用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無今年讀九龍塘金巴倫迦南的N1?
樓主: Peggyst
go

有無今年讀九龍塘金巴倫迦南的N1? [複製鏈接]

Hello, kpbb

我個囡暫時係爸爸送返學, 坐校車放學既, 暫時都ok 啦.

不過佢唔係好喜歡返學呀, 每朝都有少少扭計, 特別係唔夠訓時, 放完星期六, 日後.  唉, 我老爺和d 同事都話可能佢太細了, 剛2歲咋, 不如等幾個月, 大d 先再返啦.  攪到我都唔知點好.  

但係老師又話佢上課已經投入左好多, 都好留心喎. 哎呀, 好難決定.....

其他媽咪有無經驗分享下, 係咪太細小朋友返學唔適應, 怕唔怕影響佢將來都唔喜歡返學架?

peggyst

原文章由 Peggyst 於 24/9/07 11:31 AM 硐表
Hello, kpbb

我個囡暫時係爸爸送返學, 坐校車放學既, 暫時都ok 啦.

不過佢唔係好喜歡返學呀, 每朝都有少少扭計, 特別係唔夠訓時, 放完星期六, 日後.  唉, 我老爺和d 同事都話可能佢太細了, 剛2歲咋, 不如等幾個月, ...

我個女都係2歲多D,佢一返學就喊,提下都會喊,好似好慘.佢好似好驚老師同返學,我而家試下同佢轉第2間迦南睇下佢會唔會好D,你個女現在適應嗎?

hello, debbywong,

請問你囡囡返緊邊間迦南呢?  

原文章由 debbywong0210 於 07-9-25 03:33 硐表

我個女都係2歲多D,佢一返學就喊,提下都會喊,好似好慘.佢好似好驚老師同返學,我而家試下同佢轉第2間迦南睇下佢會唔會好D,你個女現在適應嗎?

[quote]原文章由 Peggyst 於 25/9/07 03:29 PM 硐表

hi~我個女讀金巴倫道個間啊!我鐘意間學校夠大,夠新淨,但唔知點解個女真係好似好驚好驚咁 ,所以試下轉第2間分校,睇下佢點羅!

Hello, debbywong,

我囡囡都係返金巴倫道的, 佢日日都話唔返學和喊, 攪到我和老公都唔開心, 但係放學回到家, 打電話比我時, 又無事好開心. 我問佢返學開唔開心, 佢又話開心, 真係無法. 佢地甘細, 都好難問到d 咩.

你係怕學校的老師影響佢, 所以轉校  

原文章由 debbywong0210 於 07-9-25 19:34 硐表
[quote]原文章由 Peggyst 於 25/9/07 03:29 PM 硐表

hi~我個女讀金巴倫道個間啊!我鐘意間學校夠大,夠新淨,但 ...

原文章由 Peggyst 於 26/9/07 01:00 AM 硐表
Hello, debbywong,

我囡囡都係返金巴倫道的, 佢日日都話唔返學和喊, 攪到我和老公都唔開心, 但係放學回到家, 打電話比我時, 又無事好開心. 我問佢返學開唔開心, 佢又話開心, 真係無法. 佢地甘細, 都好難問到d 咩.

...

你個女係讀上午定下午班呀?我個班主任都係話我個女日日都話ok~另一個老師又話喊左好耐,喊下停一陣又喊,我見到佢咁,我諗住試下換老師,睇下會唔會好D,一言難盡:cry:

原來咁多bb唔鐘意返學?

我個囡係讀am架,返佐咁耐學,又係唔鐘意返。我都覺得奇怪喎?朝朝都唔願起身(晚上九點多已上床訓啦),平時提起返學就話返佐啦,唔返啦! 每次問佢鐘唔鐘意返學,都話唔鐘意;問佢開唔開心,都話唔開心。 有次問佢點解唔開心,佢答話「壞壞)--(bb話,唔識點打,即係唔乖),咁我問佢係唔係唔乖,老師鬧佢,佢又話唔係。我都有點擔心,寫手冊問佢班主任,佢又冇答,試圖打俾佢,佢又冇覆。返佐學咁耐,又一次電話都冇打俾我,我都冇d嬲。我諗我都會係k1時轉校。

原文章由 joeyma 於 26/9/07 12:54 PM 硐表
原來咁多bb唔鐘意返學?

我個囡係讀am架,返佐咁耐學,又係唔鐘意返。我都覺得奇怪喎?朝朝都唔願起身(晚上九點多已上床訓啦),平時提起返學就話返佐啦,唔返啦! 每次問佢鐘唔鐘意返學,都話唔鐘意;問佢開唔開心,都話唔開心。 ...

hi~點解我唔k1知轉呢~因為我應為小朋友係咁驚情況佢又得個歲我怕佢連k1面試,見到學校就喊咁就慘啦!所以我而家就試下轉下老師會唔會好d,試左唔得就無辦法

debbywong,

我囡囡係上午班紫組, 班主任係MS. LAU, 初初好似係我打電話比佢的, 都有試過佢主動打電話比我報告下我囡的最新情況.

我的囡囡係9月3日剛滿2歲的生日那天返學架, 真係唔知係咪細左D呢?  都係唔想返學架, 又可能要坐成30-45分鐘的校車回校啦.  暫時返學係我老公送佢, 車程大約20-30分鐘左右啦, 放學坐校車就大約45分鐘左右啦(佢通常都訓左覺, 可能放學好累).

班主任就提議返學都比佢坐校車, BB會快D 適應喎!  我仲考慮緊, 班主任話BB主要係返學同爸爸分開時和放學時有喊, 其他時間都OK既.  

我工人係屋企樓下負責接BB落車, 見BB有時訓左覺, 我都有接過BB幾次, BB本來無野的, 眼望望, 一見到我就即時大喊, 好似久別重逢O甘, 唉, 有時不禁會亂想, 咩原因令BB有呢D 反應架, 係咪返學好唔開心呢?  

BB 一歲多D 就有KEEP 住返PLAYGROUP 到現在, 一直都好開心的, 可能係有工人陪佢, 小朋友太細無安全感, 所以返學先喊.

真係有想過暫停兩個月, 等佢大D 先再比佢返學.  怕嚇怕佢返學仲手尾長.

JOEYMA,  你個囡都好似係紫組, 班主任係咪MS. LAU? OR 另一個? 因為佢地有兩個人負責呢組.  

另外, 我收到通告, 10月13日有個家長教師個別傾談會, 學校約左我地上午8時30分呀.  你們有無收到?  

原文章由 debbywong0210 於 07-9-26 20:09 硐表

hi~點解我唔k1知轉呢~因為我應為小朋友係咁驚情況佢又得個歲我怕佢連k1面試,見到學校就喊咁就慘啦!所以我而家就試下轉下老師會唔會好d,試左唔得就無辦法 ...

[ 本文章最後由 Peggyst 於 07-9-27 14:29 編輯 ]

lunch 打電話同班主任傾左一會, 佢話bb今日返學同放學都無喊了, 校車的ee 又話bb坐車都好定, 可以試下比佢返學坐校車.  我今晚再同老公商量下先.  聽到話佢無喊, 我個心都定d.

希望佢係開始習慣啦! 聽班主任講有d 小朋友要帶校服回校先換, 所以我個女唔算嚴重喎.  似乎做老師的, 都幾頭痛, 真係要好有愛心先得.

仲有呀, 今日開始逢星期四有coby哥哥教跳舞呀, 我個囡最喜歡係聽歌和跳舞.  所以今日應該幾開心囉.  

debbywong & joeyma,  你地今日的情況如何?

原文章由 Peggyst 於 07-9-26 23:52 硐表
debbywong,

我囡囡係上午班紫組, 班主任係MS. LAU, 初初好似係我打電話比佢的, 都有試過佢主動打電話比我報告下我囡的最新情況.

我的囡囡係9月3日剛滿2歲的生日那天返學架, 真係唔知係咪細左D呢?  都係唔想返學架 ...

[ 本文章最後由 Peggyst 於 07-9-27 14:30 編輯 ]

Hi 各位媽咪, Peggyst,

我都係10月13日家長教師個別傾談會, 原本係8:45am, 現改為8:30am.
你地呢?

Hello Kpbb

我地都係8:30am 喎! 我地係見MS. LAU, 你地應該係MS. MUI啦, 我地個囡應該係唔同小組.  紫組係分左兩個小組既.

我地到時可以見面喎.

校裙(夏天) 2 條(各$35)

各位,

我囝囝是今年n1班學生. 但因錯誤買多了兩條n班夏天校裙(二手的但很新淨). 每條各$35. 如一起買hk$60 就ok. 當後備穿好好.

有意請pm.

謝謝.

Hi Peggyst,

咁到時睇吓會唔會撞到先!

原文章由 Peggyst 於 07-10-2 11:51 硐表
Hello Kpbb

我地都係8:30am 喎! 我地係見MS. LAU, 你地應該係MS. MUI啦, 我地個囡應該係唔同小組.  紫組係分左兩個小組既.

我地到時可以見面喎.

Hi 各位媽咪,

我想問吓大家明年k1會否讀迦南or再考其它學校呢?

kpbb

hi my son had enrolled the nursery class next year, but he's born on 20/12, so will he need to go school on the 2nd semester?
what will the interview ask for? i'm quite worry, thanks a lot!!

各位媽咪,

請問n1 面試會問甚麼問題? 會考些甚麼?  Many thanks!
‹ 上一主題|下一主題