用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下
go

07嘉諾撒聖家(九龍城)小一, 入黎分享下

好少見媽咪提呢間學校, 如有媽咪的囡囡讀呢間學校, 入黎分享下, 小一要準備d 咪文具? 老師nice ? 程度深唔深? 我囡囡9月讀p1, 所以我想多d了解這所學校, 謝謝!!

你好呀,我囡囡都係讀一年班,請多多指教.其實喺討論區入面都有呢個題目,你可以入去睇下.

wahchiman,

hi!! 我都見到討論區有呢個topic, 但唔多人發表. 所以我先在這裡發表新topic.

你囡囡讀邊班呢?

daichoigo

原文章由 wahchiman 於 07-7-16 13:44 發表
你好呀,我囡囡都係讀一年班,請多多指教.其實喺討論區入面都有呢個題目,你可以入去睇下.

我囡囡讀1C班呀,你呢?你覺得好唔好買舊用好呀?

wahchiman,
我囡囡都係1C班呀, 真係好啦!
你係咪指買舊書呀? 我唔會買舊書LU, 因為小一我想比囡囡用新書, 一切由新開始. 嘻嘻.

你買左咪文具比你囡囡呀? 星期六見到班主任, 你有無見到呀? 我當日即刻開左PPS戶口啦

daichoigo

原文章由 wahchiman 於 07-7-16 19:10 發表
我囡囡讀1C班呀,你呢?你覺得好唔好買舊用好呀?

有無媽咪傾下計呀?

daichoigo

原文章由 daichoigo 於 07-7-16 20:29 發表
wahchiman,
我囡囡都係1C班呀, 真係好啦!
你係咪指買舊書呀? 我唔會買舊書LU, 因為小一我想比囡囡用新書, 一切由新開始. 嘻嘻.

你買左咪文具比你囡囡呀? 星期六見到班主任, 你有無見到呀? 我當日即刻開左P ...

我都係即日開咗個戶口,我諗住8月4日返學校買書再問老師有D乜嘢要求先去買.

wahchiman,
其實我只係買左些少文具. 等8月4日再問清楚學校要買d咪. 你囡囡係咪坐校車返學?

daichoigo

原文章由 wahchiman 於 07-7-17 14:42 發表
我都係即日開咗個戶口,我諗住8月4日返學校買書再問老師有D乜嘢要求先去買.

我囡囡都係搭校車呀,你住邊區呀?我諗起朝早一早起身吃早餐趕車返學好驚!

wahchiman,
我住慈雲山, 都要6:30起身, 趕6:50至6:55班校車, 唉, 囡囡好辛苦, 要咁早起身! 實會"合"眼

我都要6:00起身,我個女好慢吞吞,又要同佢扎辮,我都唔知點樣可以叫佢快D!

wahchiman,
咁你囡囡仲辛苦過我囡囡. 要咁早起身. 我問過校車叔叔唔可以坐一程.
daichoigo

原文章由 wahchiman 於 07-7-17 23:51 發表
我都要6:00起身,我個女好慢吞吞,又要同佢扎辮,我都唔知點樣可以叫佢快D!

點解無媽咪留言 gei ? 我剛看到聖家九龍塘小一要考編班試架. 我地九龍城聖家唔洗. 原來兩間唔一樣

daichoigo

校車到唔到屋企樓下?問過校車唔到我樓下.家下試下找保姆車.

原文章由 daichoigo 於 07-7-17 21:57 發表
wahchiman,
我住慈雲山, 都要6:30起身, 趕6:50至6:55班校車, 唉, 囡囡好辛苦, 要咁早起身! 實會"合"眼

文具我都未買,書包有無心水邊隻牌子好??

我在Jusco買了款My Medoly公仔的背囊書包,是拉桿式的,可以拖住黎行,唔駛揹的,我覺得即使是護脊背囊,始終如果放的書太多太重,小朋友的重心好自然會向前傾就返,都會變成"寒背"。

我囡囡會入讀1B班,有無同學仔呀?你地有無入過聖家網頁睇,14/7小一迎新日的相片已放上網,睇下見唔見到你地囡囡。

書包我考慮緊買DR KONG 定係 SPI. 文具, 鞋仔都咪買

我是 1B 。

今天買了 hello kitty 紅色書包, 紅色無咁客易殘

原文章由 1314 於 07-8-2 12:12 發表
我在Jusco買了款My Medoly公仔的背囊書包,是拉桿式的,可以拖住黎行,唔駛揹的,我覺得即使是護脊背囊,始終如果放的書太多太重,小朋友的重心好自然會向前傾就返,都會變成"寒背"。

我囡囡會入讀1B班,有無 ...
LamLam mama

Hello! 我個女宜璟都係1B班 (恒社). 請問各位知吾知學校的髮飾要求阿? 學校網上好似都無mention到校服規格? anyone know?   Thank you!
[img align=left]c:\桌面\032.JPG[/img]

頭飾用粉紅/藍色/黑色