用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2007年升中派位
樓主: belairmonte
go

2007年升中派位 [複製鏈接]

以前校長推薦信或相熟神父推薦信是重要,但某間小學景然每人一份密封的推薦信,不知道作用如何,而且內容只有校方知道.(除非不要這封信才拆開寫是否一弍一樣),如學生成績不好,家長信寫得幾有水準有用嗎?

原文章由 constance-bobo 於 07-7-26 21:51 發表
thank you

[quote]原文章由 一樣的天空 於 07-7-26 21:40 發表
最好有校長推薦信, 因好多中學重視推薦人的評語,當然若只是空洞無物的泛泛之談則無大 ...

呢間野(如在堅道那間, 聖瑪加利女書院)係BAND3, 千祈唔好入, D女仔成日講粗口, 校舍又細, 無得讀都唔好比個囡入

原文章由 virgokaren 於 07-7-27 01:50 發表

其他無咩意見,不過,以上呢間係 Band one 嗎?
唔係馮英文中學都係 band one 架喎,睇真D至好!

請問大家,會否在自行階段知道自己有冇機呢?會否有冇暗示明示之類.....?

原文章由 bettylam 於 07-7-26 13:21 發表
HI!ALL:

觀塘區中學BANDING,係今年4月呀仔小學比的資料..

Hi,

多謝,有幫助!
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

醒目開學勳章

Tks betty 資料! 全賴有你咁熱心不時放啲資料上嚟俾大家參考及參詳  見你俾咁多心機打啲老師俾o既資料出嚟公開俾大家, 真係好感動, 當然, 小小錯漏難免, 如果大家能夠以禮相待, 客套分析, 想必會有更多人願意分享心得.
[img][/img]

香港聖瑪加利女書院 係直資學校,故可自行決定教學語言,惟其並非band1中學。小心!
人算甚麼, 你竟顧念他;世人算甚麼, 你竟眷顧他......

Thank you :) 對我地d新丁媽咪好有用

原文章由 bettylam 於 07-7-26 13:21 發表
HI!ALL:

中華基督教基智中學      -中文中學 BAND2-3
中華基督教蒙民偉書院   -中文中學 BAND1-2
五邑司徙浩中學            -中文中學 BAND2-3
香港布 ...

醒目開學勳章

THANKS!ALL

真係我都吾知....因為係學校老師讀比六年級的小朋友聽邊間學校係band幾,因為我只熟識觀塘區...我照打架咋!

如有錯漏,請諒及自行更正.

betty

醒目開學勳章

betty
希望唔會嚇怕你搞到以後唔敢放料上嚟就好嘞!

意見百花齊放大家先有得着, 每個人位置唔同, 睇到o既嘢都會唔同, 大家將大家所見所聞公諸, 凡事就可以多面睇並集之以大成, 如果個個怕咗俾人抽秤而廢事放料上嚟~哩個教育網睇怕都聽執笠.
[img][/img]

HI!ALL:

中華基督教基智中學      -中文中學 BAND2-3
中華基督教蒙民偉書院   -中文中學 BAND1-2
五邑司徙浩中學            -中文中學 BAND2-3
香港布 ...

我個女係中西區讀,所以有留意中西區D學校,個間聖瑪加利女書院係 band 2 尾或 band 3,只不過因為係直資,所以未英中囉!都係睇真D 好。不過好多謝你打左咁多學校出嚟,都已經係好有心啦!我地做家長嘅真係要成日要互相交流下,咁先會互補不足,希望你唔好介意。

[ 本文章最後由 pp6113 於 07-7-29 17:37 編輯 ]

原文章由 constance-bobo 於 07-7-27 16:31 發表
請問大家,會否在自行階段知道自己有冇機呢?會否有冇暗示明示之類.....?

一般黎講, 無學生可以預先知道果間學校收唔收佢, 或者機會有幾大, 因為作為學校唔會暗示.
但我聽過今年有個case, 有個學生自行時報了港島區某名校, 面試當日該校老師問他有否報其他直資學校, 他說亦報了另一間傳統的直資名校, 該老師對該生說:若那直資收了你的話, 你有權不簽那份放棄派位(包括自行和統一)的信(那當然代表放棄了那間直資學校)....若果你在統一派位填表時把我們學校填第一志願, 抽中的機會會很大的.....
奇怪時那學生根本不屬於那名校區, 若揀他區只有2-3個位派回該區, 所以統一派位中的機會是很渺茫, 完全不理解該老師的說話. 我們估遂名校是想暗示收了他, 或怕該生若被名直資收了, 那麼便....用不着那樣搶學生吧!
結果那學生不敢搏, 沒有放那名校做第一志願(因為誇網), 直資名校沒有收, 而他最終派入了那名校, 很明顯的, 他是自行入了. 大家都完全明白以上的故事罷.
我想好像這樣"暗示"的case真係少之又少

sue2moumou,

謝謝你的例子。

sue2moumou,

Thanks so much!!!

非常同意!!!!我以前响堅道讀書,  聖瑪加利D女仔真係好差, 成績重要但如果品行差重慘......

原文章由 beaclem 於 07-7-27 13:28 發表
呢間野(如在堅道那間, 聖瑪加利女書院)係BAND3, 千祈唔好入, D女仔成日講粗口, 校舍又細, 無得讀都唔好比個囡入

原文章由 DoReMi媽媽 於 07-7-29 11:48 發表
betty
希望唔會嚇怕你搞到以後唔敢放料上嚟就好嘞!

意見百花齊放大家先有得着, 每個人位置唔同, 睇到o既嘢都會唔同, 大家將大家所見所聞公諸, 凡事就可以多面睇並集之以大成, 如果 ...

DoReMi媽媽,

我老早就嚇怕咗lu.:(

小女今年小六

小女今年小六, 如何選擇學校?要預備D咩野?幾時預備可否教教我?謝謝

沙田區中學banding list

anyone have????

醒目開學勳章

原文章由 CHUCHU 於 07-8-6 15:18 發表

DoReMi媽媽,

我老早就嚇怕咗lu.:(

點解呀?
[img][/img]

大家好呀
阿仔又係放假後升p.6了, 仲有大半個月就開學了, 一開學我又要處於作戰狀態了...又要不停 , 真係好 . 諗住e+都開始諗下點做個profile了.

原文章由 DoReMi媽媽 於 07-8-8 16:55 發表

點解呀?

DoReMi媽媽,

唉!  幾年前比個xuxx鬧我d意見(我只係將所見所聞講出嚟分享),我米即閃囉(唔想同人鬧交),心情都要用咗成年先可以恢復(我被打沈咗),慢慢先可以再鼓起勇氣入返BK,亦都因為遇到bettylam呀DoReMi媽媽你呀may888同.........等等好好媽咪,我才開始覺得可信任亦覺上bk開心返:) ,但都不願多講 ,情願私底下分享呢

[ 本文章最後由 CHUCHU 於 07-8-8 23:34 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題