用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 除了中. 英. 普通話, 如果想小朋友學多 1 - 2 種語言, ...
樓主: meowmi
go

除了中. 英. 普通話, 如果想小朋友學多 1 - 2 種語言, 你地會俾小朋友學什麼語言? [複製鏈接]

學語言

好羨慕你可以做全職媽媽.
你bb幾大去學外語?
原文章由 virgobb 於 07-11-9 08:11 硐表
我阿b係東x 學梗普通話,法文同英文. 因為我自己剛做左 full time mom, 可以陪佢一起上堂.
so far so good. 有時佢講 bb 話 (佢未真係識講野), 會多左 d 不同既發音.
我諗我遲d 會比佢上 spanish. 反而, 日文係 last ...

學外語

請問在東X學外語的媽媽, 我想知那裡的師資好不好, 因為我見到近期他們有一個"小北歐"的課程.

原文章由 ruru_yosan 於 07-11-9 13:56 硐表
請問在東X學外語的媽媽, 我想知那裡的師資好不好, 因為我見到近期他們有一個"小北歐"的課程.

我覺得 ok. 我冇特別研究佢地 d 學歷,反正我覺得佢地教得好就得. 以我地 bb 咁細個其實都係比佢地同 d native speakers 接觸下,聽多D外語的發音. 所以比較重要反而係位老師可唔可以好開心咁同D bb 玩同埋好主動咁搵機會同 bb 講野. 咁 bb 先有機會吸收 ma.

其實我覺得 d teachers 好辛苦,大家平時係屋企陪 bb 玩就知,重要1hr不停吸引佢地注意.

我由 bb 10個月開始試堂,最初係金鐘上星期六. lee 兩個月我做 full time mom 就轉左 CWB 上 weekdays. 最初諗住遲 d 轉返金鐘, e+ 唔會住,因為反而 CWB 人少少幾好 wor, 我阿 b e+ 同 d staff 姐姐, 同學仔都玩得好熟.
‹ 上一主題|下一主題