用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 07/08 St. Clare's 同學仔(Part 2)
樓主: chingbb
go

07/08 St. Clare's 同學仔(Part 2)

原文章由 OneMoreDay 於 07-11-14 17:24 硐表
chingbb,

I'm not happy to hear that too Too many kids need to wear eyeglasses nowadays and the age is getting younger   Hv you checked ...

依家真係越來越多小朋友細細過就帶眼鏡, chingbb醫生有冇話係先天定係後天呀!
我諗我個囡, 都快架啦! 成日都近距離睇電視, 放學番黎就玩電腦!

OneMoreDay,
已經check左兩次在不同的地方, 但度數一樣:cry: :cry: 而兩位驗光師都話囡囡都需要帶眼鏡啦:cry: 越早帶越好, 而因為現在小朋友的眼球都在發育中, 現在帶眼鏡去矯正視力  所以我們都希望有一天Kelly唔需再要帶眼鏡
dinosaur,
驗光師都唔肯定是否先天 ~ 因為我老公在小學三年級要帶眼鏡, 而我就出黎做野先要帶眼鏡(個驗光師都話我的case比較特別, 可能工作後要長時間對住電腦
Don't worry!Be happy![/color purple]

原文章由 OneMoreDay 於 07-11-15 12:40 硐表
chingbb,

I told Kinnia about the eyeglasses last night.  She asked me "If then, Kelly is pretty "

My maid just told me Kelly and Kinnia are happy to meet at the entrance of the schoo ...

OneMoreDay,
"lac lac" = ? 我諗唔到呀?
佢地係best friends 黎 佢地返學開心, 坐校車又開心! 總之一句就係"happy" 有時我地坐車經過Kinnia上校車附近, 囡囡會話 " lee 到係Kinnia屋企黎架"
Don't worry!Be happy![/color purple]

I ask Chloe too and she said yes, Kelly wears glasses but not sun glasses.....

原文章由 OneMoreDay 於 07-11-15 22:25 硐表
叻叻

O! I see!

原文章由 OneMoreDay 於 07-11-15 22:25 硐表
叻叻

AugSun,
Yes!只是普通眼鏡!:-| :-|

你們有沒有訂"家教會的背心"呢?因為我未收到

原文章由 chingbb 於 07-11-16 11:55 硐表
AugSun,
Yes!只是普通眼鏡!:-| :-|

你們有沒有訂"家教會的背心"呢?因為我未收到

HA HA ..... 好笑呀 ! 我昨晚都問kobe, kelly係唔係帶左眼鏡, 佢即刻問我, 你點知架, 我話係kelly媽咪話我知0個囉! 佢話老師話比大家聽kelly近視, 所以要帶眼鏡, 另外我個囡都好似chloe一樣話佢都有太陽眼鏡, 想明天帶返學校, 好似kelly0甘!!!

我都有訂呀! 一長一短, 但都末有收到!! 我都想快D, 依個星期要同阿囡去買黑鞋! 另外我要換過D運動衫(白色0個件) 同埋恤衫, 故下個星期都未著得冬天校服住, 真係有點煩惱!

各位,
你地係唔係NOV 25都去學校旅行呀? 第一次學校旅行, HAHA連我都有些少開心, 之前大家都末係點認識, 依次可以令大家熟落D! :loveliness:

[ 本文章最後由 dinosaur923 於 07-11-17 12:29 編輯 ]

我沒有買﹐ 太多啦﹐ 我會去旅行﹐好開心

原文章由 dinosaur923 於 07-11-16 15:34 硐表

HA HA ..... 好笑呀 ! 我昨晚都問kobe, kelly係唔係帶左眼鏡, 佢即刻問我, 你點知架, 我話係kelly媽咪話我知0個囉! 佢話老師話比大家聽kelly近視, 所以要帶眼鏡, 另外我個囡都好似chloe一樣話佢都有太陽眼鏡,  ...

i want to know more

Hi,你好.
我個女今年報st. Clair's.等緊結果.
我想知一星期有幾多節English lesson.
課程是如何?
Thank you
janessa ma

dinosaur and AugSun,
小朋友就係甘架啦! 仲以為帶眼鏡好開心
我都係好期待星期日去旅行呢 仲緊張過自己去旅行! 到時見啦:loveliness: :loveliness:
今天kelly咳咳 所以沒有返學 希望佢明天好返, 可以返學
我諗明天比囡囡穿冬季校服啦!!

唉......鞋就買好左, 校服仲末換齊, 所以都係末著得! 唯有繼續同佢打底啦! (我都想快D知道家教會件外套幾時得, 校褸又跨張得0仔) ?

今日要返屋企睇睇張去旅行既行程先得 , 去到幾多點? 包唔包LUNCH? 咩都末知, 淨係記得, 好似係灣仔集合, 要開始準備啦!!!!

Hi,

i am waiting for the result too........my daughter was enrolled by Precious Blood but rejected by SKH. We will have also have interview at True Light on 1/12.

How about you ?

Zoey mammy

原文章由 janessa 於 07-11-19 11:15 硐表
Hi,你好.
課程是如何?
Thank you
janessa ma

原文章由 janessa 於 07-11-19 11:15 硐表
Hi,你好.
課程是如何?
Thank you
janessa ma

jenessa ma

我就真係唔知一星期有幾多節係英文堂 , 不過St Clare's係著重小朋友禮貌同英語, 所以依一點我諗你可以放心既!

原文章由 OneMoreDay 於 07-11-20 10:27 硐表
Just asked the teacher to know that need to wear the P.E. uniform this Sun  But I think many K1 students may not follow since it is not on the school notice and the kids wouldn't tell

呀............你唔講, 我都唔知, 亦都冇諗到啊!
0甘即係一定要著校服是吧?

all,
應該係要穿運動衫的, 另外佢地會準備午餐的(已經比左錢wor!)我都要返去睇下幾點?哈哈! 只記得在灣仔金紫荊廣場集合!

25/11/2007學校旅行時間
上午 八時四十五分 灣仔金紫廣場集合
下午 四時十五分     灣仔金紫廣場散隊
各位到時見!