用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Music Fesitval Syllabus出咗喇!
樓主: violetching
go

Music Fesitval Syllabus出咗喇! [複製鏈接]

簽名被屏蔽

ming2,

你好呀! 我想請問Grade 1, 邊首歌易彈d呢? 因我個囡仲未達一級,不過老師說可以比佢試下,而我亦只想佢增加臨場經驗,待日後考2級時,不會太慌張。
Thanks!!

原文章由 ming2 於 07-8-1 22:46 發表

mickey001

應唔應付到就要睇下你小朋友考試時係為考而考,只係學考試歌,定係真係有左個水準先去報考試啦....anyway,如果佢只係0岩0岩升五級,我覺得佢報四級歌會好少少,因為唔會練得辛苦,分數取得高少少,會 ...
囡囡媽

簽名被屏蔽

Hi Ming2

謝謝你的回覆, 我小朋友在考試期間也有不斷學其他歌, 而他的成績也算不差(over 130), 但至於有無5級程, 我就不知道了, 因他的老師對他覆琴時彈多讚極少啦….所以如果今年5級歌不是太深的話, 也想給他試試, 若果很深, 就給他報4級, 等他練得無咁辛苦嘛….anyway….謝謝你的意見

Mickey001

簽名被屏蔽

請問各位mami有冇grade 2 - 104的琴譜,可否 send比我.

my e-mail: [email protected]

hhma,
thanks.

原文章由 hhma 於 07-7-31 11:33 發表
呢度都有d譜 for your reference only

http://hk.myblog.yahoo.com/rach3piano/gallery?fid=19&page=2

ming2,

好多謝你的回覆!! 我會問問琴老師了。

原文章由 ming2 於 07-8-1 23:52 發表

囡囡媽

Grade 1有三首歌可以揀,而我個blog度暫時只有其中0既兩首,而呢兩首入面,我覺得以#102個拍子會比較易掌握少少...你可以將呢兩首歌都俾老師睇睇...睇下邊首歌會0岩囡囡彈lor..
囡囡媽

原文章由 ming2 於 07-8-1 22:43 發表

hi Ginza

you can find the score in the following blog.

http://hk.myblog.yahoo.com/bamboo_piano_inst/article?mid=39

Hi Ming 2,

I got it from your blog, thanks for sharing.  Your blog is so useful for us....I shall give on watching it.  

Many thanks.

Ming2

我會到你個blog度睇睇呢, 唔該晒!

Mickey001

原文章由 ming2 於 07-8-2 01:09 發表

mickey001

我個blog度有兩首五級0既歌係度,你可以俾你老師睇睇,睇下老師認為囡囡有冇能力可以彈到,然後再作決定啦..

http://hk.myblog.yahoo.com/bamboo_piano_inst/article?mid=39

簽名被屏蔽

deleted deleted

[ 本文章最後由 helenli 於 07-8-3 00:54 編輯 ]

Can a girl who learns piano for about one year with normal progress, take Grade 1 competition? If yes, is #101 or 102 easier?

醒目開學勳章

請問有無人知道在那裏可以download那些 "歌"落黎俾小朋友聽下, 以便選取適合他的樂曲呀??  因現有兩首難於決擇, 想讓小朋友聽下, 睇下他會接受那一首多d.

原文章由 ming2 於 07-7-28 23:08 發表

如果你琴老師係會員,可以請佢幫你報名...否則,有需要時,我都可以幫你報名...

ming2,

我囡囡的鋼琴老師唔係會員, 而學校又唔係, 我囡是學緊grade 1, 不知可否麻煩你代報考試呢?

我的電郵是[email protected]

謝謝!

晴晴的媽媽:

簽名被屏蔽

原文章由 ming2 於 07-8-6 15:54 發表

晴晴的媽媽

冇問題...報名時間會係九月尾至十月頭...到時我會再係度提你地架啦...又或者你可以留意下我個blog

http://hk.myblog.yahoo.com/bamboo_piano_inst/archive?l=f&id=10

到時你需要我幫你 ...

ming2,

非常多謝你的幫助, 我會經常留意你的blog, 真是唔該哂!!!

晴晴的媽媽

簽名被屏蔽

‹ 上一主題|下一主題