用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F.1開學,你地會唔會送仔女返學呀!
樓主: CHUCHU
go

F.1開學,你地會唔會送仔女返學呀! [複製鏈接]

下星期呀仔開始返銜接班一星期,因為佢中學攪左個家長學堂,要家長返頭三日,所以我會同佢一齊返頭三日銜接班,跟住嗰幾日同開學都係佢自己返.

六年級同中一, 個名就好似好唔同, 但係時間就只係隔0左幾個月,
奉勸各位一句, 如果以前送開0既繼續啦, 因為唔會Keep得幾耐0架咋, 唔係以後你想送都幾難.
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

雖然阿囡只係o係樓下上校車,我都會送佢落去一齊等,上o左車同佢拜拜,有時行開街就接埋佢放學.我都有問過佢怕唔怕俾同學笑呀?你會唔會唔"鐘意"呀?佢話冇問題,有同學仲好羨慕"tim".其實大家都知朋輩o既影嚮係好大o架,所以一定唔可以俾自己o既角色被淡化,要佢地知道有乜o野事都要同父母商量,太快俾佢覺得自己"我大個啦,掂o架啦",到時想知佢Do野就難啦!

原文章由 Sindy 於 07-8-2 22:52 發表
仲有一招,就係千期唔好比佢估到你,佢有時會估我一定去搵佢放學,我就話都係黎唔到,有時又會突然去接下佢,話突然間想同佢睇下佢要隻/錶/袋/衫之類.....hehe

我都會用這一招,我嗰女最鍾意食嘢,咪話介紹她吃好嘢,等她放學囉。

現在返銜接班就送到小巴站,等佢開咗車就走,放學就去學校接佢.其實有父母接送返放學,係好幸福架.羨慕死人啦.只不過係佢地會覺得俾人笑啫.開學之後因為搭校巴返學,想送都唔得 .但放學會睇情況.佢有冇課外活動囉.有就一齊搭車囉(因為我同佢都係同一區,不過係巴士站等佢).冇就自己放學囉.

原文章由 Sindy 於 07-8-2 22:52 發表
仲有一招,就係千期唔好比佢估到你,佢有時會估我一定去搵佢放學,我就話都係黎唔到,有時又會突然去接下佢,話突然間想同佢睇下佢要隻/錶/袋/衫之類.....hehe

Sindy

好提議! 但仔仔就較難搵藉口, 有無其他好提議?

吓???仲送返學???

阿仔小四已經自己返學自己放學,佢可以搭巴士,亦可以搭地鐵,隨佢所慾,到中一,當然無可能送啦。

你地都係早d放手好d,對小朋友成長同獨立處事,有好大影響架。

原文章由 多士姊姊 於 07-8-19 14:51 發表

Sindy

原文章由 pianopear 於 07-8-20 12:34 發表
吓???仲送返學???

阿仔小四已經自己返學自己放學,佢可以搭巴士,亦可以搭地鐵,隨佢所慾,到中一,當然無可能送啦。

你地都係早d放手好d,對小朋友成長同獨立處事,有好大影響架。

尼d就係生仔同生女分別啦.
女孩子係令人担心d

吓???仲送返學???>>>>>有乜咁出奇呀?

送就未必啦...因為無咁早起身,接放學多....但都唔係成日既....最主要我要話比佢聽個權仲係我度,等佢唔駛ge ge 吉吉....我同你情況唔同,你係放心比佢撘車,我就想宣示主權,話比佢聽接唔接放學個權係我度...hehe,我女都五年班就已經可以自己撘車返學,細女四年班都可以啦,但係權呢,就要清清楚楚話佢知邊個先有.....接放學都係親子溝通既一種,得閒接下放學,都唔等於佢唔獨立......我大女獨立到琴日放低五百蚊,仲同我講唔好駛咁多錢....hehe,要養成一個比較close既關係,唔係話仔女大左就好似無左個小朋友咁....我唔得架,仲有,我最憎就係佢d同學話你阿媽又黎接你呀?咁樣挑撥我同女既關係,我係唔容許架,呢點佢亦好清楚,媽咪只係想見下個女,同個女close d,有乜唔妥呀?唔通話你大個啦,要自己照顧自己啦,我唔理啦咁好呀?所以我女都鐘意同我close d......亦都喜歡同我保持一個較親近既關係,唔係佢有咩事都唔知.....我以前就係阿媽懶,數埋都無幾隻手指接返放呀.......我一年班就自己返學放學,我問過我女,佢話日日接返放就無咁既需要,但有節目就梗係預佢啦.....

原文章由 pianopear 於 07-8-20 12:34 發表
吓???仲送返學???

原文章由 CHUCHU 於 07-8-20 14:33 發表

尼d就係生仔同生女分別啦.
女孩子係令人担心d

我仔女都係咁架.........我唔由佢細個開始融入佢既世界,到大既話,佢乜都唔比你知架啦.....到大先黎代溝喎.....點救呀?

我而家仲諗緊......有時咪投其所好囉.....佢之前提過想買咩野,或者你可以話見到xx啱佢,想佢一齊去睇下,又或者咁啱係附近,一齊食完野先返屋企,又或者邊度大減價,想同佢一齊shopping一陣,但未必一定要買野的,唔係用錢掛帥,睇左唔啱都得格,最主要係有借口搵埋佢一齊啫

原文章由 多士姊姊 於 07-8-19 14:51 發表

Sindy

原文章由 Sindy 於 07-8-22 13:34 發表
我而家仲諗緊......有時咪投其所好囉.....佢之前提過想買咩野,或者你可以話見到xx啱佢,想佢一齊去睇下,又或者咁啱係附近,一齊食完野先返屋企,又或者邊度大減價,想同佢一齊shopping一陣,但未必一定要 ...

Tks Sindy

Ya, 好提議!投其所好!!!
‹ 上一主題|下一主題