用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 馬鞍山循道衛理小學 有冇馬鞍山循道衛理小一生呀?
樓主: EvaLam^^
go

有冇馬鞍山循道衛理小一生呀? [複製鏈接]

yungma,

想問下學校d飯盒係咪好小呀,阿囡一向都食好小野又食得好慢,不過呢幾日佢都話好快就食完,仲話食唔飽添 究竟係佢大食0左定飯盒真係太小呢
係啦~~小朋友d感覺係最直接,佢返完第一日學已經話班主任好惡:( 冇法啦,唯有教佢唔係個個老師都0甘溫柔,不過佢應該適應到既,因為佢以前幼稚園d老師都好惡

kao123,

我囡係幼稚園有個花名叫投訴皇,佢好多口0架,事冇大小都會話比老師聽,慌死人0地唔知:loveliness:

all,

有冇人比小朋友去補習呀,有冇好介紹呢?
我屋企仲有個細既成日攪住晒,根本冇辦法教到個囡做功課,如果知道邊度有好既補習社or私人補習,唔該話聲我知

[ 本文章最後由 EvaLam^^ 於 07-9-7 08:26 編輯 ]

HI, 各位媽咪
開學都差唔多一個星期.  你哋 D 小朋友喺適應上 OK 嗎?

原文章由 ktmama 於 07-9-7 08:33 硐表
HI, 各位媽咪
開學都差唔多一個星期.  你哋 D 小朋友喺適應上 OK 嗎?

我女都ok啦, 話開心, 但頭4日還沒有在學校去1次廁所, 已經告訴她最小要去1次, 希望她今天會去啦. 還有, 之前吃飯已沒有食完, 昨天更似無食過一樣, 可能是未習慣.

EvaLam,

我都還有一個12月將3歲的囝囝, 現讀2歲班, 下年9月才讀K1(做大仔), 所以很明白妳感受.  遲啲妳阿囝大啲仲煩呀!

致於補習我都想替阿女找補習英文老師, 但未找到, 因又要價錢合理.

住馬鞍山的家長注意, 不要幫襯在馬鞍山中心商場裏的TOJO English, 是外藉英語老師. 因在暑假裏替阿囡找英文補習, 唸住士但找一間先, 點知就出事了.  共上了7堂, 頭尾兩堂居然無開門, 要阿囡阿囝和工人白白等了半小時, 真氣忿.  call佢又唔復. 最後找到他唯有補堂.  這是小規模補習社, 我見過只得兩個鬼佬, 我囡的老師名字是Edw?? 不要幫襯他.

The tutorial centre closed already.

EvaLam

個飯盒不是快歺店size,細D,大概15cm X 15cm,不過應該夠小朋友食

你哋有無覺得小学後,忙咗好多呀! 我仲有個細今年K1,每日一起身就好似打仗,叫佢哋起身,食早歺....

放工要去姨媽屋企接佢哋, check 手冊.... Working ma ma 真係唔易做呀!:

原文章由 EvaLam^^ 於 07-9-7 08:22 硐表
yungma,

想問下學校d飯盒係咪好小呀,阿囡一向都食好小野又食得好慢,不過呢幾日佢都話好快就食完,仲話食唔飽添 究竟係佢大食0左定飯盒真係太小呢
係啦~~小朋友d感覺係最直接,佢返完第一日學已經話班主任好惡 ...

Hi, 各位馬循媽咪:

我囡囡讀1A,之前老師話過中文科要預習聽CD,然後家長填學習紀錄,但CD仲未收到,就要預習,搞到有啲混亂,請問其他班情況如何?

原文章由 heidi.li 於 07-9-9 23:51 硐表
Hi, 各位馬循媽咪:

我囡囡讀1A,之前老師話過中文科要預習聽CD,然後家長填學習紀錄,但CD仲未收到,就要預習,搞到有啲混亂,請問其他班情況如何? ...

打聽過會大約今個星期學校有得訂, 請留意通告.  我問過馬鞍山的書局都無得買, 未出.

原文章由 kao123 於 07-9-10 10:13 硐表

打聽過會大約今個星期學校有得訂, 請留意通告.  我問過馬鞍山的書局都無得買, 未出.

kao123,

Thanks.

今天放工回家很開心,囡囡竟然做晒功課。只是核對一下便可,如果日日都咁歎就

EvaLam,

哎呀, 咁個男仔真係幾曳喎. 係呀, 趙主任有左bb架, 都見肚架喇.哈哈哈.

原文章由 EvaLam^^ 於 07-9-6 08:35 硐表
stellalwy,

偷阿囡筆個個係男仔,我諗佢都幾曳,佢初初仲用口水噴佢,之後阿囡去完洗手間出來發現唔見0左支筆,個男仔係坐佢後面,佢就估係佢偷,個男仔開頭唔認0架,個囡一話同老師講佢就即刻囉番出來,仲話你支筆0甘靚我 ...

yungma,

ohoh,,,,, 終於有個同學仔係同班喇, 哈哈哈, 好開心呀. 我覺得謝老師好愛鍚d小朋友, 真係似幼稚園老師, 我個女話還有一個助教, 叫黎老師, 另外英文科老師都好好人架喎, 我都好開心, 好滿意.

原文章由 yungma 於 07-9-7 07:15 硐表
stellalwy
我都係working 媽咪,所以只係星期一幫咗一日手. 不過都好得意.
你覺得班主任謝老師点呀!我個女好似幾喜歡佢,似幼稚園啲老師呀

EvaLam^^
1C 班個 Miss 真係幾惡, 這是我做義工當日的感覺 :tongue: ...

ktmama,

我個女頭果個星期只係適應唔到要早左起身囉. 我都係呀, 我要比佢更早起身, 整一d早餐比佢食, d同事都話我做咩有對熊貓眼.......今個星期希望會好d啦.

原文章由 ktmama 於 07-9-7 08:33 硐表
HI, 各位媽咪

all,

各在職媽,辛苦你0地啦,我全職都就來頂唔順,何況你0地呢!:loveliness:

阿囡適應力比較強,因為佢之前已經讀過3間幼稚園,佢又好主動去認識新朋友,所以返小學對佢來講冇咩大問題,依家最大問題係遇到個麻煩同學.:-x
尋日阿囡又唔見0左個擦膠...:-| 又係去完洗手間後,佢當然又係估後面個男仔,不過佢今次唔認 個男仔之前一日又整爛阿囡張工作紙,而比老師罰,唉~~ 好煩呀 唔通真係要我打比老師投訴

[ 本文章最後由 EvaLam^^ 於 07-9-12 07:11 編輯 ]

EvaLam,

可考慮先把你的投訴/要求(如掉位)寫在手冊上,最小都比老師你緊張此事。

呀囝就唔想返學,一時話眼瞓,一時話個書包重,一時又話冇原因。

原文章由 ehksn 於 07-9-11 19:06 硐表
EvaLam,

可考慮先把你的投訴/要求(如掉位)寫在手冊上,最小都比老師你緊張此事。

呀囝就唔想返學,一時話眼瞓,一時話個書包重,一時又話冇原因。 ...

all,

係我未投訴前,老師已經將個曳同學掉0左位啦,阿囡好開心呀

各位小朋友是否巳揀好興趣班?

我準備同囡囡報乒乓球和繪畫班。依家仲考慮緊報唔報體操班,皆因佢幼稚園時巳玩咗兩年,囡囡就好想繼續,但我總覺得很危險。心大心細

囝囝都想報乒乓球班,但驚佢唔夠高,打唔到。所以仲末決定。
其它的班都有考慮,但大部份在星期六,同依加讀緊D班撞期。

Hello! Heidi Li,

乒乓球就唔會報,因學校話會用標準枱,呀仔應該唔夠高。
已經報咗足球及圍棋。一動一靜。

原文章由 ehksn 於 07-9-19 18:05 硐表
Hello! Heidi Li,

乒乓球就唔會報,因學校話會用標準枱,呀仔應該唔夠高。
已經報咗足球及圍棋。一動一靜。

我什麼都無報, 因week day已學琴及畫畫.

hi,

因為阿囡有游開水,所以正係報0左d短期既專注力班 & 記憶力班咋
‹ 上一主題|下一主題