用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 聖 三 一 堂 小 學評價
樓主: maggie0649
go

聖 三 一 堂 小 學評價 [複製鏈接]

原文章由 3kids 於 07-9-11 11:33 硐表
各位家長:

學校網頁有班相睇喇!  真係快手.

我剛剛都睇左啦!我細仔1b既班相,好多小朋友都用隻"v"手遮晒塊面,好彩我細仔最中意搶鏡,有理無理企定定整番個"可愛教主"既笑容!

我囝囝的班很嚴肅的, 沒有影Q版啊.

原文章由 BB2WONG 於 07-9-11 14:39 硐表

我剛剛都睇左啦!我細仔1b既班相,好多小朋友都用隻"v"手遮晒塊面,好彩我細仔最中意搶鏡,有理無理企定定整番個"可愛教主"既笑容!

bb2wong,

你好, 我都打算比仔仔讀N1, 讀得好, 都會升埋小學, 我想問下, 小學只得2班, 每班約22人, 好似比一般小人, 會唔會爭崩頭, 好難入?
我見一般都有5班, 每班仲要30人, 而家私小都好吃香, 好多媽咪都費事大抽獎.

我見培正小學真係<超額認購>, 5班都唔夠分.
thank you very much!

原文章由 BB2WONG 於 07-9-11 14:39 硐表

真係好快手,剛才有家長打比我話出左相.仲話我女企係邊.
最好笑我走去睇小二信班相.找極都無亞女係到,之後回神至記得升左讀小三...班相出來既效果真係唔錯.
BB2WONG,我見你大仔企左手面第一行第2個...

原文章由 blythe 於 07-9-11 16:23 硐表

真係好快手,剛才有家長打比我話出左相.仲話我女企係邊.
最好笑我走去睇小二信班相.找極都無亞女係到,之後回神至記得升左讀小三...班相出來既效果真係唔錯.
BB2WONG,我見你大仔企左手面第一行第2個... ...

BB2WONG你細仔好嚴肅喎!
係咪第一行第一個... COOL MAN

原文章由 3kids 於 07-9-11 15:36 硐表
我囝囝的班很嚴肅的, 沒有影Q版啊.

你小朋友讀小二小四,會定D的.

原文章由 blythe 於 07-9-11 16:25 硐表

BB2WONG你細仔好嚴肅喎!
係咪第一行第一個... COOL MAN

每年都係好似只有小一先會有Q版 班相,我細仔企第二行左計第3個!個樣好似女仔咁!我大仔年年都排第二,所以永遠都企那個位置!

我真係唔記得你阿女個樣,我時時都唔認得人,如果你見到我,記我叫我,千奇唔好以為我大鼻唔叫人!

原文章由 BB2WONG 於 07-9-11 17:31 硐表

每年都係好似只有小一先會有Q版 班相,我細仔企第二行左計第3個!個樣好似女仔咁!我大仔年年都排第二,所以永遠都企那個位置!

我真係唔記得你阿女個樣,我時時都唔認得人,如果你見到我,記我叫我,千奇唔好以為我大鼻唔叫人! ...

唔好意思!認錯細仔...其實我都只認得你大仔,你細仔係揸住兩拳頭好開心果呢!
我好耐無去學校la,如果見到你一定會同你打招呼!
有時見到你果位小三媽咪不是我呢!是另一位插班生mami.

原文章由 blythe 於 07-9-12 09:28 硐表

唔好意思!認錯細仔...其實我都只認得你大仔,你細仔係揸住兩拳頭好開心果呢!
我好耐無去學校la,如果見到你一定會同你打招呼!
有時見到你果位小三媽咪不是我呢!是另一位插班生mami. ...

---我知我見到那位是另一位MUMMY,我朝朝都同佢打招呼,佢離開學校我就剛返到學校!佢個小朋友係男仔!呢樣我應該就無記錯!
我是講如果係OPEN DAY、學校旅行日,見到我就叩下我個頭,不然我真係唔認得人!咁你阿女企什麼位置?等我睇下認唔認得佢?

原文章由 BB2WONG 於 07-9-12 10:56 硐表

---我知我見到那位是另一位MUMMY,我朝朝都同佢打招呼,佢離開學校我就剛返到學校!佢個小朋友係男仔!呢樣我應該就無記錯!
我是講如果係OPEN DAY、學校旅行日,見到我就叩下我個頭,不然我真係唔認得人!咁你阿女企什麼位置?等我 ...

是嗎?我們都好老友的
旅行日我會出席的...因好少學校可父母一同參與此活動.
真係好期待這日,到時我點止會向你叩個頭,仲會交流交流吓la!
我女依家好易認...6條Queen得佢帶眼鏡果位就係
都唔明,我同老公都無近視....唉!:tongue:

blythe, BB2WONG,

你地d 小朋友都係靚仔靚女, 詩文又醒目o

原文章由 blythe 於 07-9-12 11:08 硐表

是嗎?我們都好老友的
旅行日我會出席的...因好少學校可父母一同參與此活動.
真係好期待這日,到時我點止會向你叩個頭,仲會交流交流吓la!
我女依家好易認...6條Queen得佢帶眼鏡果位就係
都唔 ...

原文章由 3kids 於 07-9-12 11:45 硐表

我細仔係好靚女下,佢成日都話自己係:光之美少女

你2位小朋友企什麼位置?等我睇下!

大仔站在阿sir隔離, 最細仔站在前排中間(2b), 二仔站在前排左一(2a).  

原文章由 BB2WONG 於 07-9-12 13:22 硐表

我細仔係好靚女下,佢成日都話自己係:光之美少女

你2位小朋友企什麼位置?等我睇下!

[quote]原文章由 3kids 於 07-9-12 15:04 硐表
大仔站在阿sir隔離, 最細仔站在前排中間(2b), 二仔站在前排左一(2a).  

睇到啦!你二仔好正經!你幾那2個是孖生? 3個咪好辛苦!

以前在兩所不同學校真的比較辛苦, 但現在好得多了.

想問問你細仔小一轉英小, 課本是否全部都不同呢? 很深嗎?

他們現在每天都有5-6樣功課, 還好每樣的量也不多, 在課後補習大多數可完成才放學.  小一功課多嗎?  

我大仔昨天第一次默中文, 默詞語時沒有寫編號,  老師當他默錯了,
扣了很多分. 他以前學校默詞語是不須要寫編號的, 所以他全都漏寫, 以後要加倍努力才可追回分數了.

原文章由 BB2WONG 於 07-9-12 16:38 硐表
[quote]原文章由 3kids 於 07-9-12 15:04 硐表

睇到啦!你二仔好正經!你幾那2個是孖生 ...

原文章由 3kids 於 07-9-12 11:45 硐表

斯文就唔敢當,當日我用少少gel貼服佢散出來的bb毛髮.
費事影學生單人相時成個傻妹咁!

係呢!咁多位mami,今年好似少左d課外活動!亞女想參加番童軍.
因兩年前在童軍總會玩過,仲有套制服係到.但佢又想玩兵乓波,
等明早再問佢參加邊項至得.

晚安la!各位,我要煲劇la...

原文章由 3kids 於 07-9-12 22:26 硐表
以前在兩所不同學校真的比較辛苦, 但現在好得多了.

想問問你細仔小一轉英小, 課本是否全部都不同呢? 很深嗎?

他們現在每天都有5-6樣功課, 還好每樣的量也不多, 在課後補習大多數可完成才放學.  小一功課多嗎?  

...

--你是說標點符號?係要計分,因為如果唔多用跟本以後唔識用,考試都會有一part 考標點符號!26週那本補充都有很多exercise用practise 標點!

------所有課本都跟我大仔以前既既都不同。中文而家有普通話併音在旁,就易學好多。其他都基本上都深左!
我聽有d朋友既小一生,每天都只有一至兩樣功課,數學仲係連線、英文仲寫copy book!但係我細仔 5/9 開始已經5-6樣,不過每樣都係fill 幾個blank!基本上佢天天都在補習班做晒功課。佢最怕寫中文字,昨天有詞語要寫,佢就做唔晒要番屋企再做!

以前我大仔小一時都無呢樣野,今年我見細仔小一有一本叫中文寫字worksheet,係教筆劃、幾好唔錯!數學佢已經全部用英文,worksheet內容都好簡單如 1 and 1 make ??、或者 take away 2 from 5 equal to ???........... 內容就好簡單,不過我估暫時要佢地熟習maths,唔係著重計算!
常識而家第一冊就係中文,由第二冊起用英文,呢樣我最驚,已經同佢查晒字典,得閒同佢講下,e.g. 有一課教school factilities 我已經就print out d :library、computer room、blackboard、duster、principle..... 字卡周屋貼,得閒同佢講下!希望同時唔會聽唔明!

不過今早我見到那位外籍老師(今天是英文早會),我細仔又唔怕羞走去跟佢say "good morning"!我亦見好多小朋友走去抱著那老師,可見佢地好中意那位老師,應該對push oral 有幫助!

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 07-9-13 09:24 編輯 ]

原文章由 blythe 於 07-9-12 23:14 硐表

斯文就唔敢當,當日我用少少gel貼服佢散出來的bb毛髮.
費事影學生單人相時成個傻妹咁!

係呢!咁多位mami,今年好似少左d課外活動!亞女想參加番童軍.
因兩年前在童軍總會玩過,仲有套制服係到.但佢又想玩兵乓 ...

昨天派既係不用錢或者只收小小既activities,遲d仲有一份好多收費活動如cambridge、奧數、跆拳、樂器、游水、圍棋、非洲鼓、跳舞、陶藝......,所以昨天派既一份都仲有考慮緊,最多選2項好啦,留番d時間比第二份既活動!

你真係好精力,我晚上最遲10:30就會變死豬!

今早最後都無問佢想學咩!
係lo!我記得仲有一份要比錢學既興趣班.

看番你之前日常生活既點滴,你真係一個全能mami.
家庭/事業/股場 都得心應手,真係好佩服你!
我個人比較懶,亞女攪得掂既我都不會再睇...
到晚上星期一至五無12:30都不訓的,但一訓就死豬咁.
第日好準時起身攪亞女番學.:)

不是標點符號, 而是默詞語時要寫(一) xx   , (二) xxxx, (三).....
他就是沒有寫上(一) , (二),(三) 這些編號, 所以老師不知他默的次序, 那個是第二, 第三, 第四......, 所以就全部當默錯了.

原來除了星期五多元知能課有乒乓球, 昨天的活動班也有乒乓球, 我兩樣也幫大仔報了, 其實是不是一樣的呢?  星期五的是不是只給他們玩耍而不是訓練班? 昨天的活動班是不是只選一樣, 因我見他報名表上也有一,二,三 志願的.

我兩個細仔小一時也是讀英小, 常識真的很深, 由其是課文的生字, 真係要死記.

原文章由 BB2WONG 於 07-9-13 09:20 硐表

--你是說標點符號?係要計分,因為如果唔多用跟本以後唔識用,考試都會有一part 考標點符號!26週那本補充都有很多exercise用practise 標點!

------所有課本都跟我大仔以前既既都不同。中文而家有普通話併音在旁,就易學好多 ...
‹ 上一主題|下一主題