用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無今年讀九龍塘金巴倫迦南的N1?
樓主: Peggyst
go

有無今年讀九龍塘金巴倫迦南的N1? [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問九龍塘金巴倫迦南, 上午班同下午班返放學時間係幾點? tks!
我想同囝囝報插班n1

原文章由 lukkaman77 於 07-8-29 09:13 硐表
請問九龍塘金巴倫迦南, 上午班同下午班返放學時間係幾點? tks!
我想同囝囝報插班n1

上午班放1200hrs
下午班放1630hrs.
2005年9月1日出生的Ryan重2.95kg, 係飲全人奶到21個月大的。而家已經有29磅5安士重喇!
9月1日 2.95Kg / 9月 10日 3.12Kg / 9月 15日 3.3Kg / 9月 17日 3.46Kg / 9月 24日 3.75Kg / 10月7日 4.44Kg / 10月20日 4.99Kg /11月18日 6.50Kg / 12月03日 6.62Kg / 1月17日 7.31Kg / 9月12日 9.50Kg / 10月28日 10.00Kg / 1月2日 11.00Kg / 4月20日 12.00Kg

醒目開學勳章

原文章由 tvoincy 於 07-8-29 10:22 硐表

上午班放1200hrs
下午班放1630hrs.

請問返學時間又幾點? 我plan緊囝囝近d報麗港城果間, 還是返九龍塘好

Peggy,

add oil
我未幫bb買白色波鞋添!

原文章由 Peggyst 於 07-8-28 21:09 硐表
Hello, Tvoincy

我都好想陪一星期, 不過無o甘多假期呀, 我暫時計劃陪頭三日先, 睇下佢的情況點先再決定.

o甘, 如果紫組都係同一班的話, 我地就會在星期一見面了.:

哎呀, 我未幫bb買白色波鞋添, 要係返學前買 ...

Thanks Evans

唉, 真係唔覺唔覺我地d 小爺小姐又話讀書了, 時間過得真係好快, 仍地開學, 即是我地開學, 一起努力呀!

幾時帶朗朗來一起玩呀?:   

原文章由 evans501 於 07-8-29 23:27 硐表
Peggy,

add oil
我未幫bb買白色波鞋添!

peggyst,evans501,tvoincy,joeyma:

星期一就返學啦, 你地就好啦可以陪返, 因我個囡係repeat N1所以學校話不用陪, 但其實我好enjoin 同亞囡返架, 因可以睇下佢上堂情況, 又可以認識你地D小朋友及其他媽咪, 又可以熟悉下亞囡上堂的學習環境, 現唯聽你地各位媽咪報料才可得知啦......
呀.....你地幫小朋友改左英文名未呀?

不如我地係到做個小朋友統計記錄啦.......

子瑩........Jess.........girl........紫組

原文章由 Peggyst 於 07-8-29 23:33 硐表
Thanks Evans

唉, 真係唔覺唔覺我地d 小爺小姐又話讀書了, 時間過得真係好快, 仍地開學, 即是我地開學, 一起努力呀!

幾時帶朗朗來一起玩呀?:   

...

peggyst,evans501,tvoincy,joeyma:

Hi 各位, 今日小朋友返學情況如何? ok 嗎?
頭先大約12:30pm Miss Lau 打電話比我, 簡略講囡囡第一天上學情況, 我本來都唸住打去學校的, 估唔到老師仲快過我添!都算D老老師有交帶, 唔駛我地媽咪嘅係到估估下.
頭先我問老師....嘩.....原來我地紫組一班有27人(兩個老師)..... , 好多呀!  我想問下大家個課室夠唔夠空間呢?

Hello Kpbb

今日真係好多人呀... 原來有舊生和新生, 差不多開始上堂時, 佢地將d 舊生首先帶到另一個班房上堂.  我見到JESS 呀, 不過佢好靜, 自己玩.  我個女問佢叫咩名, 佢唔出聲, 我問佢一起玩好唔好, 佢話唔好喎, 可能太陌生了.  不過JESS 同我講佢之前係屋企比隻狗咬隻腳. 不過宜家無事了.

今日我個女可能唔夠O訓, 心情一般咋, 點名時, 佢同我講聽唔到(專登既, 當時都未叫到佢), 叫佢的時候, 我想幫佢一起舉, 佢就好用力捉住張CHAIR), 專登唔合作.  洗手又唔肯排隊, 要我抱, 去到TOILET門口先落地, 自己入去洗手.  

今日的表現一般啦, 無發嬲亂叫算OK了.  因為佢大小姐唔夠O訓時都好麻煩.  而且佢專"蝦"我.  睇下明天點啦!

可惜唔係同JESS一組啦.

peggyst

[ 本文章最後由 Peggyst 於 07-9-3 15:27 編輯 ]

Hi Peggyst,

多謝妳報料呀!!
係呀,Jess 遇到D陌生人和環境就會變得安靜起來, 可能心驚驚所以她會不出聲而留意身邊人在做什麼.
哈哈.....呢個係我個囡口頭蟬: "我比蚊蚊咬呀!", 佢無論整損/比蚊咬....總之全部都歸納同一句呀.....

我唸其實頭幾日佢地個個小朋友仲未適應到早起身, 都未夠精神, 點會有心機玩呀, 不過妳個囡無喊都好叻叻, (因為頭先打番屋企, 亞囡話有D小朋友有喊呀- 唔知係咪真呢? ), 我唸D小朋友都係"蝦"媽咪, 到佢地獨自返學時無媽咪撒嬌,就會跟住大隊做架, 放心啦佢地一定會OK嘅!

我唔明呀?? Jess唔係同妳囡囡都係紫組咩??

大家記得明天要著校服啦 ( 不是運動衫呀! )

大家好呀!

我個仔仔讀上午班架,但係我冇送佢返學,只係坐校車咋,
原來一班有成27人咁多?我8月份陪佢返學好似得十幾人咋.
如果你地有送小朋友返學的話,請多D報下料好嗎?等我唔駛
咁蒙查查都好丫. 謝謝!

原文章由 tvoincy 於 07-8-28 20:22 硐表

Peggyst,

我會, 頭一星期都會呀!
你呢

點解我打去學校問,佢地話九月冇得陪返學既!

我個囡9月3日就自己上校車,自己返學學啦!

Joeyma,

我個囡囡係9月3日是第一日返學呀, 同班的都有十幾個小朋友係第一日返學, 所以都有家長可以陪3日.  請問你小朋友是否舊生呀?

聽講舊生係無得陪喎, 學校將舊生和新生分左兩組架.

Peggyst

Hi 各位媽咪,

尋日同miss Lau 通電話, 原來Jess 班主任轉了miss Hui , 不過佢仍然會知我個女情況嘅, 我估現在再分開小組會容易D教;
今日收到miss Hui 電話, 話Jess上堂有兩聲咳,不過放學前又好似無事咁, 叫我留意下!  
我覺得這兩位老師好似幾有交帶!都會主動同家長聯絡, 希望keep住係咁就好啦!

咦....你地D小朋友近況點呢?慣唔慣呀?

Hello, 各位媽咪

我個囡囡就只會係返學離開姐姐時及放學一見到姐姐就扮野即喊.

MISS LAU 都話其實佢係喊一會就無事的.  我都覺得MISS LAU 都幾好.

星期五開始, BB 放學要坐校車, 希望佢OK啦!

Hi Peggyst,

係呀, 現在D小朋友好識扮野架, 可能明明唔洗喊, 扮下野等我地留意佢地, 撒吓嬌!希望你小朋友好快適應搭校車啦!

今日Jess 起身時有嘔, 所以無返學, 跟住中午MISS HUI有打比我問Jess情況, 如來這位老師是今個學期新來, 剛接手Jess這班兩天, 這位老師都細心同都會關心學生 !

hello, kpbb

原來今日JESS唔舒服, 希望佢無咩事啦.  現在要教小朋友真係要好有心機同耐性先得.

我個女9月3日返學,讀下午班,佢喊得好慘呀 ,我想問有無人知佢地如果讀playgroup2歲轉唔轉得呀?

Hi Peggyst,

你個小朋友搭校車適唔適應呀?上學OK嗎?

Jess呢兩日先好返晒, 本來唸住同老公上星期尾去台灣玩都取消了!D小朋友有唔舒服, 做父母就好擔心.

今日剛同老師通電, 他們原來逢二,四有英文堂, 而10月開始就會逢星期四有copy哥哥教跳舞, Jess同其它小朋友都好鍾意copy哥哥架!

各位媽咪,

呀......唔記得提大家, 如果買冬季運動校服時, 要買大少少, 因上年買時, 發現放洗衣機(普通洗)有d縮水, 但今年供應商有無改善到!?我就不清楚啦.....
‹ 上一主題|下一主題