重閱讀。課本轉用了較深的My Pals are here!而小一至小三是活動教學,全年兩測兩考,小朋友及家長的壓力應不會很大(我想)。

本人大女小三插班,現已畢業。當年的功課量真的不少(Maths especially),測考也比現在多。因我女兒做事較慢,所以應付得頗吃力。加上當年我要經常出差,作為家長的我,壓力當然有。

但隨著教改及推行多元化學習,學校都改變了不少。如:增加了很多的課外活動、減少了測考等。不單只著重學術成績,更著重全人發展。

細女今年入讀小一,親身的體驗要開學後才知。上月出席家長會,課程主任也表示小一至小二功課量不多,但由小三開始就相繼地增多。
到時要問問竹葉青因她女兒升小三了。她好好人, 很樂意解答我們的問題。想知更多資料過去"小學雜談"看看。

原文章由 BOBO128 於 07-7-31 02:43 發表
請問有沒有 天神嘉諾撒學校 既家長 ?

我想問 小一 至 小 三 小朋友 / 家長 壓力大吾大 ?

醒目開學勳章

claudi-mama,

多謝你詳盡回應, 我大囡今年 9 月要選校,如沒有意外都會選天神, 因為有分, 但自己離開學校已經 20 年, 所以不清楚近年情況.

希望有機會抽到天神 ....大家可以互相交流一下.

原文章由 claudi-mama 於 07-8-2 13:38 發表
之前有家長(竹葉青)發表小一至小二功課量不多, 每天大約有4樣左右,如有改正則共5-6樣。因與St. Mary's結龍,英文方面很著重閱讀。課本轉用了較深的My Pals are here!而小一至小三是活動教學,全年兩測兩考,小朋友 ...

你5記得我之前up過,補習社d人話竹葉青位千金好叻女,所以好快完成功課

下個月可能到我up栗子做極都做5完功課架啦

原文章由 claudi-mama 於 07-8-2 13:38 發表
之前有家長(竹葉青)發表小一至小二功課量不多, 每天大約有4樣左右,如有改正則共5-6樣。因與St. Mary's結龍,英文方面很著重閱讀。課本轉用了較深的My Pals are here!而小一至小三是活動教學,全年兩測兩考,小朋友 ...

bobo128,

我冇記錯你既是教徒又係舊生
25分絕對冇問題la
舊年20分收剩幾個咁"多"咋

原文章由 BOBO128 於 07-8-5 00:11 發表

多謝你詳盡回應, 我大囡今年 9 月要選校,如沒有意外都會選天神, 因為有分, 但自己離開學校已經 20 年, 所以不清楚近年情況.

希望有機會抽到天神 ....大家可以互相交流一下.

咁下個月我都屎啦, Aurora暑假做我比佢個D作業, 全部歎慢板, 激氣

原文章由 栗子媽媽 於 07-8-6 10:08 發表

你5記得我之前up過,補習社d人話竹葉青位千金好叻女,所以好快完成功課

下個月可能到我up栗子做極都做5完功課架啦

醒目開學勳章

栗子媽媽 ,

係呀 ! 你好好記憶力, 我有25 分, 但一日未有結果, 都有d 擔心.
另外又擔心小囡由活動教學轉傳統會難接受.
希望成功後, 大家多多指教

[ 本文章最後由 BOBO128 於 07-8-6 12:33 編輯 ]

醒目開學勳章

請問天神是否提議/主張大家自行接送小朋友返學 ?

[ 本文章最後由 BOBO128 於 07-8-6 12:35 編輯 ]

唔駛擔心咁多,機會好好好好

始終傳統教學(雖然小一至小三係活動教學) -- 你最好為你囡囡準備下,唔好令佢一讀小一就面對太多適應上的困難。如果對學習無左興趣,讀上去就很吃力了。

入讀的學生來自『四方八面』,住到(今)遠,學校又點會要我們親自接送呢,唯有交校車代勞   

原文章由 BOBO128 於 07-8-6 12:32 發表
栗子媽媽 ,

係呀 ! 你好好記憶力, 我有25 分, 但一日未有結果, 都有d 擔心.
另外又擔心小囡由活動教學轉傳統會難接受.
希望成功後, 大家多多指教

住到鬼咁遠果個咪我LAW
有日因緣際會見到校長
佢都好SURPRISE我呢個鄉下人出城讀書

我都係要出『省城』返學 , 你都好婆婆(係)學校附近。今年全部係全日制,課外活動後要自己揍,無得搭校車

原文章由 栗子媽媽 於 07-8-6 13:35 發表
住到鬼咁遠果個咪我LAW
有日因緣際會見到校長
佢都好SURPRISE我呢個鄉下人出城讀書

原文章由 claudi-mama 於 07-8-6 17:25 發表
我都係要出『省城』返學 , 你都好婆婆(係)學校附近。今年全部係全日制,課外活動後要自己揍,無得搭校車

我都係要出『省城』返學, 而家仲煩緊有無保母車返屋企

你鄉下(係)邊 睇下幫唔幫到手

原文章由 Cutema 於 07-8-6 20:38 發表

我都係要出『省城』返學, 而家仲煩緊有無保母車返屋企

我係將軍澳人噃

原文章由 claudi-mama 於 07-8-7 09:48 發表

醒目開學勳章

我比較好彩, 住附近 , 自己可以接送, 唯一擔心無位泊車

原文章由 claudi-mama 於 07-8-7 09:48 發表

鄉下係上水, 仲遠, 都仲未搵到保母車返歸...有無計
?

天神

I am old girl  from Holy Angel.
呢間係一間非常嚴的女校, 因為佢地好重視女仔的氣質同禮貌
佢同st mary係sister school that's why quite large amount of holy angel girls could get in directly.  天神都唔想失禮自己架!!

O華,你仲遠過我呀

原文章由 Cutema 於 07-8-7 13:59 發表

鄉下係上水, 仲遠, 都仲未搵到保母車返歸...有無計
?

醒目開學勳章

我想我算最近 ......但行都要 30 mins

請問她們學校生活怎樣,幾多點上課下課,興趣班下課後上,還是星期六上,如果功課不多,是不是可以給囡囡多報校外興趣班?
‹ 上一主題|下一主題