用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖三一堂小學 聖 三 一 堂 小 學評價
樓主: maggie0649
go

聖 三 一 堂 小 學評價

原文章由 叮叮噹噹 於 07-8-14 11:57 發表
真係唔該晒你, 另請問雜費多唔多架呢? 咁其實profile係咪只係搵個靚靚既file裝佢既cert copy就ok 架呢?
many thanks!

PROFILE 我自己有做,你想要個FORMAT睇下可以比個E-MAIL我,我SEND比你睇下!我2個仔都有做,大仔我就KEEP住UPDATE做,因為佢都升小五,到升中也有用!細仔那份我特別著重係個親子關係,因為我細仔唔係好醒那種,雖然學好多野但係又無樣精,我唯有係呢方面入手希望吸引到學校,TOUCH WOOD我細仔都有3間私小收佢,不過因為真係好想佢開開心心上學,於是最後決定留番在聖三一!

無物野雜費,係學費、如果要參加補習班就HKD300/月,LUNCH如在學校食要付HKD16.50/餐,另開學買書及簿(也可以自己在外面買)都無物野要比!

醒目開學勳章

thanks a lot! and pls check pm thanks!:
原文章由 BB2WONG 於 07-8-14 13:40 發表

PROFILE 我自己有做,你想要個FORMAT睇下可以比個E-MAIL我,我SEND比你睇下!我2個仔都有做,大仔我就KEEP住UPDATE做,因為佢都升小五,到升中也有用!細仔那份我特別著重係個親子關係,因為我細仔唔係好醒 ...

bb2wong,

請問你小朋友幾點上車呀? 車費大概幾錢呢?
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

BB2WONG,

我都想要profile format, 可否email 我呢?

另我已收到你的資料, 真的好有用, 睇得出你對囝囝學業都好細心o
非常多謝你的幫忙o  好希望在28號可約見你呢!!
相信你是全職媽媽, 是嗎?

原文章由 BB2WONG 於 07-8-14 13:40 發表

PROFILE 我自己有做,你想要個FORMAT睇下可以比個E-MAIL我,我SEND比你睇下!我2個仔都有做,大仔我就KEEP住UPDATE做,因為佢都升小五,到升中也有用!細仔那份我特別著重係個親子關係,因為我細仔唔係好醒 ...

原文章由 Jade 於 07-8-14 14:31 發表
bb2wong,

請問你小朋友幾點上車呀? 車費大概幾錢呢?

我係自己帶上學,只乘放學單程,由九龍城到荃灣單程好似係$620(全程好似係$900)

因為如果上學乘校車要6:40上車太早了,所以反正自己都要去學校附近上班,就自己帶上學,一來可以見多幾面,二來可以入到學校多D同D老師、家長及阿仔既同學仔傾計,交流一下!

原文章由 3kids 於 07-8-14 23:40 發表
BB2WONG,

我都想要profile format, 可否email 我呢?

另我已收到你的資料, 真的好有用, 睇得出你對囝囝學業都好細心o
非常多謝你的幫忙o  好希望在28號可約見你呢!!
相信你是全職媽媽, 是嗎?

----你比個E-MAIL,我SEND比你!不過只是靠我自已感覺去做!因為有D MUMMY會著重小朋友既成績,有D著重獎項,我就比較著重親子關係!呢樣亦係我之前選學校既要求之一!

個個媽咪都想幫多D小朋友,而且我阿仔係踢一腳郁一郁那種,所以我盡量做多野幫佢,希望可以係頭幾年增強佢既自信心,呢年(P4)佢都已經主動左溫習及上網找資料,有好多時係佢找到SAVE 低叫我番工幫佢PRINT(因為公司既COLOR PRINT靚好多)

我要番工仲要屋企無工人及老人家,所以忙到飛起,幸好老細體量,一直都批準我準時下班,咁我5:30就即閃,有時LUNCHTIME去SUPERMARKET買定餸,6:15左右接埋阿仔校車就番屋企煮DINNER,佢地就由K1開始係自己BATHING、換衫,跟住做功課,我通常煮D簡單野又加上慣左好快,7:30前一定開到飯,食完8:00左右就CHECK功課,或者邊做家務(如吸塵抹地、洗衫)一邊睇住佢地做,9:30左右又要練一陣琴,跟住仲要同佢地打下波(JUST在屋內)踢下波、打下羽毛球 或 排球,仲要比15MIN佢地打下機(呢個時間我就PREPARE明天既野--執定明天校服、番工衫、PREPARE SNACK BOX、驗查下書包)咁10:00就要一齊上床!溫習通常留番SAT、SUN先會做!

[ 本文章最後由 BB2WONG 於 07-8-15 13:41 編輯 ]

bb2wong,

唔該晒, 原來都咁早上車, 我都係荃灣友嚟.

嘩, 你好好勁! 有兩個小朋友, 仲有所有嘢都可以安排得咁好!真配服

請問可唔可以send你小朋友個profile我睇下呀? 好想知個profile點可以做到突出親子關係嘅arrangement. 我pm個email俾你, 可以嗎?
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

BB2WONG,

請check pm my email.

你真是一個superwoman, 內外兼顧, 又可安排得咁好, 好佩服你呀o

原文章由 BB2WONG 於 07-8-15 13:36 發表

----你比個E-MAIL,我SEND比你!不過只是靠我自已感覺去做!因為有D MUMMY會著重小朋友既成績,有D著重獎項,我就比較著重親子關係!呢樣亦係我之前選學校既要求之一!

個個媽咪都想幫多D小朋友,而且我 ...

jade, 3kids,

其實我識好多mummy都係咁樣!不過講開又講,我以前剛結婚真係什麼都唔識!生左大仔連bathing都唔敢幫佢,因為怕整到佢,大便完都唔肯幫佢clean怕弄污自己,而家物鬼都要做!最緊要係2位公子可以開開心心上學,又可以健健康康,有時見到街上既死飛仔都好驚自己d仔會咁樣,唯有辛苦d 跟貼d!我只希望佢地大過唔好唯害社會就ok啦,都唔敢想會做福人群!

大家一齊努力啦!

BB2Wong,

收到嘞, 唔該晒你, 你真係俾咗好多心機落去做的.

BB2WONG,

我都收到喇, 做得好詳細, 內容好豐富o

jade,
請問你的小朋友都是讀聖三一嗎? 幾年班 ?

原文章由 BB2WONG 於 07-8-15 15:23 發表
jade, 3kids,

其實我識好多mummy都係咁樣!不過講開又講,我以前剛結婚真係什麼都唔識!生左大仔連bathing都唔敢幫佢,因為怕整到佢,大便完都唔肯幫佢clean怕弄污自己,而家物鬼都要做!最緊要係2位公子可 ...

3kids,

未係架, 我囡囡今年9月k3, 對聖三一好有興趣啫.

bb2wong,

現在校內有冇外籍老師呀? 你覺得英文程度如何呢? 因為聖三一 07轉英小, 呢樣嘢幾吸引我的.

bb2wong,

現在校內有冇外籍老師呀? 你覺得英文程度如何呢? 因為聖三一 07轉英小, 呢樣嘢幾吸引我的. [/quote]

----學校內之前有2位外籍老師教英語,普通話就好似有3位!但轉英小後會否增加老師數目就不知了,因為現在我大仔science及maths都是每星期一堂,由外籍老師教授!到時小一science及math應該天天都有堂,我估如只有2位老師可能不夠用!程度方面我覺得ok囉,不高不低!

bb2wong,
我都打算幫仔仔考聖三一, 家陣整緊份profile, 我都想知道點樣可以present到親仔關係, 請問可唔可以send個soft copy過我參考,many thanks  e-mail : [email protected]

原文章由 Jade 於 07-8-15 13:54 發表
bb2wong,

唔該晒, 原來都咁早上車, 我都係荃灣友嚟.

嘩, 你好好勁! 有兩個小朋友, 仲有所有嘢都可以安排得咁好!真配服

請問可唔可以send你小朋友個profile我睇 ...

派位通告出左啦:
http://www.htps.edu.hk/images/registration_form/sec2006.pdf

bb2wong,

的英中派位都幾好噃, 我自己以前都係個頭讀書....

聖 三 一 堂 小 學評價

我都打算幫仔仔考聖三一,  我都想知道點樣可以present到親仔關係, 請問可唔可以send個soft copy過我參考,many thanks

[email protected]

Thank.

Hi,BB2Wong

我都想考聖三一, 請問可唔可以PM個copy過我參考?
轉英小後會否難入?
Thanks a lot

bb2 wong:

吾好意思,你可吾可以send埋比我參考下,many thanks

[email protected]
[img]http://www.imagestation.com/picture/sraid225/p5233abcab42a14d0a36e090ffe5201a3/e9121578.jpg[img]

今日正式上堂喇, 各位小朋友心情如何呢? 我的小朋友就十分興奮, 須然是插班生, 但校長和老師親切的態度, 令他們沒有感到一點陌生o 現在他們等待的是參加活動的通告, 不知何時可派呢?