用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我想分享下我個仔今日令我好感動!
go

[唐氏] 我想分享下我個仔今日令我好感動! [複製鏈接]

我個仔6歲, 今日同妹妹(4歲)和弟弟係club house 既playroom 玩, 之后有一個工人帶住個唐氏+某d conditions (pretty serious one)既小朋入去playgroom 玩, 因為外表有別, d 小朋友見到佢都靜下來, 有一個小朋友問佢個工人 "what happen to him?" , 個工人冇答! 因為我見我d 小朋友好似有d 驚咁, 所以我同佢地講 "He is a special kid, God makes everyone different. He looks a bit different from you and acts a bit different from you. But he loves playging with friends just like you."

跟住d 小朋友就開始同個唐氏小朋友有近距離既接觸! 我個仔突然走去拖住佢隻手走去玩, 個唐氏小朋友笑到咭咭聲! 我見到真係好想喊出黎, 因為我覺得我個仔好識諗! 玩到細佬要番屋企午睡時候, 我叫佢地走, 個仔仲話想下次再同佢玩! 我最欣賞係我個仔仲叫埋其他小朋友同呢位小朋友玩, 又識得"就"住同佢玩 (因為個小朋友視力好差, 唔識講野), 我仔係好tough 既人, 但佢識得走得慢d, 同玩得冇咁激!

回家後我問佢同妹妹 "what do you think about the boy with glasses on this afternoon?"

個仔答 "poor"
我問 "點解?"
佢答 "cos' he can't do the things we can do."
妹妹爭住講 "I think we need to help him"
我問咁我地點幫佢
仔答 "we just play with him"
妹答 "yes, he wants friends"

真的, 唐氏小朋友和其他小朋友只有某些能力上有分別, 就好像我們一般人也有不同一樣! 但我很喜歡唐氏小朋友的單純和可愛! 說真的, 我是希望我小朋友可以有一些special 的朋友仔! 因為世界就是這樣可愛, 可以互相學習! 我也希望我們可以再見到這位可愛的special boy.
   1    0    0    0

touching

very touching......

I think you really did make a very kind and clear
description on this child and that really makes a big
influence on your kids' attitude toward him.  You are a
great mother as I know that many parents do mind their own kids to get close to anyone who looks strange and
different.  After seeing your sharing, I found myself not
doing great enough in this part, should learn from you and
give more positive influence to my two kids...
thanks for your sharing...

aklamy
thanks for sharing.
我們的社會確需要多些像你這樣的父母,教導下一代怎樣去接受和包容其他.

原文章由 AKLAMY 於 07-7-26 21:40 發表
我個仔6歲, 今日同妹妹(4歲)和弟弟係club house 既playroom 玩, 之后有一個工人帶住個唐氏+某d conditions (pretty serious one)既小朋入去playgroom 玩, 因為外表有別, d 小朋友見到佢都靜下來, 有一個小朋友問 ...

Aklamy

thanks. 希望世界充滿著愛........................

原文章由 reginang 於 07-7-26 23:45 發表
aklamy
thanks for sharing.
我們的社會確需要多些像你這樣的父母,教導下一代怎樣去接受和包容其他.
眼曾見,耳曾聽,清楚在聖經記明,主耶穌我救主真奇妙

I feel so touching already when seeing your message....

AKLAMY,

You really did a great job- to  guide your kids to have right attitude for those special child(ren).  What they need is simply love & friends.

Thank you for your sharing, it's so touching for me, too.  Personally my youngest sister is also a Down's girl (she was born when my mom was 46 - unplanned).  But she is lucky one because our family gives her much support.  We didn't have any bad feeling when taking her out.  She is now turning to 18 yrs old, she has a pleasant character, always play jokes with us.  In compared with socalled "normal" people, her world is more simplier, easier and happier, not that complicated as the society does.

I miss her very much after getting married.  When I was first preganent in few years ago, I felt the pressure from my in-law side who has a concern for Down's sdy. As I have first hand experience, I know that's out of our control and not so terrible as people thought.  So we go ahead with our plan -- now we are happy to have 2 girls + 1 expecting baby.

Everybody needs love, Down's too.

Vennus

AKLAMY,
Yes, agree with them you do a good job.
You just show how people correct way for Down's people. You are a good teacher for your kids.
Thanks God, this world is needs more people like the kind of people like your manner.
Thanks your sharing.

*my 2nd baby boy also is Down's Syndrome*
My lovely Flora and my lovely Matthew.

好多謝你的分享,你真係做得好好,有時仔仔見到唐氏小朋友,都會問我點解佢地唔同,我只係識講佢地因為身體上面出現左d問題,所以同你有d唔同,不過都係同你一樣咁可愛,睇完你的分享,下次再遇到同樣情形,我諗我會識得點樣講。

我看了這件事...覺得很感動呀!!
我都有個小朋友, (雖然還很小年紀, 只得一歲..)
但我會記住這件事, 將來我的小朋友長大, 遇到同樣情形,
我知道怎麼樣說了...
謝謝您!!!

Aklamy,

Thankyou for your sharing,

如果呢個世界充滿愛?所有問題都會解決?
無論正常小朋友或有缺陷小朋友同樣都有佢吔既精采人生,所以我們不要忽視……………!
我有2個小朋友,其中一個 係Down's BB,
因為愛令我改變一切!
有著你所以有快樂 有著你所以有希望

Dear Aklamy

I am sure you are so proud of your kids!  Being a mum, I clap for you!  

多謝各位既回應! 其實我應該向你們拍掌才對, 因為你們付出的愛, 耐心很偉大! 加上有時會受到一些不必要的"discriminations" ! 你們的努力和愛心值得我學習, 特別我是一個冇咩耐性既人!
有時我在想, 神呀, 你真好, 你在世上各國各地造了一些special kids, 這些special kids 真的能改變人和提醒人們什麼是真正的愛! 我們愛不應是conditional 的 (e.g. 你靚, 我愛你多d, 你讀書叻, 我愛你多d, 因為你們帶給父母面子...etc). 若是這樣有條件式去愛的話, 那每個人都不值得被愛, 因為每一個人都有其短處, 有些是看見的, 有些是看不見的 (內心處), 那這種愛就太膚淺了! 這樣的愛也會隨著時間和情況而改變 (e.g. 外表, 成就 等等)!

但若一個人付出無條件的愛, 那愛就不會因著其他外在原因而改變,因為愛一個人要整個人去愛, 不能只愛一部份, 也不會因為某因素而愛! 你們對仔女的愛就是這樣....所以是無盡的愛和愈愛愈深!

記著, 你們的孩子沒有一點兒"不及" 一般的孩子! 因為兩類孩子同樣需要一個最重要的因素助他們成長, 成熟~~ 這個因素就是 "" , 特別是家庭的愛! 不能缺的! 若父母不能給孩子愛, 那世上最"叻". 最"醒", 最"漂亮"的孩子也會失去人生!

祝各位有一個遠大而清明的心, 好好的栽培神給我們的孩子們! Jesus loves you all.

[ 本文章最後由 AKLAMY 於 07-8-4 16:08 編輯 ]

AKLAMY
好多謝你的鼓勵, 在你的留言內, 能感受到你的愛, 你的包容.
我又忍不住眼濕濕...... anyway, 我地一眾媽媽們及小天使會繼續努力 !

原文章由 AKLAMY 於 07-8-4 16:06 發表
多謝各位既回應! 其實我應該向你們拍掌才對, 因為你們付出的愛, 耐心很偉大! 加上有時會受到一些不必要的"discriminations" ! 你們的努力和愛心值得我學習, 特別我是一個冇咩耐性既人!
有時我在想, 神呀, 你真 ...

可惜香港太少你呢種父母..

原文章由 kokoyeung 於 07-8-29 18:19 硐表
可惜香港太少你呢種父母..

我都覺得係,話說早前同個女去九龍灣新開個個商場,(我個女不是唐寶寶,但她是天生少了一隻耳朵和大細臉的)在電梯裡突然聽到一個男人話,BB你睇下,佢無左個耳仔架,需然當時佢講得好細聲,但我覺得你洗唔洗咁講丫,試問聲誰不想生個身體健全的BB,這樣的說話會對小朋友內心造成几大的傷害
http://farm4.static.flickr.com/3155/2300011999_9d450d6aaa.jpg?v=0

acomom88
我地不能控制別人的眼光及言論, 唯有自小對仔女做好心理輔導 :-|
咁你女的聽力有冇影響, 需要什麼方面的治療嗎??

原文章由 acomcom88 於 07-9-6 23:50 硐表

我都覺得係,話說早前同個女去九龍灣新開個個商場,(我個女不是唐寶寶,但她是天生少了一隻耳朵和大細臉的)在電梯裡突然聽到一個男人話,BB你睇下,佢無左個耳仔架,需然當時佢講得好細聲,但我覺得你洗唔洗咁講丫,試問 ...

其實我睇過唔少既電視節目或文章報到有關"special kids" 既人生經歷, 很多很"成功(define as contribute to the society and have some very high achievements at different aspects in life) 的special people 都有一個共通點, 就是有家庭, 特別是母親龐大的支持, 不是說每個被支持的孩子也會有大成就, 但很多大成就的人的背後多有家人支持! 我從朋友(我朋友也是資優兒, 13歲入大學)的經歷中聽到, 他唸大學時班中有另一資優兒 (10歲入大學), 但因為父母的異離和家庭不能溶恰相處, 個小朋友很自然的失去支持,愛, 和自信, 最後沈淪於毒品內, 也沒有再讀書, 很可惜吧!

所以我好相信聖經所說的 "愛能改變一切" ...努力喔各位媽媽們!

acomom88,
每個人的價值觀也不一樣, 只要我們懂得珍惜和尊重自己與別人, 你會找到人生裡面真正的朋友, 人生只不過是短短幾10年, 每個人都不能預測前面的道路, 若我們懷著勇感和喜樂的心去面對, 我想一定會比較充實! 別人的冷眼和冷語, 你要讓自己去習慣喔! 因為他們不堯得!

我記得有次美國國會開會時有政要互相"認叻"和"小看"對方而大吵! 總統待他們吵一陣子後, 指著美國從太空上拾回地球的石 (陳設於會義室內)說 "你們知道嗎, 這個石和你們共存, 但你們去世後, 這個石乃然存在於這" (意是說給他們聽, 人生沒有什麼可誇, 石子的壽命也比你長喔!), 頓然鴉省無聲, 不知道那些政要有沒有言和! 但我覺得總統很聰明!

對, 我們每個人都沒有什麼可誇, 可誇的就是我們還活在世上時, 還可以讓到我們愛自己, 愛身邊的人! 作父母的還可以盡力去愛我們的孩子!

互免之, Jesus loves you all.

[quote]原文章由 reginang 於 07-9-9 23:21 硐表
acomom88
我地不能控制別人的眼光及言論, 唯有自小對仔女做好心理輔導 :-|
咁你女的聽力有冇影響, 需要什麼方面的治療嗎??

總算幸運我個女另一耳朵是正常的,從她出生到一歲左右都做了很多測試,一時又話另一耳朵都可能聽不到,一時又話眼睛有問題,6個月左右又話坐唔到,要做大肌肉訓練,13個月做智能測試,語言方面都比同年齡慢,可能是聽得唔好所以學得比較差,現已2.5歲剛剛入左幼稚園N,
總算是O.K.,係呢我想請教下怎樣做好
心理輔導,現最担心的是她心理發展
http://farm4.static.flickr.com/3155/2300011999_9d450d6aaa.jpg?v=0

原文章由 AKLAMY 於 07-9-10 00:50 硐表
其實我睇過唔少既電視節目或文章報到有關"special kids" 既人生經歷, 很多很"成功(define as contribute to the society and have some very high achievements at different aspects in life) 的special people 都 ...

別人的竊竊私語和奇異目光,我早已習以為常,我以為只有女人,老人家和小孩會如此,原來男人都係咁,那男子30多歲吧,純正廣東話,衣著光鮮,原來八卦係無分男女老幼架 ,最難受的一次是帶女兒去做大肌肉訓練,當時我正排隊登記, 突然聽到有一個婆婆話,你地睇下個BB咁既,我回頭一望,已經有四-五個人圍住我個女,跟住佢話,你方唔係佢亞媽拖住佢個陣做過D乜咩,如果唔係點會咁,跟住問我工人,女黎架,我工人話係呀,該畏羅,當時的我的確好傷心,好想回頭痛駡她,但我同我自己講,如果你自己都接受唔到人地呢d說話同目光,你將來點可以帶你個女出去面對人群,於是我強忍淚水,當聽唔到,登記完後,一行埋我女身邊反而那4-5個人覺得非常唔好意思地行開.

令我回想起小時候, 一唐氏小朋友走失了, 坐在我家門口, 她應跟我差不多大, 7, 8 歲吧! 沒法說出自己住址, 我們怕她亂走, 父母更難找著她, 於是留下她吃飯, 跟她玩, 又坐在門口邊喝汽水, 邊等她父母出現! 更跑到家樓下的士多看看, 會不會是她家的唐氏老么, 但妹子正在看舖, 很醒目, 會計算會找續, 才不會走失! 該有3幾個鐘, 她的家人急急的找到來, 千多萬謝的接走她!  我有點不捨得她, 小孩眼中沒有正常不正常, 唐氏不唐氏, 中國人不中國人, 最緊要有得玩, 又肯一齊玩!:
從前的徒置區, 都不關門, 更不拉鐵集, 尋人反而比較方便, 換轉現在的居住環境, 家家閉門閉户,  比較難互相幫助!:-| :-|
‹ 上一主題|下一主題