用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾
樓主: lhaha
go

2007年9月入讀沙田培僑書院入來傾傾 [複製鏈接]

唔該晒你哋..................但YYmami你日日行返學都幾勁wor, 但我要返工一定唔可以啦.........能夠返工前上到校車已經夠好了......喂喂各位mami...........不如開學後我哋攪d活動la.........好嗎???
我希望d小朋友能夠keep d 關係好d, 返學時有咩都夠謄問, 唔會因為唔熟而唔夠謄........

lhaha:
我都唔知自己頂到幾耐。 你返工要很早出門嗎?我和老公都係返9:30-10am,由囡囡唸k1開始,我們已習慣朝朝步行返學。

認識到大家真好,至少日後有咩事,大家可以互通消息。因為小朋友回家後,未必會講學校發生的事給爸爸媽媽知。
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
芝芝:你估媽咪覺得我重要,還是嗰樽嘢重要!
@_@

Dear YY,

我不是要很早出門, 但係我返8:45, 我check 過校車要7:50分上車, 所以唔可以行, 況且我一定頂唔順la...........hahaha

我都認同要認識多d家長.........因為d小朋友都唔太識將學校d事講比我哋聽..........

我記得平日好像是要穿黑色皮鞋的, 球鞋要白色的, 有少少其他色也ok 的 ; 但運動服裝及球鞋要帶回學校換嗎 ? 好像好多東西要小朋友 bring to school 呢 ?

我未買書包, 大家有什麼提議 ?

原文章由 catnips 於 07-8-3 11:55 發表

問過學校,中學要穿黑色皮鞋,球鞋要純白色,平日一定要穿黑色皮鞋,運動服裝及球鞋要帶回學校換。

我仔仔買了印有校徽的大仔(純黑色)spi書包,他說背起來很舒服,反正他的舊書包已很舊了,所以就買了一個。

esther:
我都未買書包。昨天帶囡囡去西田睇過,有公仔(kitty、melody.....)的個個都很大個,大到有點不合比例。 無公仔(spi、chiropak、lego......)的囡囡都不太喜歡。

波鞋可以有少少色嗎?因我囡囡有對白色波鞋,只有少少粉紅色,如果可以著返學,我就由她著這對返學。

[ 本文章最後由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-6 15:56 編輯 ]
媽咪愛芝芝,芝芝愛媽咪。 :-D  :-D  :-D 請多多光臨芝心話姨姨鬧芝芝將水混入媽咪的潤膚油內。
@_@

原文章由 esther 於 07-8-6 15:34 發表
我記得平日好像是要穿黑色皮鞋的, 球鞋要白色的, 有少少其他色也ok 的 ; 但運動服裝及球鞋要帶回學校換嗎 ? 好像好多東西要小朋友 bring to school 呢 ?

我未買書包, 大家有什麼提議 ?

Esther:

我打回學校問,是這樣回覆我的,可能中學要自己帶吧,我記得以前自己上中學時也是要帶運動服回校換的。但現在的小朋友有儲物櫃,球鞋可放在櫃子裡吧?

您的孩子幾年級?

hi catnips:
但小學生平日返學都係著波鞋喎!
@_@

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-6 16:02 發表
hi catnips:
但小學生平日返學都係著波鞋喎!

可能中學與小學有別?

我的小兒今年G1.

原文章由 catnips 於 07-8-6 15:55 發表

Esther:

我打回學校問,是這樣回覆我的,可能中學要自己帶吧,我記得以前自己上中學時也是要帶運動服回校換的。但現在的小朋友有儲物櫃,球鞋可放在櫃子裡吧?

您的孩子幾年級?

YY(芝芝媽咪),

我在買校服當天問的, 說有少少色是可以的.  書包要輕的, 好像要HKD8XX, 好貴啊 !

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-6 15:54 發表
esther:
我都未買書包。昨天帶囡囡去西田睇過,有公仔(kitty、melody.....)的個個都很大個,大到有點不合比例。 無公仔(spi、chiropak、lego......)的囡囡都不太喜歡。

波鞋可以有少少色嗎?因 ...

[ 本文章最後由 esther 於 07-8-6 18:04 編輯 ]

我的仔仔在註冊日買了一個spi的書包, 是細size的......green color. 其實都幾重ga...........不過佢係都要買, 冇計.
但如果在註冊日買有discount.........平出面3百幾.......不如明天我打電話去培僑問清楚到底要著黑色定白色鞋先..........

8xx元一個書包?

我諗我們買返學鞋時要留意買大少少,因為對襪都幾厚身。

[ 本文章最後由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-7 10:51 編輯 ]
@_@

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-7 10:49 發表
8xx元一個書包?

我諗我們買返學鞋時要留意買大少少,因為對襪都幾厚身。

right.

喂各位mami............約定今晚係呢度再傾好嗎? 我想傾多d呀.............hahaha: : :

hi all:
我問過有小朋友讀培僑的朋友,朋友話小學返學著的波鞋的確可以有少少顏色,她見不少小朋友著nike、addids波鞋。白鞋就一定要純白色,但一個月真係只穿一、兩次。

呵~~~我不用幫囡囡買過對波鞋了!
@_@

Hi all,

想問大家有什麼準備?  可否列出清單, 大家一起硏究!

I just found the dresscode of the school uniform (which download last year).  If you want to have a copy, just pm me and I will fax to all of you for reference.

好提議...........清單...........

1.買鞋 & 書包
2.車o麥頭落d校服度
3.買餐盒和水壺
4...............................

仲有咩要預備呢?..................請提出!!!

我覺得要諗諗有甚麼小吃俾囡囡小息時食,上次家長會,老師講明不要俾小朋友帶朱古力、熊仔餅、紫菜、薯片等零食,我打算給囡囡帶提子乾、果仁、士多啤梨、提子、車厘子、車厘茄、bb蛋糕等。

至於車嘜頭,大家覺不覺件衫已有兩個嘜頭,加多個車嘜就好刮頸。所以暫時我只係用原子筆寫在空白地方。聽聞有隻織嘜是熨在衫上,但我未見過。

原文章由 lhaha 於 07-8-8 13:29 發表
好提議...........清單...........

1.買鞋 & 書包
2.車o麥頭落d校服度
3.買餐盒和水壺
4...............................

仲有咩要預備呢?..................請提出!!!
@_@

我都在想要給仔仔什麼小吃, 我想水果是首選 !

車嘜頭, 大家可以參考以下 :
http://www.joinlabel.com/qmenu18.asp?id=0308

原文章由 YY(芝芝媽咪) 於 07-8-8 14:20 發表
我覺得要諗諗有甚麼小吃俾囡囡小息時食,上次家長會,老師講明不要俾小朋友帶朱古力、熊仔餅、紫菜、薯片等零食,我打算給囡囡帶提子乾、果仁、士多啤梨、提子、車厘子、車厘茄、bb蛋糕等。

至於車嘜頭,大家 ...
‹ 上一主題|下一主題