用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 "聖三一學院英文口語試"及"劍橋英語"邊樣對升中有幫助d! ...
go

"聖三一學院英文口語試"及"劍橋英語"邊樣對升中有幫助d! [複製鏈接]

亞女今年升P.5,有家長話一定要參加"劍橋英語",但亦有家長話要參加"聖三一...",到底2者有何分別呢?
   0    0    0    0

原文章由 Kristy-mummy 於 07-7-23 09:29 發表
亞女今年升P.5,有家長話一定要參加"劍橋英語",但亦有家長話要參加"聖三一...",到底2者有何分別呢?

"聖三一"是一個oral exam only. "劍橋英語" 是包括 listening, reading & writing 及 speaking.

我個人覺得考邊個試都無所謂,
因為兩個都係國際認可的英文能力考試,
考完之後都會有一張證書比學校睇,
所以唔需要太介意!

原文章由 Kristy-mummy 於 07-7-23 09:29 硐表

Kristy-mummy:

我個仔今年都係升P.5,仲係上年先轉校,而家都頭痕
我個仔剛在8月19日考完劍橋嘅Movers,亞仔話好淺,尤其oral部份,如How old are you?& What do you live?係學校suggestion考呢嗰試???

請以後多多指教..... !!!!!!!

其實trinity出左名係要求高,
考trinity的口試,
除左考英文的口語溝通能力之外,
仲係會考學生的應對,思考同埋答問題的成熟程度.
如考speech & drama果邊的考試,
仲會好高咁要求小朋友的表演天分,語氣,肢體語言,
唔係想像中咁簡單,
英文ok就得!

原文章由 hehefamily 於 07-8-28 02:27 硐表

我個仔剛在8月19日考完劍橋嘅Movers,亞仔話好淺,尤其oral部份,如How old are you?& What do you live?係學校suggestion考呢嗰試???

請以後多多指教... ...

等我仲心大心細, 唔知幫唔幫個囡報添
照咁睇都好似唔係好難喎

想問下考trinity既試系點樣申請考?
一定系學校考, 定系出面都有得考?
是國際認可的英文試嗎?

原文章由 miumi 於 07-9-11 14:14 硐表
其實trinity出左名係要求高,
考trinity的口試,
除左考英文的口語溝通能力之外,
仲係會考學生的應對,思考同埋答問題的成熟程度.
如考speech & drama果邊的考試,
仲會好高咁要求小朋友的表演天分,語氣,肢體語言,
唔係 ...

hehefamily,
如果你仔仔能在3 part 都拎滿分,(共15個盾). 那movers真的對他來說是淺的, 那妳可以報考Flyer, Flyer 試才是升中大部份學校必看的英文成積.

原文章由 hehefamily 於 07-8-28 02:27 硐表

請以後多多指教... ...

小兒今年亦是p.5, 欲幫他報考flyer, 請問是否要報一些course讀, 還是可在坊間買一些習作給他便可以呢? 請指教
‹ 上一主題|下一主題