用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地點幫仔女揀幼稚園架???
樓主: BK_EDITOR
go

你地點幫仔女揀幼稚園架??? [複製鏈接]

3.2.,
你對孖仔/女 好得意呀!當年我囡囡係比婆婆湊o架,所以銅鑼灣比較方便.而且當年D小朋友真係來自五湖四海架,半山區、淺水灣、太古城同柴灣都有 .住中西區而又係女孩,我個人會揀聖士提反女校.

fostermak,
唔駛客氣.我重申我唔係要 hard sell 靈糧堂,呢個只係我個人(仲有一D有同感o既媽咪)o既感覺"姐".同囡囡同期畢業o既幼稚園同學,(比較friend o個D)個個都入讀港島區o既 Band 1 英中,派位o個日我地D家長仲約埋返幼稚園報喜"tim" (班細路又留係學校做小老師,玩o左一個下晝 ).當然呢D唔會完全係靈糧堂o既功勞(又有邊間幼稚園入讀後可以包你平步青雲上大學 ),係小朋友同家長努力o既成果,所以我覺得自己點樣比心機去栽培子女先至係最重要.
(嘩!好長氣 )

[ 本文章最後由 fattymama 於 07-7-31 13:30 編輯 ]

Szewhy02,
靈糧堂唔會問得好深架,問o下佢自己/父母叫嘜名,認o下圖畫咭同一D日常o既小問題,父母仲可以陪住小朋友一齊in(提o下水都得).小朋友肯答,唔喊而又係大B,咁問題應該唔大啦.

原文章由 fattymama 於 07-7-31 13:25 發表
fostermak,
唔駛客氣.我重申我唔係要 hard sell 靈糧堂,呢個只係我個人(仲有一D有同感o既媽咪)o既感覺"姐".同囡囡同期畢業o既幼稚園同學,(比較friend o個D)個個都入讀港島區o既 Band 1 英中,派位o個日 ...

fattymama,
真替你高興, 也相信你下了不少苦工, 可以和我們分享一下你培養女女的心得嗎??

我個女現在兩歲, 還有很長一段路要走呢!!!:
我以前還沒有小孩之前, 還已為自己不會追名校, 不會一窩蜂報甚麼班, 但是有了小孩以後, 看多了, 聽多了,幼好像沒有甚麼立場....希望大家交流一下, 免得浪費了金錢, 最重要是浪費了和小孩相處的快樂時光

Hi wingchingchu,
心得就談唔上啦 ,因為我得一個女.坦白講我囡囡真係由細到大都好乖 (呢一點我每日都好感恩o架:loveliness: ).到而家(升F.3)佢都只係會駁o下咀,夫復可求 ?每個家長都希望子女入讀好學校,只要小朋友夠能力,讀名校我唔覺得有問題.我冇比囡囡學太多o野,因為上o左小學會好忙,放假真係大家都要鬆o下.我個囡只係學過phonics、普通話、游水同鋼琴(以上o既好有用),珠心算(個人認為冇o乜用).小學時o既功課就我自己跟番.不過我都有D家規o架,一至五放學後可以睇半時卡通,之後全家都冇電視睇(我老公曾大力抗議 ),如果做完哂o野就睇課外書(我覺得最成功o既係我令囡囡鍾意睇英文書: ),臨睡前玩一陣uno,放假就去o下街,咁就過o左6年.最後佢可以考入心儀o既中學.到而家我每朝一早就煮午飯(佢從來都唔食學校o既飯盒 )同早餐,都會陪佢到樓下搭校車,好多人都話:咁大個唔駛啦!但我覺得就係因為佢開始大個,好快就可以自立,我想佢明白我地時時都會企係佢身邊(我地o既關係一直都好好 ).呢個就係我o既經驗,其實平平無奇,只係我好彩"姐".:loveliness:

我都對靈糧堂好有興趣, 另外仲會考慮聖公會幼稚園同埋聖保羅堂幼稚園.  唔知仲有冇其他更好的選擇呢(港島)?  08-09K1幾時有得報呀?

我個囝囝兩歲多, 今個月開始讀維多利亞(海怡)的pre-nursery(07-08), 其實K1俾佢轉其他幼稚園好d, 還是繼續好d呢?  港島又冇乜一條龍俾男仔(除st. jo), 都唔知轉唔轉好, 轉又唔知轉邊間好.

如果唔係一條龍上小學就煩d喇, 因為我住南區, 小學中學選擇都唔多, 跨網機會又微, 大家俾d意見

fattymama :
我覺得你好好,可以放棄工作,全職照顧囡囡,囡囡又聽話...

咁你有冇俾囡囡學靈糧的課外活動/樂團定報出面?
都想問下你意見...

原文章由 fattymama 於 07-7-31 22:37 發表
心得就談唔上啦 ,因為我得一個女.坦白講我囡囡真係由細到大都好乖 (呢一點我每日都好感恩o架:loveliness: ).到而家(升F.3)佢都只係會駁o下咀,夫復可求 ?每個家長都希望子女入讀好學 ...
我家有三寶

fostermak,
其實都係timing o既問題"姐".因為當年公司推出"肥雞餐",而做在職mami 真係好辛苦(所以要向D在職mami ),所以就quit
o左份工 lor.我當年冇俾囡囡參加幼稚園o既樂團,外面都冇.但而家有o左經驗後再揀過,我會俾佢參加.阿囡年代小樂團已去北京交流,之後仲有去維也納,呢D機會對小朋友來講係好難得.我亦大膽提議
o下,鼓勵小朋友參加一些校際朗誦比賽,勝負唔重要,for long
term 可以訓練佢地o既自信心.

幾位媽咪你好,我都正為仔仔選幼稚園,他今年11月會係屋企樓下間聖公會讀n1(半日),其實間學校都幾好,但係我就覺得地方比較細。
我第2個小朋友又會在年尾出世,我係在職媽媽,日間工人幫我湊仔。
我考慮因素係:
1.好唔好幫大仔報全日呢,咁樣工人就可以專心湊細b
2.校舍設備同地方較少,只有課室同室內遊戲室
   聖公會都有全日,但係全日都係個咁細地方,好似又唔係幾好,
   個人比較鍾有戶外遊樂場。但係又真係好近屋企,免除交通煩惱
3.學費比出面較貴

大家可否比d意見

原文章由 fattymama 於 07-7-31 22:37 發表
心得就談唔上啦 ,因為我得一個女.坦白講我囡囡真係由細到大都好乖 (呢一點我每日都好感恩o架:loveliness: ).到而家(升F.3)佢都只係會駁o下咀,夫復可求 ?每個家長都希望子女入讀好學 ...

謝謝你, 我相信你有一個好的女兒, 一定是神給你的祝福, 還有你自己的努力, 試想想誰能像你一樣從小一開始就一直陪伴女兒一直到她中學, 還每天堅持煮早餐和午飯給她吃, 又為她安排適當的活動, 看得出你是一位很有心的媽媽, 所以你女兒也就乖上加乖啦:)

你對選課外活動的意見對我真有用, 要不然我會報了很多無聊的課程. 那你女兒幾歲開始學琴, 要逼她練琴嗎?找琴行老是還是上門的好呢???

我把你加到了好友名單裡, 你不介意嗎? :loveliness:

大家好,

我住油麻地

我女兒今天開始上N1班, 是在保護兒童會("石本" 蘭街那間) 上的, 我貪那裡地方夠大,有一個很大的室外遊樂場,  所以當初就報了,今天只上1小時, 有我陪, 她就很高興, 而茄看得出老師都很有愛心, 給了我不少的好印象

但是, 由於我之前又擔心她不適應全日制, 因為我個女很膽小, 又癡身, PLAYGROUP 的老師也說她不建議孩子那麼小要全天上學, (尤其是以我個女的性格來講) 所以我又報了劍鳴, 我9月就會轉過劍鳴, 學費貴很多, 地方又比這間小很多, 都不知這樣做對不,

其實, 這樣做的另外一個考慮是為了K1, 我女兒很怕面試, 你一考她, (就算是熟人) , 她就甚麼都不做, 所以我想, 劍鳴也算是比較有名氣的好幼稚園, 如果我女兒在那讀N1, 對她今年在那面試也會有幫助, 因為以熟悉了環境...

有沒有其他媽媽有甚麼心得, 艾...... 子女的學業問題真是有排搞呀.....我自己讀書的時候還真沒那麼煩過, 希望大家多交流交流

wingchingchu,
點會介意?簡直受寵若驚嘛 .係呀,我都好感激上天o架.我囡囡
o係5 歲開始學琴,最初o係D社區中心玩玩o下,見個"琴姐姐"又好有心機教,阿囡又鍾意跟佢,咁小一就正式跟佢學啦(要去琴姐姐屋企).至於練琴,我相信大部份家長都有相同o既經驗,就係叫到口都乾先肯練 .不過我向囡囡發出清晰o既信息:如果唔練琴就唔好學琴.因為我唔接受呢種學習態度.講真教處成日話要培養D 孩子一生一體藝,唉...小朋友有興趣最好啦,如果唔係就會傷感情 ..呢D例子我見得多lor.所以真係唔好為o左要玩好呢個"遊戲"而勉強佢地,一D都唔值得.我囡囡對彈琴o既興趣唔係太大,但學o下考o下咁佢又考完8級 ,不過佢而家都冇乜掂個琴...

其實我覺得去參觀間學校,睇吓d學校環境、設備,同老師/校長傾吓計,真係可以幫到我揀學校

因為我昨天參觀咗兩間,一間係新開,另一間歷史攸久,未參觀時我係對後者信心大啲,但係參觀完就相反,反而我覺得一定唔會報後者tim。

因為除了設施破舊,比人一種唔乾淨感覺外,最令我唔放心係我覺得校舍設計環境唔安全,容易導致意外。例如有好多樓梯,有露台而個欄只有1米高左右...。原本我鍾意它話有露天遊樂場,點知去睇原來所謂露天係"騎樓"底一個好細o既空間,上面仲有網欄住,好似成日會有高空擲物咁

Dear Fattymama,

可唔可以話比我知你囡囡細時學phonics是在邊間學呢? 方間實在有太多啦! 見你話有用, 應該可以參考吓!  thanks!

可以 pm 或 email ([email protected]) 我.  Thanks!!

好羨慕你可以做全職媽咪.  我經濟唔容許, 亦怕自己做唔好... 唯有努力工作, 放工放假陪多d仔仔啦!

:

原文章由 fattymama 於 07-8-1 19:37 發表
wingchingchu,
點會介意?簡直受寵若驚嘛 .係呀,我都好感激上天o架.我囡囡
o係5 歲開始學琴,最初o係D社區中心玩玩o下,見個"琴姐姐"又好有心機教,阿囡又鍾意跟佢,咁小一就正式跟佢學啦(要去琴姐姐屋企).至於練 ...

Hi ssaang,

Pls check your e-mail.

Hi fattymama, I also want to know where to learn phonics. Please PM the info to me. Thanks.

原文章由 VENFA 於 07-7-30 15:28 發表
hi, 我囡囡都係今年要報幼稚園, 其實我未唸到報那一間, 不過我真係好想搵一間可以有小學同中學函接既幼稚園, 最好有學券啦.  
唔知你地有無介紹???

好呀, 我都想知, 因為我今年都要同囝囝報k1, 都仲未簡定邊間好呀, 我都有諗diamond hill 的靈糧堂架, 但因為我住tko, 好似好遠, 可以比d意見嗎?

fastermak:

因為我囡囡今年九月會入讀鑽石山靈糧,我都想問,你果陣會唔會同囡囡額外上其他補習或興趣班,幫助囡囡銜接小一課程?我 ... [/quote]

我都想報讀明年入讀鑽石山靈糧, 唔知面試難唔難, 有嘜野考, 我個仔22個月, 重未識講野. 可否提供資料

poonbb :

你囡囡係上午班定下午班呀?唔知有冇機會同班呢?
我囡囡係下午班

我都想同佢報下興趣,但都要睇下佢適應學校適應成點,同埋學校星期六都有活動,我想先了解一下,再睇下報出面定學校果d...

---舊年囡囡面試,分兩部分,首先會安排響課室玩玩具,等小朋友熟習環境,之後到遊戲區,老師逐個評核小朋友,問下佢問題,睇下佢反應,之後係分組見校長,校長一路唱歌做動作,側邊有老師評分,不過我都唔知佢標準係乜...
我家有三寶

原文章由 fostermak 於 07-8-9 17:07 發表
poonbb :

你囡囡係上午班定下午班呀?唔知有冇機會同班呢?
我囡囡係下午班

我都想同佢報下興趣,但都要睇下佢適應學校適應成點,同埋學校星期六都有活動,我想先了解一下,再睇下報出面定學校果d...

---舊 ...

我個是囝囝黎嫁, 今年才報名,  11 月面試,唔知問那些問題呢? 我比較喜歡上午班.

[ 本文章最後由 poonbb 於 07-8-9 17:19 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題