用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德福N1
樓主: bulls
go

德福N1

原文章由 JHsbb 於 07-7-27 17:32 發表
好多謝你咁詳細答大家, 因為我都想亞仔係度讀n1, 因為我自己住呢度呀, 方便丫嘛.....乜德福有宗教信仰o既咩, 餐前會祈禱, 我地係基督徒, 所以想搵間基督教學校, 但n1都係比佢學習群體生活, 所以無所謂......如果 ...

JHsbb,

你囝囝又係報左德福?我囡園又係, 你返半日定全日班?唔知係唔係同學仔呢?

fostermak

真係好多謝你ge解答....:loveliness: :loveliness:

我都有諗返學ge問題,如果揀迦南就要自己帶囡囡返學,
但德褔就係我屋企樓下,真係超方便,所以呢個都係好重要~~
同埋想佢學下同其他小朋友相處,學自理,學規矩~~
聽完你咁講,我都有d決定lu....

想問你係咪可以自己dl報名表,跟住親身交表/可by mail 呢??
同埋你幫你囡囡報邊五間幼稚園ar???

德福N1

fostermak, 真的多謝你跟我們share~

各位mami, 我也想跟你們分享一下對st. tereasa的看法。 由於st.tereasa已經開始接受報名, 所以我上星期六, 都去了st. tereasa (amoy)參觀過校舍, 校舍雖然好大, 有很多設施給小朋友玩 (現在有部份課室有工程) 不過我覺得校舍就十分舊, 而且活動範圍只有室內, 比較焗束。學費要$2,000加雜費$980(half day), $3,600(whole day)。
我未去過德福看, 經過見到有個outdoor playgroup給小朋友, 所以我都同意你講法, 有個地方給小朋友會好d, 我覺得如果3hrs indoor, 那麼在屋企坐都無太大分別...... 我已經問左德福, 佢地會10月份開始報名啦.....

JHsbb:
---德福係基督教私校,但相比其他學校,宗教意味唔算好重,
朝早唔會有ASSEMBELY,剩係食茶點祈禱及有表演活動,老師帶領家長們祈禱...
--如果想多D宗教方面O既薰陶,K1可以考慮聖三一/鑽石山靈糧/崇真等幼稚園

MONTY:
---因為德福個網頁好幾年都冇UPDATE,同埋果陣我想了解呢間學校,所以選擇上課時間內親身交表,順便睇下D老師小朋友上課情況...

---不過近日從學校通訊得知校長決定辭職,唔知下學年會由邊個出任,因為現任校任好有心,好有熱誠,亦做得好好...

---本來諗住俾囡囡響德福讀直上,不過同其他bk媽咪傾開,話德福D學費拍得住出面D學校,咁咪因應自己幾個要求同囡囡報左幾間唔同類型O既幼稚園見識下
(分別係九龍塘名校/全日K1/英文幼稚園有直屬小學+中學/
宗教意味濃的幼稚園/近屋企的幼稚園)
結果,因為我地都係教徒,故希望囡囡讀一間宗教意味更多O既幼稚園...

fostermak

many thanks!!!!