用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 側魚涌有邊間幼兒園好呀
go

側魚涌有邊間幼兒園好呀 [複製鏈接]

醒目開學勳章

hi, 我係新手媽咪, bb快歲半, 聽人地講如果搵幼稚園,
依家差唔多, 係唔係依家要開始搵呢???
我住太古, 有邊幾間幼稚園好呀, 有無人讀康山幼稚園呀,
另有人講話如果無打到肺炎鍊球菌針既小朋友, 幼稚園係唔會收,
到底係唔係真架.因為我個b我無帶佢去打.
   0    0    0    0

我都想知!!

原文章由 joey1209 於 07-7-9 23:26 發表
hi, 我係新手媽咪, bb快歲半, 聽人地講如果搵幼稚園,
依家差唔多, 係唔係依家要開始搵呢???
我住太古, 有邊幾間幼稚園好呀, 有無人讀康山幼稚園呀,
另有人講話如果無打到肺炎鍊球菌針既小朋友, 幼稚園 ...

VICTORIA & 康山都好,我唔知是否無打針就唔收,VICTORIA PLAYGROUP 就唔需要打針RECORD,但讀PN前就要交RECORD給學校.不過PN面試已經過晒期了OH.

醒目開學勳章

唔該晒呀, 我查問過嚕, 如果無打到肺炎鍊球菌針^^~
不過安全起見, 我都決定都係帶bb去打下.

醒目開學勳章

唔該晒呀, 我查問過嚕, 如果無打到肺炎鍊球菌針
都無問題^^~不過安全起見, 我都決定帶bb去打嚕.

Kornhill international kindergarten is good.

保良局慧妍雅集幼兒幼稚園
tel 25906332
位於基利路,栢惠苑對面
這是一家全日制幼兒園 n1, k1 - k3, 全校學生16x上下  
保良局的幼兒園中,應該最新是這家吧,2005年開校,學校有不少資源 support,設備方面不錯,也沒有要家長常用錢。
學校是行活動式教學,k1-k3的課程會較 一些傳統式的為淺
小朋友如滿18月可報名,收生是先到先得~ 聽說 waiting list 不短!
如果你係返工媽咪,或鐘意有多d 自己時間,真不妨考慮這裏,因為這裏沒.有.暑.假.放.
我個女在這裏讀~  ok, 都幾開心啦

醒目開學勳章

我都有諗個哩間, 不過BB係我媽湊,
佢唔想BB咁細個就返全日,
擔心佢會好辛苦, 所以我既首選都係半日制.
側魚涌區好似得幾間選擇:cry:

joey,
其實你係往太古,選擇都唔算太小,你可先由學費,及學校類型考慮~
太古城內
小親親
聖安娜
寶寶
WEMBLEY INTERNATIONAL KINDERGARTEN(國際學校)
tanpopo (日本人學校)

而係附近,還有
康怡中英文幼稚園(位於上康,住太古的話點都要搭車啦!)
躍思(柏蕙)幼稚園(位於柏蕙苑內,慧妍雅集對面)

如果你係諗住小朋友2 歲入學,咁係時間要找學校 ,如果是3 歲才入學,的確還有時間考慮考慮 ~
:)

原文章由 alienova 於 07-7-18 20:01 發表
保良局慧妍雅集幼兒幼稚園
tel 25906332
位於基利路,栢惠苑對面
這是一家全日制幼兒園 n1, k1 - k3, 全校學生16x上下  
保良局的幼兒園中,應該最新是這家吧,2005年開校,學校有不少資源 support, ...

想問下呢間幼兒園要幾多個月先可以入?  
我個仔06年12月出世, 唔知應該幾時報幼兒園呢??

hi

i also live in tai koo, my girl will be probably attending  st anna in sept 2007n1, any comment? good or not?

btw, any mummy has st anna school uniform & school bag to sell out? i want to buy one second handed? pls pm me many thks
‹ 上一主題|下一主題