用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 揀N班:基督教中心幼稚園/伯特利好唔好?
go

揀N班:基督教中心幼稚園/伯特利好唔好? [複製鏈接]

如題,THX~
(亞女今個月1 YR OLD,要開始揀幼兒園了)
   0    0    0    0
愛是恆久忍耐......

揀N班:基督教中心幼稚園/伯特利好唔好?

I prefer  基督教中心幼稚園, as my daughter was study there in N1, their teachers are so kindness and they teach kids more polite & good manner.  I was very satisfied this school.

如題,THX~

原文章由 新紮媽媽 於 07-7-15 18:14 發表
如題,THX~

原文章由 WINLEG 於 16/7/07 11:07 AM 發表

I prefer  基督教中心幼稚園, as my daughter was study there in N1, their teachers are so kindness and they teach kids more polite & good manner.  I was very ...

oic~thx~
請問您囡囡而家係接左上去讀k1 or 轉左其他呀~?
同埋佢地有冇eng time 架?
many thx ~

原文章由 WINLEG 於 07-7-16 11:07 發表

I prefer  基督教中心幼稚園, as my daughter was study there in N1, their teachers are so kindness and they teach kids more polite & good manner.  I was very ...

請問基督教中心幼稚園或是救世軍,揀邊間好呢?兩間都收我仔仔讀n1 謝謝!

原文章由 oobaby 於 16/7/07 09:43 PM 發表

請問基督教中心幼稚園或是救世軍,揀邊間好呢?兩間都收我仔仔讀n1 謝謝!

嘩...呢兩間都係我選擇之一呀~~~~
您囝囝好叻叻呀~

請問,呢兩間難唔難in 架~?流程是怎樣的呢?
請問您是幾時交form的?
請問您是哪一間sa 呀?

many thx~

原文章由 新紮媽媽 於 07-7-16 22:36 發表

嘩...呢兩間都係我選擇之一呀~~~~
您囝囝好叻叻呀~

請問,呢兩間難唔難in 架~?流程是怎樣的呢?
請問您是幾時交form的?
請問您是哪一間sa 呀?

many thx~

其實我都是新手媽媽,一直以來都想找基督教學校。
我都唔知邊間好,所以都會報多幾間先。
救世軍真是好多人排隊報名的,如果您未申請就要現在申請了,聽聞有些家長在bb出世後就立刻申請救世軍。有些幼兒園則要求bb一歲半才可以申請的。
好似幼兒園通常都是按報名的先後次序收生,满額即止。
當然會面試見吓小朋友和家長,可以多了解小朋友的生活習慣,
和平日如何湊小朋友。

原文章由 oobaby 於 16/7/07 11:09 PM 發表

其實我都是新手媽媽,一直以來都想找基督教學校。
我都唔知邊間好,所以都會報多幾間先。
救世軍真是好多人排隊報名的,如果您未申請就要現在申請了,聽聞有些家長在bb出世後就立刻申請救世軍。有些幼兒園 ...

係呢~您囝囝係邊間救世軍收左佢呀~~?
如果俾着我係您都幾難揀....感覺上兩間都差唔多~~~

係咪呢兩間都係家長同小朋友一齊in 架?

sorry 好多問題~
thx

Hi, 新紮媽媽,

My daughter has just completed K1 in Jul 07 after N1 in there.

In K1, they have English time; it hold by foreigner.  My daughter says that they always play the game, sing a song with foreigner.

Besides, "基督教中心幼稚園或是救世軍,揀邊間好呢".  It depends to you want to go half day school or whole day school.  If you have someone can help you take care the kids, I also prefer to go half day school.

原文章由 新紮媽媽 於 07-7-16 17:23 發表

oic~thx~
請問您囡囡而家係接左上去讀k1 or 轉左其他呀~?
同埋佢地有冇eng time 架?
many thx ~

原文章由 新紮媽媽 於 07-7-16 23:58 發表

係呢~您囝囝係邊間救世軍收左佢呀~~?
如果俾着我係您都幾難揀....感覺上兩間都差唔多~~~
係咪呢兩間都係家長同小朋友一齊in 架?

是乙明救世軍。兩間都是家長同小朋友一齊in。

I have applied for SA Catherine Booth Nursery school

原文章由 WINLEG 於 07-7-17 14:10 發表
Besides, "基督教中心幼稚園或是救世軍,揀邊間好呢".  It depends to you want to go half day school or whole day school.  If you have someone can help you take care the kids, I also prefer to go half day school.

Dear WINLEG,

因工人湊返學,唔想佢返沙田一個鍾再搭車接放學,
請問基督教中心幼稚園附近有沒有地方比工人坐等
放學?或最近的market在那裡,謝謝。

原文章由 WINLEG 於 17/7/07 02:10 PM 發表
Hi, 新紮媽媽,

My daughter has just completed K1 in Jul 07 after N1 in there.

In K1, they have English time; it hold by foreigner.  My daughter says that they always play the game, sin ...

HI,WINLEG,
希望我冇GET 錯..您係講緊CYC 呀呵~~
咁INTERVIEW會問D 乜野問題架~

THX~

我都同囡囡報左呢間基督教中心幼兒園,今年11月足兩歲返學

我指的係呢間喎
http://cyckg.edu.hk/home.html

[ 本文章最後由 wongkaka 於 07-7-19 00:53 編輯 ]

原文章由 wongkaka 於 07-7-19 00:51 發表

我指的係呢間喎

HI, wongkaka, 我個仔仔有機會同您囡囡做同學仔。

Hi,新紮媽媽, 唔洗擔心interview, 同家長傾

Why don't let your kids to take school bus ?  They have some route for your choice.  I'm living in Mongkok area  and also let my daughter to take school bus go to/back.  Don't worry, their school bus have amah to take care kids in school bus.  My daughter had take a school bus from N1 to now.

Besides, there have a small park near the school.  

原文章由 oobaby 於 07-7-18 09:08 發表

Dear WINLEG,

因工人湊返學,唔想佢返沙田一個鍾再搭車接放學,
請問基督教中心幼稚園附近有沒有地方比工人坐等
放學?或最近的market在那裡,謝謝。

oobaby
我特意幚芷霖報返下午班, 你仔仔呢?

原文章由 wongkaka 於 07-7-20 09:15 發表
oobaby
我特意幚芷霖報返下午班, 你仔仔呢?

Hi wongkaka,
仔仔返上午班,因為他平日六時起床,12:30-2:30午睡,所以
上午班適合他d。

Hello:WONGKAKA
我想問你知唔知男仔穿黑色家白色皮鞋(是否全年夏季和冬季都一樣顏色), 和運動鞋是否要全白色?
因我仔仔下月開始上兩歲班了, 我要帶他買開學用品, 麻煩晒!!!!

原文章由 wongkaka 於 07-7-19 00:51 發表

我指的係呢間喎

原文章由 pekkle_c123 於 07-7-22 15:46 發表
Hello:WONGKAKA
我想問你知唔知男仔穿黑色家白色皮鞋(是否全年夏季和冬季都一樣顏色), 和運動鞋是否要全白色?
因我仔仔下月開始上兩歲班了, 我要帶他買開學用品, 麻煩晒!!!!

如果無改,N1穿便服,加背心(校服)。鞋無規定。我讓他們穿球鞋。
到K1,有校服,夏天白鞋白襪,冬天黑鞋灰襪。

原文章由 oobaby 於 07-7-20 09:49 發表

Hi wongkaka,
仔仔返上午班,因為他平日六時起床,12:30-2:30午睡,所以
上午班適合他d。

Hi oobaby,
Nice to meet you.My son has also applied Am class in coming Sept. maybe classmate.
‹ 上一主題|下一主題