用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 07/08 St. Clare's 同學仔(Part 2)
樓主: chingbb
go

07/08 St. Clare's 同學仔(Part 2)

Miss Tsang 我唔識,不過st clare's既 老師都好有愛心架
原文章由 dinosaur923 於 07-9-8 11:20 硐表

0係Mrs Lee & Miss Tsang , 其實課室黎講, 都算足夠空間!

嘩....舊年原來有成三十人一班呀, 0甘就真係多D喎!
旻旻體重:20.11.03 - 3.275kg height - 49cm5.12.03 - 3.65kg22.12.03 - 4.66kg6.1.04 - 5.3kg27.1.03 - 6kg 21.2.04 - 6.59kg27.4.04 - 8.4kg   height - 66cm29.5.04 - 8.68kg24.7.04 - 9.31kg7.9.04 - 9.7kg    height - 73.4cm13.11.04 - 10.38kg28.12.04 - 10.5kg   height - 76.5cm28.12.04 - 我識行啦  :lalala:17.12.05 - height - 87.5cm

你唔駛worry la,小朋友既適應力不知幾強,返到學校佢地第一時間去洗手同wee wee架!不過如果真係忍唔到...咪返學校換lor...我囡都試過一次

原文章由 OneMoreDay 於 07-9-10 09:14 硐表
morning,
Today is yau yau's first day on the school bus alone :loveliness:  She didn't cry and I hope she can control her wee wee until back to school

chingbb,
This morning kelly and yau a ...
旻旻體重:20.11.03 - 3.275kg height - 49cm5.12.03 - 3.65kg22.12.03 - 4.66kg6.1.04 - 5.3kg27.1.03 - 6kg 21.2.04 - 6.59kg27.4.04 - 8.4kg   height - 66cm29.5.04 - 8.68kg24.7.04 - 9.31kg7.9.04 - 9.7kg    height - 73.4cm13.11.04 - 10.38kg28.12.04 - 10.5kg   height - 76.5cm28.12.04 - 我識行啦  :lalala:17.12.05 - height - 87.5cm

OneMoreDay,
今天係我同囡囡上校車, 我見到媬姆同Kelly坐在你囡囡後面, 我唔理啦!等佢試下自己坐!但我見囡囡上左車後, 我同囡囡揮手拜拜, 佢都無話想喊, 仲笑 (你日日好似"追星"甘, 都幾好):)
今天係第一日返三小時啦 希望佢地都可以適應 唔知放學校車會唔會塞車呢?
Don't worry!Be happy![/color purple]

各位靚媽媽:
睇左通告未呀 要做燈籠和24/9號要請假wor!o個日慶祝中秋節, 沒有校車 ~
OneMoreDay,
o個日可以中國服或便服!你唔需要擔心啦!:)
Don't worry!Be happy![/color purple]

我初初都有D擔心架,因為冇書都唔知點同佢溫習...同埋佢地學中文係"看圖識字",我成日都擔心佢一唔見到D圖就認唔到D字...但其實小朋友真係比我地想像中SMART好多(當然家長都要花D工夫).學校會每2 WEEKS派發"學習進度表"及一本已BIND好的"習作"(小朋友在課堂內完成之WORKSHEETS),通常都係COLOURING, MATCHING及兒歌.

我會將D習作影印,然後比佢O係屋企做,不斷重複...睡前我會同佢一齊睇下佢D"功課"做成點 然後又考下佢識唔識WORKSHEET入面D字(有圖的),慢慢我就用WHITEBOARD 寫中文字考下佢,總之好似玩GAMES咁佢就好開心...咁O係K1 畢業前佢已可認晒課程內教既所有中文字,但有時都會有小小CONFUSE. 如"我"同"找"字就成認錯.

你囡認中文WEAK,係咪因為你地成日同佢講英文呀?咁佢都好好呀,起碼英文CONVERSATION 方面你唔駛下太多功夫.反而我囡英文差D,我成日都要重複又重複咁教佢 (我係一個長氣媽媽).

CONCLUSION: 佢地得幾歲人仔,唔駛太緊張 (共勉之)

原文章由 OneMoreDay 於 07-9-10 22:20 硐表
irischanpl,

Thank you   There is no textbook in K1 and my girl is weak at recognizing Chinese characters, I scare it is too late for her to start at K2   What do you think   

OneMoreDay,

即是點呀?可以唔返學校?
原文章由 OneMoreDay 於 07-9-11 11:21 硐表
I have an old one given by her cousin

Teacher said no need to gather or go into the classroom on that day.  It is free

o甘你地會唔會返呀?我諗多數會同囡囡返 話晒第一年嗎!:D :D

原文章由 OneMoreDay 於 07-9-11 16:09 硐表
Right But the teachers suggest to go, play and enjoy :loveliness:

請到假, 我都會黎! 唔係阿囡見到同學仔D媽咪黎晒, 佢就自己一個, 會唔開心! (因為我試過! :cry: )

依個星期要構思定個"燈籠"買定材料同佢星期六, 日整!

dinosaur,
之前我都擔心個燈籠應該點整好呢?後來爸爸見到張通告知道要整燈籠, 佢"拍心口"話等佢搞o店
我想如果24/9唔返學校玩, 甘囡囡就連續三天都放假啦!(第三天係公眾假期)

原文章由 chingbb 於 07-9-12 12:08 硐表
dinosaur,
之前我都擔心個燈籠應該點整好呢?後來爸爸見到張通告知道要整燈籠, 佢"拍心口"話等佢搞o店
我想如果24/9唔返學校玩, 甘囡囡就連續三天都放假啦!(第三天係公眾假期) ...

我想問冇校車係唔係連小朋友都冇架, 即係我地要自己帶佢返去, 帶佢走, 0甘洗唔洗上課室? 即係出唔出值都得, 唔洗點名?

哦....原來係0甘! 明白! 唔該晒!
為左比個囡投入D係學校度, 所以都係要請假出席既!

好呀! 我估當日等囡囡起床, 食小小野就去啦! 可唔可以帶細佬去架?

原文章由 OneMoreDay 於 07-9-12 15:22 硐表
不如約埋一齊丫, 好玩d