用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬鞍山循道衛理小學 有冇馬鞍山循道衛理小一生呀?
樓主: EvaLam^^
go

有冇馬鞍山循道衛理小一生呀?

原文章由 EvaLam^^ 於 07-10-25 14:19 硐表

我部腦壞0左好耐,終於都修理好啦

stellalwy,

0甘0岩既,我都係星期六去過呢間校服公司,我知你講邊個後生女,個日我仲鬧鬼佢,佢d態度真係好差
因為阿囡唔鐘意d褲太緊所以我就諗住自己去試清楚先買,點知個日 ...

我今日去買,都覺得個售貨員木冇表情,度身前,我巳話明要合身,點知度完後,佢叫我買條長到上五吋下五吋的裙,我話太長,佢重死口話啱,最後我堅持才拿細一個碼畀我。

不過到最後完成交易竟然有笑容,可能因為我係最後一個客,可以放工,所以笑得落。

不過話時話,我上次幫襯另一間買校服,發覺質地用料好似差啲,啲裙袋褲袋全部用不同的布碎做,所以一分錢一分貨都有d道理。

原文章由 EvaLam^^ 於 07-10-25 14:19 硐表

我部腦壞0左好耐,終於都修理好啦

stellalwy,

0甘0岩既,我都係星期六去過呢間校服公司,我知你講邊個後生女,個日我仲鬧鬼佢,佢d態度真係好差
因為阿囡唔鐘意d褲太緊所以我就諗住自己去試清楚先買,點知個日 ...

EvaLam,

唔怪得咁耐唔見你啦! 好囉, 見到你地真係開呀喇!
咁啱呀, 果日你幾點去到呀, 我就11點左右.
吓, 佢仲叫你去學校買添呀! 就係唔鍾意比佢地度身, 信唔過佢地, 我先至親自去, 貴d又點呀, 比唔起咩而家! 呢間野真係過份呀!

原文章由 heidi.li 於 07-10-26 22:44 硐表

我今日去買,都覺得個售貨員木冇表情,度身前,我巳話明要合身,點知度完後,佢叫我買條長到上五吋下五吋的裙,我話太長,佢重死口話啱,最後我堅持才拿細一個碼畀我。

不過到最後完成交易竟然有笑 ...

hdidi.li,

今日我去呢間野攞訂左條運動褲, 個後生女講緊電話. 所以我唔需要接觸佢, 但我都係咁厲住佢. 呢種睇唔起人既態度, 我係最討厭既! 而家咩事啫, 幫趁佢笑容好d都話丫, 佢塊面鬼過咩咁!  神憎鬼厭呀簡直!!!!

可能我係做shipping 呢行, 惡慣左唔想比人蝦啦, 所以唔公平我一定會出聲架!

尋日阿囡上小息時發生欺凌事件:cry:

佢尋日食緊蝦條之際,有幾個男仔叫佢請佢0地食,阿囡唔肯,佢0地就5個一齊搶 之後成包跌落地,佢0地見冇得食就推埋阿囡落地 之後阿囡喊住去搵老師,不過佢唔知個5個男仔係邊班,所以老師叫佢下次再見到佢0地時先同佢講

我聽完呢個情節,覺得似曾相識,係咪好似電視劇集d劇情呢阿囡一見到我就講,最大既原因係想我請佢食多一包,因為佢個包食0左幾條咋  

阿囡初初返學時成日有同學問佢請零食,佢話請完人0地食,自己唔夠食,之後有次個女同學要佢請零食,話佢隻朱古力條好好食,限佢3日內要再帶返去請佢食,唔係就以後唔同佢玩,阿囡返來同我講,0甘我問佢諗住點做,佢話唔理佢,點知個同學第二日再話,聽日係限期啦,你快d帶啦,我之後話比囡聽呢d就叫威脅,唔可以比人威脅,呢d同學我0地都唔好同佢玩,0甘阿囡話佢已經因為呢件事冇同佢玩啦,之後d同學一放小息要食零食就自己行開食,食完先一齊玩,可能個個都怕人問 係咪個個小朋友都0甘為食呢,你0地有冇問下小朋友點上小息呢:)

原文章由 EvaLam^^ 於 07-10-31 08:35 硐表
尋日阿囡上小息時發生欺凌事件:cry:

佢尋日食緊蝦條之際,有幾個男仔叫佢請佢0地食,阿囡唔肯,佢0地就5個一齊搶 之後成包跌落地,佢0地見冇得食就推埋阿囡落地 之後阿囡喊住去搵老師, ...

EvaLam,

昨日我阿囡同班有幾個男仔叫佢請佢地食魚旦, 但阿女只有4粒, 咁點請先, 跟住果幾個衰仔就係咁周圍講話我阿囡唔請野佢食! 放學時又蝦佢, 唔比佢排隊, 叫佢排後面添, 我媽媽接放學時都見到. 之後我媽跟住其中一個男仔, 就係佢後面講"你再蝦佢我就同你班主任講" 個衰仔同佢個賓賓望下我媽. 我已經寫左手冊, 睇下今日班衰仔點對我阿囡!!! 佢地真係食左豹子膽頂喇, 咁鍾意蝦女仔!!!

另外係上個星期, 同班又有一個女仔, 小息時係咁跟住我囡同阿囡個好朋友, 係咁怨住佢地叫佢地請野佢食, 話自己好肚餓, 我阿囡後來買左魚旦比佢食, 返黎同我講, 我叫佢唔好請呢d同學食野, 佢地食開你一次, 就每日都叫你請! 大家交換食物無所謂, 要一個人買野請晒佢地食就唔得! 唔係話孤寒, 而係原則問題, 無理由要我出錢請晒佢地食啫, 係咪先! 阿女仲話佢地有野食, 都唔會話請番阿女食架, 咁即係貪心, 想佔人便宜啫!

我真係好想講, 而家d家長點教小朋友架, 返到學校咁蝦d同學架!!!
火都黎埋!!!

stellalwy,

係....依家d人真係唔知點教小朋友,可能係冇教,阿囡尋日又帶蝦條返學食,佢用個黑色袋入住包蝦條,怕比人知 點知都係有同學不斷叫佢請,最後佢就入0左廁所食 駛唔駛呀!我話你咪請人食小小囉,佢話唔得0架,請0左就麻煩啦,佢已經試過好多次,點知個同學就日日追住佢,唉.....0甘煩0架 唔理得0甘多啦,我依家由得佢自己解決啦

all,

你0地小朋友用0左普通話上中文有冇問題呢?
阿囡讀課文既字係識用普通話讀,不過問佢廣東話點讀佢就唔識,明明之前識既都唔記得,佢既普通話又唔覺叻0左.依家讀課文我唔止要佢讀普通話,仲要教埋佢廣東話,因為好多時睇圖書佢都唔識d字,好似有d兩頭唔到岸既感覺

仲咩呢排0甘靜既,大家都好忙?

阿囡英文點書差唔多次次都係得97分,真係比佢激死,實要搵d野錯下:-x

Hello! 各位,

今日收到學校派的第一次考試卷,呀囝又係錯D大意嘢。但都算OK

[ 本文章最後由 ehksn 於 08-1-22 23:31 編輯 ]

各位,您地好.  我個女女今年開始選校, 心中原意係馬主, 馬循同靈糧. 不過馬主已經俾個朋友band左因為佢話新來校長態度好差, d老師又無愛心.  

但係睇完您地post既message, 發覺學校有部份男仔好鍾意蝦女仔, 唔明點解佢地禁鍾意問人攞野食? 我個女好怕事又易cry, 所以好擔心佢會俾人蝦, 而且我聽另一個朋友講, 高年級既學生成日打架, 講野口吻成個黑學生禁, 您地有無聽聞呀?

另外, 雨川小學您地又覺得點? 請指教

hi 各位馬循媽咪, 我女今年要選小一, 有小小問題想請教各位

請問呢間學校係咪活動教學呢?
功課多唔多功課同深唔深?
你地小朋友讀得開唔開心?

原帖由 icoico 於 09-9-9 13:27 發表
hi 各位馬循媽咪, 我女今年要選小一, 有小小問題想請教各位

請問呢間學校係咪活動教學呢? 是活動教學
功課多唔多功課同深唔深? 不是太深
你地小朋友讀得開唔開心?
由小一太開心到現在小三已很開心