用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心學校 我都想知今年下午校派位情況
go

我都想知今年下午校派位情況 [複製鏈接]

Dear all,

我試過click其他中西區學校, 好多都有登出今年派位情況, 但唯獨是聖心下午校就無, 好想知呀, 因亞囡出年就升小六啦:( :(

有無有心人可以話比我地聽呀?
   2    0    0    0

醒目開學勳章

beaclem

我女個班全級考第二同學入到聖保羅男女,1x個聖心,有D英華,隔離班有個考到女拔萃,有幾個BPS,其它有培德,余振強,莊月明,胡振中,真光,玫瑰崗,聖瑪加利

有個成績幾好既同學派左入培德,班主任同佢講話派嘉諾撒會的學校冇得叩番聖心,有個成績較差既同學派左去第二間中中反而叩得番入聖心
原文章由 beaclem 於 07-7-12 18:22 發表
Dear all,

我試過click其他中西區學校, 好多都有登出今年派位情況, 但唯獨是聖心下午校就無, 好想知呀, 因亞囡出年就升小六啦:( :(

有無有心人可以話比我地聽呀?
我所愛既權權要結婚了

Thanks, Apple

咁個好成績既同學仔咪好慘:cry:

咁佢有無去叩門呀?

原文章由 appleyuen 於 07-7-17 18:45 發表
beaclem

我女個班全級考第二同學入到聖保羅男女,1x個聖心,有D英華,隔離班有個考到女拔萃,有幾個BPS,其它有培德,余振強,莊月明,胡振中,真光,玫瑰崗,聖瑪加利

有個成績幾好既同學派左入培德,班主任同佢講話 ...

appleyuen,
你好!幾個月前我曾問你關於外校生升聖心問題,還記得嗎?
聖心今年除有派表給外校生外,另再派邀請(學位?)信給各小學,由小學分信給學生的事.

經多月問人,答案係有信一定收.
x德學校(同會)約十封
(用名次、操行、課外活動等分信)

香x仔聖x多祿小學約二十幾封
(不論成績、課外活動,只論操行(係學校乖就得),當中識幾個成績中等、冇得過任何獎項和參加任何課活動, 都有信直入聖心. )

海寶小學約十五封(但呢間未確定是不是有信=聖心收,因為問個個都唔講)
(用級名次分信)

其他南區天主教小學各有幾封不等
(係用名次分信)

往年沒有派出咁多邀請信.只派幾封給天主教小學和約十封x德.

所以對聖心好失望,收太多外校生,嘜人有信就收,朋友女上完英文課回來說佢嗰班好嘈(除女校升去靜些外),上堂傾電話,大聲笑,老師叫停都唔理照傾.

原文章由 raccoon_dog 於 07-7-30 10:00 發表
appleyuen,
你好!幾個月前我曾問你關於外校生升聖心問題,還記得嗎?
聖心今年除有派表給外校生外,另再派邀請(學位?)信給各小學,由小學分信給學生的事.

經多月問人,答案係有信一定收.
x德學校(同會)約十封
...

raccoon_dog

你都唔駛失望丫,無記錯的話你都無比你個女入聖心中學。

Ms.ChanChan,
好彩縮沙縮得快. (初時'林'住入!)
但真係失望架!
無想到一間band1 校會咁樣收人法,都唔理小學俾推薦嘜學生俾佢,只係由小學交表、同校小組面試,咁就攪掂!
自已友都冇咁好待遇.

原文章由 Ms.ChanChan 於 07-8-3 11:18 發表

raccoon_dog,

你都唔駛失望丫,無記錯的話你都無比你個女入聖心中學。

咁你位千金去左邊間, 可否分享下:) :) :)

原文章由 raccoon_dog 於 07-8-3 21:30 發表
但真係失望架!
無想到一間band1 校會咁樣收人法,都唔理小學俾推薦嘜學生俾佢,只係由小學交表、同校小組面試,咁就攪掂!
自已友都冇咁好待遇.

真正假呀?我朋友的女兒是聯校拿住推薦信味一樣入唔到聖心??她也好像是名校band 1 生.      成績稍差也可憑信入到的人, 是否有特殊才能. eg 運動或音樂冠軍...一般名校也都會這樣去平行學業及其它課外活勳的成績.

封信係邀請信(學位信?),再由小學自己選人俾,間間小學選人方式唔同,大都只俾精英.

只得香xx聖伯xx(今年聽過中最多信.)只俾"操行好".(見識過呢間小學喇!操行好未必乖.)
其中一位學生絕對冇獎(如果有獎人哋唔講,學校都放上網!)、冇特異功能(連課外活動都冇參加)、成績係冇名次(band1尾)但操行'A',咁就有信直入(冇可能派入,因為她派位填聖心好後),
有個(聽講考十幾、冇特異功能、操行好)都有信入但最後縮沙去咗band2校,她媽媽說入咗一定讀唔起,唔想個女辛苦.

應該係小學選人問題,但聖心就照單收.

原文章由 fanma2007 於 07-8-4 00:04 發表

真正假呀?我朋友的女兒是聯校拿住推薦信味一樣入唔到聖心??她也好像是名校band 1 生.      成績稍差也可憑信入到的人, 是否有特殊才能. eg 運動或音樂冠軍...一般名校也都會這樣去平行學業及其它課外活勳 ...

[ 本文章最後由 raccoon_dog 於 07-8-4 11:03 編輯 ]

重有無其他家長知道詳細D既升中情況呀?

雖然我女依家至讀緊P.3, 但我都好想知

原文章由 beaclem 於 07-8-30 18:12 硐表
重有無其他家長知道詳細D既升中情況呀?

上月尾去聽黃修女簡介會, 有120人入聖心, 2x個入心儀英中, 其他好似係去金文泰等band 1 中中

由於有部份家長在自行收生第二選擇時選了st. francis, 所以好似有1x個入咗去, 黃修女話如學生派不到入嘉諾撒會的學校, 可以叩門(以成績推薦), 但如派了嘉諾撒會的學校(如st. francis, 培德etc) 就無得叩門入聖心。

原文章由 LumLum 於 07-10-4 10:23 硐表
雖然我女依家至讀緊P.3, 但我都好想知

証實一下, 唔敢講100%, 但大部份外生入去的 either good acadamic or good at 課外活動, 唔係你所講咁兒戲, 其實好多名校都會有呢個安排, 有咩出奇!
我知道學校亦有查學生在教統局名次的, 唔係咩野垃圾都收. for example 有d今年去的所謂小學校內成績明列前矛, 入到去考第尾, 下年就唔在收呢間學校學生la.
聖心好5好, 見仁見智, 但我 buy!

原文章由 raccoon_dog 於 07-8-3 21:30 硐表
但真係失望架!
自已友都冇咁好待遇.

...

哈里波特:

那位仁兄/仁姐一有機會就會踩呢間學校, 其言論實不需予理會.
我初初都唔知點唔知路跟佢搭過訕, 但見無論點解釋(派位狀況, 教會/聯繫學校的一般安排), 佢都好似先入為主咁, 一味踩這間學校.
後來收到有媽咪PM提醒我, 再CHECK 下"小學雜談", "全港小學"....的討論區, 總之一有人問開佢就會踩, 所以收口唔理佢....

原文章由 哈里波特 於 07-10-27 01:16 硐表
證實一下, 唔敢講100%, 但大部份外生入去的 either good acadamic or good at 課外活動, 唔係你所講咁兒戲, 其實好多名校都會有呢個安排, 有咩出奇!
我知道學校亦有查學生在教統局名次的, 唔係咩野垃圾都收. for ex ...

回覆 #2 哈里波特 的文章

哈里波特,

你真係要多些出來分享下

breefan,
對不起!我冇心踩的.
我收到幾料就放上來,希望再從中打探吓,
一直好希望唔會係真.
但事實......

哈里波特,
正如你的example所講,
大部份入晒1A.

原文章由 breefan 於 07-10-27 18:36 硐表
哈里波特:

那位仁兄/仁姐一有機會就會踩呢間學校, 其言論實不需予理會.
我初初都唔知點唔知路跟佢搭過訕, 但見無論點解釋(派位狀況, 教會/聯繫學校的一般安排), 佢都好似先入為主咁, 一味踩這間學校.
後來收到有媽 ...

raccoon_dog,

其實既然你女兒都無讀聖心,不如算啦! 何必耿耿於懷呢!

原文章由 raccoon_dog 於 07-11-6 14:43 硐表
breefan,
對不起!我冇心踩的.
我收到幾料就放上來,希望再從中打探吓,
一直好希望唔會係真.
但事實......

哈里波特,
正如你的example所講,
大部份入晒1A.

...
‹ 上一主題|下一主題