用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 1歲以下小朋友,有什麽教材適用?可否分享一下。 ...
go

1歲以下小朋友,有什麽教材適用?可否分享一下。 [複製鏈接]

0    0    0    0

原文章由 vvnpo 於 07-7-17 18:25 發表
可否分享一下好用的教材、卡通、兒歌、書籍。

DWE
ET
Mother Goose
Barney
Noddy
Boop Boop Bus
............

好多 ga bor (DVD/VCD)

For books, you can show your baby some alphabets, numbers, colours & shapes books etc...

要問下你想要乜

原文章由 vvnpo 於 07-7-17 18:25 發表
可否分享一下好用的教材、卡通、兒歌、書籍。

要問下你想比d乜野bb?真係有成效的, 定係娛樂性質的﹖
但係有幾點可以比你參考下:
  • 設計者.....呢個係成效問題
  • 如有cd, vcd, card reader配合的, 就要留意發音是否清晰標準, 因為好多家長的英文都係有限公司, 或者太忙唔得閒同小朋友講故事(我都係呢類家長 )所以發音及是否抑揚頓挫好緊要
  • 主要用書做媒體還是cd-rom, 專家建議7歲前不宜比小朋友用電腦, 會影響專注力及人際溝通
如有興趣可pm討論丫

各種教材

原文章由 vvnpo 於 07-7-18 20:05 發表
What is DWE and ET please?
Where do you usually buy cd/vcd/dvd, and materials for baby?

• dwe係由哈佛大學語言系安道爾教授及日本鈴木鎮一教授, 專為亞洲小朋友而設計, 適合不同年齡、好動好靜的小朋友。主要係書+cd and 親子關係。.....我仔仔用得好好
  • ET就主打cd-rom(40隻呀), 適合較大小朋友...不過專家話7歲前不宜接觸電腦, 7 歲都就過黃金學習階段啦 .....我仔仔一睇demo就叫我熄電視
  • Mother Goose, Barney, Noddy, Boop Boop Bus當係娛樂性質都幾好, 攞黎做教材就見仁見智啦
  • Noddy, Boop Boop Bus的畫面太電腦3D、花亂, 影响小朋友的注意力。雖然好多人話DWE畫面舊&悶, 呢d係大人的角度睇小朋友的世界。以前我都會咁覺得, 但見仔仔又唔會話悶, 反而鍾意的主題佢會問得我同意之後才睇, 一個星期睇1-2次左右, 反而鍾意睇書。而且之前睇過一d研究, 講點解電視會影響集中力, 因為一般電視節目的畫面轉得快, 令到個腦處理唔切, 未意考吸收就轉晒畫面;諗番呢篇文章, 先明白到dwe的畫面咁慢係想比小朋友有吸收、思考的空間, 怪不得小朋友學得咁快:loveliness: :loveliness:
所以最後都係問一句, 你想比小朋友d乜同有冇時間陪小朋友﹖如想趁細比個好基礎bb, 唔好淨睇金額:) 。有興趣pm聯絡丫。

Hi VVNPO

其實DWE都唔係成日睇電視架,每日1-2次,每次大約0.5hr~~

其實我都想買DEW,但實在太貴!如果買二手個效果又好唔好呢?
‹ 上一主題|下一主題