用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下
樓主: daichoigo
go

07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下

開心嬰兒:

Thank you !  Are you also P.1 Mummy? My girl is in 1B. What about yours?

原文章由 開心嬰兒 於 07-8-16 21:26 發表
頭飾用粉紅/藍色/黑色
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

Hello

my girl is IB ah, how are u?
3 Sep, 開學了

原文章由 erica_chn 於 07-8-22 13:44 硐表
開心嬰兒:

Thank you !  Are you also P.1 Mummy? My girl is in 1B. What about yours?
LamLam mama

今朝走左架巴士,又係紅燈位塞一塞車, 攪到遲左3min到!

你個女張相0的背景好似翠竹花園wow, 我住BLK 3.
你地係吾係都住翠竹既!

原文章由 zoeskf312 於 07-9-1 01:27 硐表
Hello

my girl is IB ah, how are u?
3 Sep, 開學了
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

HELLO, 你們的小朋友習慣嗎?女女話小息要食快D, 唔夠時間,但佢两隻門牙又快要脫落好痛,FUNNY

Dear Bearberyob,
我個女都同我只夠時間食餅但就吾夠時間飲水;俾佢激死

另外請問你囡囡幾大阿? 我個女到依家一隻牙都未甩, 佢見到其他小朋友換牙, 又愛又恨, 仲有少少自卑.  攪到我都吾敢經常叫佢"抹大口"俾我check, 但又驚佢"爆牙"!

原文章由 bearbearyob 於 07-9-5 11:45 發表
HELLO, 你們的小朋友習慣嗎?女女話小息要食快D, 唔夠時間,但佢两隻門牙又快要脫落好痛,FUNNY

原文章由 erica_chn 於 07-9-5 13:33 發表
Dear Bearberyob,
我個女都同我只夠時間食餅但就吾夠時間飲水;俾佢激死

另外請問你囡囡幾大阿? 我個女到依家一隻牙都未甩, 佢見到其他小朋友換牙, 又愛又恨, 仲有少少自卑.  攪到我都吾敢經常叫佢"抹大口" ...

我個囡九月底6歲,佢都係未開始換牙,佢幼稚園d同學仔高班已開始甩牙了,我懷疑會唔會係蛀牙導致加快甩牙?
另外,有無家長呢兩天去聽講座,我今日簽到時見點名紙上有學生名字旁寫住”資優”,每班都有幾個,等我以為香港依家真係咁多資優生。到break時問下譚姑娘,原來只係mark住個d學生會做資優test,並唔代表佢地係資優生。 

Dear 1314,

我老公都有去!佢種唸住睇下個女上PE堂既情形, ...當然最後都吾成功,睇吾到 !  吾知呢間小學有無觀課日呢?

請問你囡囡叫什麼名字? 我亞女叫宜璟Jasmine. 佢到依家一個朋友都未識到, 雖然佢無吾開心, 不過我就有0的擔心.

今日miss叫佢0地寫A-Z, 佢好開心話識晒wow,不過佢成日將b p d "撈"埋!

而最"興"既係嘉文書店執錯舊版"1上二冊"工作紙俾我, 我又無為意; 直至亞女今晚同我講"老師要橙色0個本, 吾係紅色呢本(舊版)", 攪到我一頭霧水, 用左成晚時間先至發現嘉文俾錯舊書, 累到俾老師寫欠交.  如果書店聽日吾換肯新版俾我,  我就. .........(吾知點算好)

原文章由 erica_chn 於 07-9-5 23:24 硐表
Dear 1314,

我老公都有去!佢種唸住睇下個女上PE堂既情形, ...當然最後都吾成功,睇吾到 !  吾知呢間小學有無觀課日呢?

請問你囡囡叫什麼名字? 我亞女叫宜璟Jasmine. 佢到依家一個朋友都未識到, 雖然佢無吾開心 ...

erica_chn:
我認得你先生,係咪著住西裝?記得家長日在課室我坐你後面嗎?我仲問你係咪BK媽咪。我囡囡叫李汶芊,19號,佢張相已upload學校內聯網 。
我星期一至三都請左假陪個囡,今日要返工了,不過我同老公每朝都同佢行返學校先。昨天接佢放學時見佢揹住個書包好辛苦咁,就問佢點解唔拉(係拉桿式書包),佢話老師唔俾拉,要揹,於是昨天又買過個書包俾佢,因為拉桿式比較重。今朝在學校門口見到譚姑娘,就問佢係咪唔俾用拉桿式書包,佢話唔係,不過都唔鼓勵用,因為拉桿時會拗條腰,對小朋友既脊骨發育有不良影響,昨日第二場既講座都有講(不過我無聽到第二場)。其他家長要注意了。

[ 本文章最後由 1314 於 07-9-6 11:09 編輯 ]

Dear 1314,

原來你就係芊芊媽咪,我認吾到你囡囡係bk張相,可能佢戴左副私家"眼鏡"la!

我亞女影相時又係好鍾意自創post, 扮鬼扮馬, 同我老公一樣無厘正經.

芊芊排隊時幾號阿, 宜璟15b (可能係排最後,因為佢夠高大).

原文章由 1314 於 07-9-6 11:05 硐表

erica_chn:
我認得你先生,係咪著住西裝?記得家長日在課室我坐你後面嗎?我仲問你係咪BK媽咪。我囡囡叫李汶芊,19號,佢張相已upload學校內聯網 。
我星期一至三都請左假陪個囡,今日要返工了,不過我同老公每朝都同佢行返學校先 ...

我女女6.5year old,佢6year old先生下面2隻牙,現在上面先鬆鬆哋.
你們有冇問女女評估做什麼,女女話drawing, write the name only.

原文章由 erica_chn 於 07-9-6 13:32 硐表
Dear 1314,

原來你就係芊芊媽咪,我認吾到你囡囡係bk張相,可能佢戴左副私家"眼鏡"la!

我亞女影相時又係好鍾意自創post, 扮鬼扮馬, 同我老公一樣無厘正經.

芊芊排隊時幾號阿, 宜璟15b (可能係排最後,因為佢夠高 ...

原來排隊都有編號架?我又唔知喎,我個囡依家好衰,問親佢學校D野都唔肯講。問佢課室坐邊個位,佢話最後個行,但我又唔係幾信,因為佢都唔算最高。昨天接放學時見到唔知邊班有個小朋友比其他高出成個頭呢,但聽到應該係佢媽咪答人話個囡都係01先出世咋。

排隊no. 老師貼係學生證後面. 

而評估項目, 亞囡講到一舊舊, "剩係"識得話好好玩, 其中一樣係老師叫同學舉手前"舔舌"; 但xx同學就舉手後,才"舔舌", 做錯左.

之後亞囡又話老師"扼"佢, 因為老師話要帶埋筆袋去 music room 做 test, 但最後都無用到! 我個女實在太有"原則", 佢認為老師甘做係"整估"佢, 但佢又覺得好好玩, 一味係度笑!

亞女今日有份通告話貴子弟已被挑選入"初級現代舞校隊", 會代表學校外出比賽.  

我唸可能老師貪佢夠高大, 又或者亞女舉手自廌要入.  
但要交$2925 費用,  回條又無得tick"不同意"wow.

請問大家有無此份通告?  是否亞女真的被選入校隊, 還是所有同學都有份??

佢已經係出面學緊ballet, 我又吾想星期四佢stday係學校甘耐!如果第日吾使返學就話"遮"!  pls help!

原文章由 erica_chn 於 07-9-7 14:03 硐表
亞女今日有份通告話貴子弟已被挑選入"初級現代舞校隊", 會代表學校外出比賽.  

我唸可能老師貪佢夠高大, 又或者亞女舉手自廌要入.  
但要交$2925 費用,  回條又無得tick"不同意"wow.

請問大家有無此份通告?  是否 ...

我入學校內聯網都見有此通告,唔止現代舞,仲有爵士舞添,而通告對象是全校,所以係人都話"被選入校隊"。我個囡都跳緊芭蕾舞,我都想揀其中一樣,因為我個囡好鍾意跳舞,但係又唔知黎緊仲有邊D課外活動,點解學校唔一次過出晒等方便家長安排時間呢?

想問下呢到有無1A班家長,網上所見1A既功課好似多過其他兩班,唔知你地有無覺得?

wahchiman, yeeyee27, bearbearyob, 1314, erica_chn,

你地幾好嗎?! 囡囡習慣咪呀上小學?!
yeeyee27, 你點呀, 幫囡囡揾到保母車咪呀, 定係己經係坐校車?

今日係星期六, 我同囡囡10點幾先起身, 囡囡昨晚9點已經話好倦要瞓啦, 我就一齊陪佢瞓啦, 佢都辛苦囉每日要咁早起身, 咁細個人仔, 我都好倦呀, 每日朝早6點起身整早餐比囡囡食, 跟住送佢搭校車, 目送囡囡校車走左, 我就自己一個搭車再返工. 嘻嘻, 原來囡囡的小一生活,  我地同囡囡都要一齊適應架, 大家媽咪同爸爸都要努力呀!! 加油!! :loveliness:

原文章由 daichoigo 於 07-9-8 13:06 硐表
wahchiman, yeeyee27, bearbearyob, 1314, erica_chn,

你地幾好嗎?! 囡囡習慣咪呀上小學?!
yeeyee27, 你點呀, 幫囡囡揾到保母車咪呀, 定係己經係坐校車?

今日係星期六, 我同囡囡10點幾先起身, 囡囡昨晚9點已經話好 ...

hi daichoigo,
囡囡初頭話番學唔開心,聽見佢話小息無朋友,得自己一個坐响操場到食野,我都不知幾唔開心,但到星期尾開始見佢都ok,我都安樂d,坐車方面,都已經搵到褓姆車,不過7點前要上車,回程中途又要轉車,而且要行去嘉林邊道上車,如果天氣好勉強都可以,但係打風落雨都幾驚.
其實見佢每日放學番黎都好倦,又唔可以俾佢午睡,擔心第日番全日下午堂會吊魚,同唔肯早訓(9點訓覺),不過唔好話小朋友,我大人都覺又倦又大壓力,由上車開始擔心會遲到,上堂有無留心,有無帶少課本,小息去完洗手間有無時間食小食(因為6點幾食早餐至番到屋企2點幾至有飯食),放學坐褓姆車過馬路時有無"call"住褓姆ee等等.....每日都期望可以快d到星期六,可以俾囡囡同自己都輕鬆一下.家下仲擔心多一樣,就係第一期考試撞正我預產期,到時都唔知點算.
知唔知道3班一年班中有無分排名,上網睇其他班d功課好似多d,尋日見亞女d功課簿又改咗學號,真係俾學校玩死,又要由頭改過d課本上既學號,你留意吓.

[ 本文章最後由 yeeyee27 於 07-9-8 22:14 編輯 ]

yeeyee27,

我同你一樣係咁擔心!! 上小一的確唔易適應架. 不過個個小朋友都係咁架啦, 遲d 應該會好d ! 我地一齊放心d 啦!!
我都有留意到學號轉左3次, 所以我都唔確定囡囡的學號. 另外, 校車問題真係無辦法, 實在係太早, 囡囡話我知搭車時間好長, 有家長遲左接小朋友, 所以成架校車d小朋友都要一齊等, 我地都control唔到.幾頭痛!

Hi, 各位媽咪我們要努力呀,1c 班的中文功課是否每詞語只寫一行,你們有沒有收到跳舞通告,我沒有收到呀.

各位小一媽咪:

見阿囡返左五日學,星期五放學時已和同學仔有講有笑了,相信你地D囡囡都會慢慢習慣。昨日聽一個剛升二年班的學生說,新來的何校長無蘇校長咁好,因為佢一來就小息縮短了5分鐘,原來前任的蘇校長已升了做校監,所以請了個新校長。

1B班既學號又係要改,個日見阿囡本英文writing book封面未寫學號,我叫佢寫番,佢好緊張咁話老師叫唔使寫住因為會改,我諗係有人到學開先最後決定唔讀,然後學校又搵人後補。

你地囡囡的書包重嗎?我覺得對一個6歲人仔來說都幾重。有無人知英文堂需唔需要帶晒咁多本英文書,我問阿囡老師有無話帶邊本佢又唔知,因為夾夾埋埋英文書都成5本咁多,無理由日日都帶晒架。

早晨呀各位媽咪!
- 我都覺得書包實在太重, 連我自己背上都覺得重, 不過背書包的時間唔係太長, 都無咁擔心.
- 學號改完又改, d 書之前都mark 晒包好晒啦, 唔再改.
- 囡囡無收學現代舞通告, 不過學校網內就可見到. 係咪每個小朋友都收到?! 學校應該會於今個星期派晒要學的活動通告, 到時先一次過選擇學邊樣. 我睇過呢間學校上年一年級的活動都唔少. 認真要慢慢選擇

daichoigo