用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幼稚園入學面試, 你地會點準備???使唔使報面試班? ...
go

幼稚園入學面試, 你地會點準備???使唔使報面試班?

親子童讀樂 醒目開學勳章 +3金熱血

幼稚園入學面試, 你地會點準備???使唔使報面試班?
如果唔係想入d好好好好出名既學校, 係唔係唔使咁多野準備呢?阿仔阿女會唔會好大壓力呢?

如果係D超級名校我就唔知啦.如果係一般o既我覺得唔駛啦.教小朋友唔駛怕,要望住(最好)老師答問題,叫老師早晨/午安,講拜拜,教佢父母o既名,一般o既小常識,如果小朋友係大仔(即係o係年頭出世),見到老師又冇喊,咁都成功o左一大半o架啦.你參考o下啦

但我個女是細b, 會否考唔到, 因為近日佢一見到唔識的人就好害羞, 我怕佢面試的時候都係咁, 其實佢在屋企已經識講好多嘢(她已經20個月), 但一出街就咩都唔遘, 我可以點做

原文章由 fattymama 於 07-7-26 21:52 發表
如果係D超級名校我就唔知啦.如果係一般o既我覺得唔駛啦.教小朋友唔駛怕,要望住(最好)老師答問題,叫老師早晨/午安,講拜拜,教佢父母o既名,一般o既小常識,如果小朋友係大仔(即係o係年頭出世),見到老師又冇喊,咁都成 ...

小朋友怕陌生人好正常(大人都會啦),要多D鼓勵佢.如果佢肯叫人,就將呢件事誇大十倍o黎讚佢,唔叫都唔好話佢冇用呀.20個月好細"姐",大把時間教啦.如果你係全職媽媽,咁就同佢講多D o野,要佢答你o既.仲有,你有冇諗過比囡囡做"大B"呢?小朋友相差幾個月能力差異好大o架(所以學校鍾意收大B),比人大D但有信心D,有信心就自然現好啦.呢D只係我o既愚見,你睇o下o岩唔o岩聽啦.

Which kindergartens are you going to apply?

我想問下, 一般幼稚園interview係咪父或母可以同bb一齊入去見老師, 而唔會只係bb入去?? 因為我怕bb會驚.
另外, 想請問一般幼稚園會問咩問題?? 會唔會考bb識唔識英文或數字??

一般幼稚園都比父母陪住BB一齊interview o架(順便in埋 D 父母嘛)你仲可以向BB提o下水"tim".當年interview(11年前) 都係問o下佢叫嘜名,爸媽叫嘜名,比D圖畫咭佢認o下,仲有一D 好簡單o既問題.我諗只要小朋友肯答,應該ok啦.

fattymama,
唔該哂: .

我想問有無experienced嘅媽咪有好嘅面試班介紹呀?

我好記得當年我大女得果歲半人仔同佢去見N1,個先生用中文問佢叫乜名,幾多歲,跟住用英文問佢書入面係乜嘢,再用英文問佢啲眼耳口鼻係邊。我果女條條都答得出,個先生居然話:

「都幾好,我地都會收佢,不過佢講英文唔係好正,要多啲教吓佢。」

我聽完真係

佢得歲半咋,你想佢點呀???????

mirarnira

邊間學校?

原文章由 Miramira 於 07-8-2 22:00 發表
我好記得當年我大女得果歲半人仔同佢去見N1,個先生用中文問佢叫乜名,幾多歲,跟住用英文問佢書入面係乜嘢,再用英文問佢啲眼耳口鼻係邊。我果女條條都答得出,個先生居然話:

「都幾好,我 ...

Mui_Mui,

真係睇你考咩學校 (名校當作別論)/運數啦!  仔仔9月讀k1....無讀2 yr班,無上面咩班, play group就有

小兒是細仔(11月尾)考真光(唔收),寶血(後備)都不成功...因唔肯同老師溝通, 自己周圍課室跑/玩. 呂郭碧鳳...答了老師問題,老師卻聽不到 (老師就叫仔仔讀下午班)...

最後在玫瑰崗, 坐定定, 老師問他問題,叫他跟著做的, 他100%答/做哂. 最後, 重拖著老師隻手去取玩具...

我想...小朋友見多d人&事已經ok.... 反正他們一天不同一天, 就算上了面試班, 我覺得很難/未必可以叫他100%跟足做啦. 而且重有情緒因素呢! 不如你日日教dd重好啦!

原文章由 Mui_Mui 於 07-8-2 09:27 發表
我想問有無experienced嘅媽咪有好嘅面試班介紹呀?

真係要知邊間學校!!  歲半人仔已經好叻啦. 有d攬住亞媽 ...
間學校定先生有問題?? 收都唔好讀啦!!

原文章由 Miramira 於 07-8-2 22:00 發表

「都幾好,我 ...

For the interview,

1) you need to prepare yourself: with good humour to take part in the interview, no matter how messy the situation is!!!
2) you need to show love and support to your kid: this's his first time to deal with the "judgement" from outsiders, if the teacher is rude/in-considerate/dark face to kids, go away without hesistation!!
3) you need to be punctual: don't be late, go earlier (half hour in advance--at least!) to get familiar with the school's environment
4) all by lucky, take it easy!!

咁如果報多幾間冇乜興趣的幼稚園, 等小朋友在in心儀學校之前有多d"經驗"會唔會有幫助呢?

原文章由 ssaang 於 07-8-3 16:09 發表
Mui_Mui,

真係睇你考咩學校 (名校當作別論)/運數啦!  仔仔9月讀k1....無讀2 yr班,無上面咩班, play group就有

小兒是細仔(11月尾)考真光(唔收),寶血(後備)都不成功...因唔肯同老師溝通, 自己周圍課室跑/玩 ...

Mavelin,

你呢個想法都是好的, 不過有時面試時間未必"就", 好可能是"心儀的"面試在前, 後備的在後!!!

咁又係.  

原文章由 Radiomama 於 07-8-4 13:48 發表
Mavelin,

你呢個想法都是好的, 不過有時面試時間未必"就", 好可能是"心儀的"面試在前, 後備的在後!!!

面試班

kinlee, i want the interview class details, pls pm me thanks...

面試班