用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Music Fesitval Syllabus出咗喇!
樓主: violetching
go

Music Fesitval Syllabus出咗喇! [複製鏈接]

簽名被屏蔽

原文章由 YuYuMother 於 07-7-28 07:28 發表

應該遲d會出日子. 無記錯年年都係9月開始報名, 10月頭截止. 通常學校都會幫學生報, 放心.

沒記錯的話, 詳細日子會於一月左右出~
學鋼琴不是短距離的競爭,持續地和扎實地打下基礎才是關鍵。

原文章由 ming2 於 07-7-29 00:15 發表

violetching

收到啦..已經upload左上個blog度啦...thx so much!!!:D

ming2>>

妳既blog 琴譜好方便有用喎!
我手上都有D gr.6, 8 and sonatina class琴譜,等我得閑整理下send比妳 upload 上 blog.:time:

有冇Grade 4 ?  Thanks!

原文章由 JP 於 07-7-29 14:53 發表

ming2>>

妳既blog 琴譜好方便有用喎!
我手上都有D gr.6, 8 and sonatina class琴譜,等我得閑整理下send比妳 upload 上 blog.:time:

原文章由 violetching 於 07-7-26 21:52 發表
Hi all,

Muisc Festival Syllabus 出咗喇!

http://www.hksmsa.org.hk/

Thanks. 試吓幫個女問佢個教琴老師可唔可以教佢彈.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

大家記住ming2Blog內的琴譜只是給我們一個方便(揀邊首歌),揀定就要買譜,比賽時不能夠用影印本,否則會取消資格。

原文章由 ming2 於 07-7-29 22:28 發表

JP

thanks...都係方便大家...因為我見年年都有人問人要譜...又要send黎send去,好晒時間..所以今年咪試下咁樣整lor...不過唔知會唔會illegal呢?!? ..anyway,如果你有譜,你都可以send俾我,等我upload埋 ...

講多句,如果能夠背晒份譜你係可以唔買,但我覺得小朋友拿住份譜會比較無禁驚,見過有D參賽者彈彈下停左,又唔知去到邊,成場人都鄧佢尷尬。

原文章由 violetching 於 07-7-29 22:33 發表
大家記住ming2Blog內的琴譜只是給我們一個方便(揀邊首歌),揀定就要買譜,比賽時不能夠用影印本,否則會取消資格。

多謝ming2的幫忙及violetching的提醒呀!

我打算幫個囡報G1試下(但佢只學了10個月琴),不過係希望可以比佢見識下及增加經驗囉! 唔知可唔可以請教G1邊首歌容易d呢?

謝謝!!

原文章由 violetching 於 07-7-29 22:40 發表
講多句,如果能夠背晒份譜你係可以唔買,但我覺得小朋友拿住份譜會比較無禁驚,見過有D參賽者彈彈下停左,又唔知去到邊,成場人都鄧佢尷尬。
囡囡媽

原文章由 ming2 於 07-7-29 22:28 發表

JP

thanks...都係方便大家...因為我見年年都有人問人要譜...又要send黎send去,好晒時間..所以今年咪試下咁樣整lor...不過唔知會唔會illegal呢?!? ..anyway,如果你有譜,你都可以send俾我,等我upload埋 ...

ming2>>

妳既憂慮亦係我既憂慮!我手上既琴書都印有警告字眼--->複印會侵犯版權!
況且擺上blog任人download 又真係揚左D!

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

ming2

聽miss講今年的c li bus 深左好多(同以往比深了差唔多一級), 點解會咁既???  mug唔係有分清楚邊d係一級, 二級, 三級嗎?

另, 我想問, 佢要求要背譜, 那是不是不准帶書出去彈呀??

原文章由 ming2 於 07-7-29 23:46 發表

我係咪應該係個blog度寫明"只供揀譜參考用途..."呢?!?!

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

唔該有無人可以教我點樣係ming2的blog內download個琴譜落黎呀? 我download到, 但印出黎一係就好細(得1/4 a4size,但清楚), 一係就好似化開左咁(a4 size).  請問有無咩方法可以印到a4出黎又清楚的??

醒目開學勳章

我個兩件都係1-3級之嘛.  若佢真係咁require, 我想問有mei好處呀??? 咁個細路彈彈下真係唔記得左, 咁點算呀? 有人會請佢走? 還是全世界等佢肯自動離開個台先叫下一位呀??

原文章由 ming2 於 07-7-30 11:18 發表

AndyRain

你講緊邊個級數先...暫時我睇左一二級個d,我又唔覺特別深喎...差唔多啦...

如果校際個邊個requirement係寫明要play by memory,咁就真係唔可以帶書出去彈啦..

簽名被屏蔽

好似八級果首先背譜呀
原文章由 AndyRain 於 07-7-30 11:28 發表
我個兩件都係1-3級之嘛.  若佢真係咁require, 我想問有mei好處呀??? 咁個細路彈彈下真係唔記得左, 咁點算呀? 有人會請佢走? 還是全世界等佢肯自動離開個台先叫下一位呀??

醒目開學勳章

ming2

我上次都係呀, 有個 "小朋友" 彈了幾次, 仲要係全場至大個個咁滯, 佢都搞左好耐先至彈完首歌(仲要係彈錯的)..... 所以我就諗到若要背譜, 真係唔知每個要玩幾耐先玩完喎, d觀眾訓晒覺啦!!!  真係監介到暈!!!

原文章由 ming2 於 07-7-30 11:49 發表

AndyRain

我0岩0岩睇完一至三級0既歌都冇話一定要背譜...所以你唔需要擔心呢個問題啦...

我聽d學生家長講,上次個校際,有小朋友彈左三次(背譜),都係彈到一半就停左係度..結果個考官俾左份譜個小朋友彈 ...

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題