用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F.1開學,你地會唔會送仔女返學呀!
樓主: CHUCHU
go

F.1開學,你地會唔會送仔女返學呀! [複製鏈接]

Yes, I will .

BK又食字!

CHUCHU>>

女仔就擔心D!咁送頭幾日lor!

我仔就免送喇!

[ 本文章最後由 JP 於 07-7-31 16:39 編輯 ]

醒目開學勳章

嗰時我就送個女返咗一個星期, 冇接放學, 但試過有個媽咪陪足個女返學, 食lunch, 接放學, 維持咗超過一個月, 結果搞到個女冇同學仔肯一齊食飯, 就算喺地鐵見到都冇打招呼, 因為佢媽咪喺隔離, 當然最終個媽咪都要放手俾個女自己返學放學啦!

至於個仔我都會同佢返一個星期, 可能唔駛tim, 因為佢好多同學小學時已經自己返學, 有時我囝囝仲會要求自己返學, 到時睇佢意願啦!
[img][/img]

我唔會接送喇, 因為暑假佢要返學校補習2星期, 而家佢都係自己返放學, 我就趁呢個時間比佢自己習慣下囉.

so far都ok呀,我女會問我係咪等佢,咁唔駛約黎約去咁麻煩.....佢d同學都會主動叫埋我一齊去行街街/放學跟埋我一齊去街街(當然佢阿媽都比啦)

有時我覺得,佢身邊多朋友係唔想阿媽一齊,佢就會則左一邊,有時佢都會話人地個阿媽黎,佢都會避,我會話佢做乜鬼鬼祟崇,人地阿媽又唔會食人,打個招呼大方d,可能佢阿媽都同我一樣好玩得呢......成日都見到細路為左阿媽黎接放學黑口黑面,有時真係有需要係附近等,仲乜要阿媽好似唔得光咁?要我專重佢時,佢都專重每個人都有阿媽生囉.......如果換一換轉唔係仔女,係老公,好多女人又唔係咁大方避左佢d fd,仲會話點解唔帶埋一齊出去,又或者仲乜要收埋個老婆......一開始規矩好重要,千期唔好灌輸個思想'阿媽接送好瘀',跟住就會好做好多,我就梗係識做啦,我口話阿媽接放學係當然既事,但我唔會日日走去接佢,間中去一次,提下佢阿媽有咁既權利

原文章由 edithedith 於 07-7-31 16:20 發表
小朋友上到初中時初初接送下佢返學放學都ok, 但時間一久小朋友都會想自己去闖, 同學亦會間中講下"你又等你呀媽呀", "咁唔駛等你同你行law", 之類的說話, 小朋友聽左之後思維上會有一定的衝擊, 但你千祈唔好以為 ...

送返學就唔會喇,
因為學校好近,
但放學就會唔覺意去等吓佢,
順便睇下佢識到d乜嘢同學仔

Sindy

完全明白你和女女相處之道, 亦知道你是一位有祈望而又盡責的母親, 只不過你個女是否剛升中一 如果是的話, 我想提出一點: 最初你都可以用那堆說話教小朋友去接納見到別人母親時不用閃閃縮縮, 也不用以煩躁態度對待自己父母, 但試想想, 小朋友見別人的母親始終有無形的壓力, 不是她們見不得別人的母親, 又或是別人的母親不好, 不時髦, 不玩得, 而係佢地始終覺得佢地係大人, 這也不同於老公和老婆社交方面的事, 雖然你都好努力去溶入佢地個世界, 亦都好好地幫其他同學仔的母親說好話, 可是, 小朋友升中後思維上真係有好多衝擊, 這包括生理和心理, 兒童心理在發育的這幾年會以時大時細自居, 即一時覺得自己已經大個, 可以做/承擔很多決定, 但一時又覺得需要嗲父母, 要佢地比多些關懷自己. 這, 就是成長中的子女.

原文章由 Sindy 於 07-7-31 23:20 發表
so far都ok呀,我女會問我係咪等佢,咁唔駛約黎約去咁麻煩.....佢d同學都會主動叫埋我一齊去行街街/放學跟埋我一齊去街街(當然佢阿媽都比啦)

有時我覺得,佢身邊多朋友係唔想阿媽一齊,佢就會則左一邊,有時佢都會 ...

醒目開學勳章

hi,

agree!!

yuk hei mun

原文章由 PCCW2319 於 07-7-30 20:18 發表

咁你囡囡覺得點丫?有冇信心自己返放學?

如果我阿仔升上中學,我都係打算送佢返學一星期,順便可以同佢預搭車時間 & 了解佢正式返學時可能遇到既情況。因為未了解班次、真正車程及回到學校需要既時間, ...

可能我表達唔係咁好,我女高中啦,初時佢都係被灌輸有阿媽係度相當唔自在既/阿媽接放學好瘀既思想,我好努力將呢種唔係咁好思想扭過黎,小朋友係張白紙,升中時,佢地既不耐煩態度,對阿媽既反叛,呢d都要好留心,並話比佢聽係唔啱,一開始時以為呢d好正常不過既時候,就傳錯左信息比佢地,等佢地以為呢d都係啱既事.......我覺得對老公都一樣hehe,有d人話打個電話問下老公返唔返黎食飯/問下佢而家係邊都話私隱唔比問,但我要話比我老公聽呢d係我既權利,真係有d人好順口問下老公,你係邊呀?咁佢老公就話你check我呀?我會直接同佢講呢d係我權利,唔係結婚做乜呀....hehe當然係用講笑既口吻啦....咁大家都好,有時唔係真係check佢,好順口咁問下,無特別意思,但做慣左,真係想問時,佢唔會答你囉........hehe,即係個仔女咁,你真係問佢係邊時,你亦都未必答你囉......又即係係學校初入學時,係講好晒家規......要點樣要點樣咁,等佢地好清楚規則,但當然賞罰時係要視乎情況啦,對個仔女運用權利都係視乎情況啦,所以一開學時,佢地被同學灌輸阿媽接放學好瘀既思想時,就即要扭返正佢,我地亦都有責任去引導佢/教佢如何係正確對待人地阿媽既態度,等佢唔駛將呢d錯誤既思想再傳比佢其他同學 好理想地,如果個個阿媽都好似咁講,都講得掂自己個小朋友,就再唔會有人話其他同學阿媽接放學係好瘀架啦....:)

原文章由 edithedith 於 07-8-1 10:00 發表
Sindy

完全明白你和女女相處之道, 亦知道你是一位有祈望而又盡責的母親, 只不過你個女是否剛升中一 如果是的話, 我想提出一點: 最初你都可以用那堆說話教小朋友去接納見到別人母親時不用閃閃縮縮, 也不用 ...

多謝你, 你過長啦, 我只係一個一邊學一邊做的媽媽來的, 在現階段我和女兒的關係很好很好, 多少都因為大家付出的關係, 其實子女無論幾大都係我們父母心目中的孩子來的, 所以無論何時, 只要我們不過份入侵她們的空間, 她們是一定樂意和我們分享她們的快樂與支持的.:) :)

原文章由 EVA222 於 07-8-1 10:26 發表

你好明白孩子心態,我相信你是個開明媽媽,要做個開明媽媽,子女才願意和你說心底話,否則便陽奉陰違.
你說的不止是中學生,就算踏出社會都是,我個女廿幾歲算獨立有主見,由中學至大學選科全權自己話事,又出去留學 ...

Sindy

原來妳女女讀高中拿, 真係好, 你教導到佢明白媽媽接送放學不是甚麼見不得的事, 只要大家清楚大家各自的立場, 咁樣大家都會相處得舒服, 爭執都會少d, 希望今年升讀初中的BK媽媽都一樣與子女愉快地渡過中學生活 :D

原文章由 Sindy 於 07-8-1 10:37 發表
可能我表達唔係咁好,我女高中啦,初時佢都係被灌輸有阿媽係度相當唔自在既/阿媽接放學好瘀既思想,我好努力將呢種唔係咁好思想扭過黎,小朋友係張白紙,升中時,佢地既不耐煩態度,對阿媽既反叛,呢d都要好留心,並話比 ...

原文章由 Sindy 於 07-7-31 00:54 發表
千期唔好比佢覺得有父母接送好瘀既思想,比佢覺得你係佢朋友仔,同埋阿媽有時會接/送佢的,不過就唔好比佢覺得係監視佢咁,我有時會接下個大女放學,我會借d意話想同佢行下邊度,唔係特登睇下同乜人一齊,等佢唔好覺得 ...

sindy,

好招數!學吓嘢先 就用你個招啦,yeah !正呀

原文章由 DoReMi媽媽 於 07-7-31 16:51 發表
嗰時我就送個女返咗一個星期, 冇接放學, 但試過有個媽咪陪足個女返學, 食lunch, 接放學, 維持咗超過一個月, 結果搞到個女冇同學仔肯一齊食飯, 就算喺地鐵見到都冇打招呼, 因為佢媽咪&# ...

DoReMi媽媽,
呀女都肯比我送,但我諗好難過到一個月期,嘻嘻!

JP,

係呀!囡就真係好但心架! 佢仲咁細粒,今日飲茶人地仲問佢係米七歲添

醒目開學勳章

原文章由 CHUCHU 於 07-8-2 13:17 發表

DoReMi媽媽,
呀女都肯比我送,但我諗好難過到一個月期,嘻嘻!

CHUCHU
其實嗰個係好例外o既例子(起碼我囡囡嗰班就係), 真係得唯一嗰個同學個媽咪送足超過一個月, 我都堅持唔到.
[img][/img]

仲有一招,就係千期唔好比佢估到你,佢有時會估我一定去搵佢放學,我就話都係黎唔到,有時又會突然去接下佢,話突然間想同佢睇下佢要隻/錶/袋/衫之類.....hehe
原文章由 CHUCHU 於 07-8-2 13:04 發表

sindy,

好招數!學吓嘢先 就用你個招啦,yeah !正呀

原文章由 Sindy 於 07-8-2 22:52 發表
仲有一招,就係千期唔好比佢估到你,佢有時會估我一定去搵佢放學,我就話都係黎唔到,有時又會突然去接下佢,話突然間想同佢睇下佢要隻/錶/袋/衫之類.....hehe

你條友呀 精到你呀

雖然中學比較近,我都会keep住同阿女返學,我倆10多分鐘路程可以傾吓,(這10多分鐘很重要,起馬佢吾会分心,平時在家又睇電腦又睇電視好分心吾想傾,變成好煩,)去到學校對面就算,我咪早d返工,放學唔接啦,或者間中得閒講定佢聽先至接,唔講嘅咪靜雞雞裝吓佢
派到好學校,要繼續努力

人老精,鬼老靈.....你想話我老???:tongue: :tongue:
原文章由 CHUCHU 於 07-8-2 22:56 發表

你條友呀 精到你呀
‹ 上一主題|下一主題