用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 順德聯誼總會胡少渠紀念小學 胡少渠三年級的家長-傾
go

胡少渠三年級的家長-傾 [複製鏈接]

請問三年班的功課是否很忙呢? 我個仔今年升三年班, 我好擔心

[ 本文章最後由 Kiruru 於 07-7-13 14:13 編輯 ]
   0    0    0    0

hi kiruru,
我個仔都係升p.3, 我估會忙多d, 因為要應付TSA

原文章由 Kiruru 於 07-7-13 14:09 發表
請問三年班的功課是否很忙呢? 我個仔今年升三年班, 我好擔心

Hi, HarryMaMa,
好開心收到你的回應, 我第一次發表, 諗往無人回應呢...:D
聽講話放學後, 要留下來做TSA paper.  我要上班, 放工後睇完功課已經好晏, 個仔又唔會自動波.
你個小朋友暑假有咩攪作?

Hi, Kiruru,

我個情況同你一模一樣, 都係改完功課已經要訓.
暑假我安排佢每日都學一種野. 等佢唔洗成日留係屋企咁悶.

原文章由 Kiruru 於 07-7-18 14:10 發表
Hi, HarryMaMa,
好開心收到你的回應, 我第一次發表, 諗往無人回應呢...:D
聽講話放學後, 要留下來做TSA paper.  我要上班, 放工後睇完功課已經好晏, 個仔又唔會自動波.
你個小朋友暑假有咩攪作?

HarryMaMa,

早前有個媽媽話渠少下午的中文科已不再用生本敎學.  
覺得生本唔得. 但係我上午校就要堅持.

我覺得最唔得係作文.
上課教的不多, 但考試卻要考. 但生本都
有可取, 就係小朋友大量識字, 而家佢自己讀課外書都ok.

我想問, 點解當我POST發表時, 成日唔見佐D!! 真激氣.
有冇解救? 我把回覆打了三次啦

[ 本文章最後由 Kiruru 於 07-8-3 13:57 編輯 ]

我終post到啦!

[ 本文章最後由 Kiruru 於 07-8-3 13:59 編輯 ]

原文章由 Kiruru 於 07-7-30 14:10 硐表
HarryMaMa,

早前有個媽媽話渠少下午的中文科已不再用生本敎學.  佢
覺得生本唔得. 但係我上午校就要堅持.

我覺得最唔得係作文.
上課教的不多, 但考試卻要考. 但生本都
有可取, 就係小朋友大量識字, 而家佢 ...

下午校要轉現代, 是因為下午校要與何XX合併新校, 而何記是用現代的, 下午校那位家長不喜生本, 可能是個人問題, 因我相識的下午校家長都覺得生本不錯, 其中一個的小兒(P3)還可以教大女(P6)中文呢! 大女也不差, 入了梁銶X, 但大女是用現代, 小兒用生本學習的, 僡閒由上年(06-07)的小三開始, 生本課文由教育出版後已經淺了,
但作文教得太少, 我亦很同意
三年級的TSA, 有學校課後補課, 但時間太少, 好多時都是在家做完TSA PAPER, 再在課後誧課時對答案, 我覺得沒有用, 你可以反影一下

Thx, Iris_chan....

原文章由 iris_chan 於 07-9-12 22:54 硐表
下午校要轉現代, 是因為下午校要與何XX合併新校, 而何記是用現代的, 下午校那位家長不喜生本, 可能是個人問題, 因我相識的下午校家長都覺得生本不錯, 其中一個的小兒(P3)還可以教大女(P6)中文呢! 大女也不差, 入 ...
‹ 上一主題|下一主題