用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 九龍塘宣道小學家長召集處
樓主: HY412
go

九龍塘宣道小學家長召集處

stephanieffl ,

我記得舊年小一家長Albatross個仔都係選學巴松管,但已很久沒在BK看到他:-|

巴松管的確比較冷門,不過六年後升中一時可能是個優勢

原文章由 stephanieffl 於 07-7-29 08:38 發表
Hi Sleepymoon,

我都唔係好明白點解會選我囝囝學巴松管,我問阿仔老師有無問你問題,佢又話無!不過聽返在場的老師講樂器老師有睇過佢隻手.其實阿仔係想學clarinet!!!你囡囡被安排學什麼樂器呢?

請問有無其他 ...

YOYOLEUNG,

我記得學校應該有建議初學同學的樂器牌子和型號,還有某某琴行的折扣價。我舊年都係憑學校信去某指定琴行買。

我建議初學時不應投資太大在樂器上,一來小朋友未必懂得如何去保養,二來小朋友又未能演奏出貴價型號d'貴聲'。最好好似晞晴媽咪咁睇小朋友的進度嚟升級:loveliness:

原文章由 YOYOLEUNG 於 07-7-30 00:12 發表
My daughter is going to attend P1 this year and has chosen the musical instructment.  I am a 100% layman.  Any advice in buying musical instrument?

哈哈,多年來宣小樂器面試的準則都是一個迷  據說是看體型、牙齒等,最好笑是有人說要看小朋友多唔多口水 如果唔係會吹唔嚮d 銅管樂

各位就接受這是樂器老師的專業判斷,來年我們在學校樂團見吧!

原文章由 Sleepymoon 於 07-7-29 00:19 發表

我有D懷疑樂器老師是否真的根據學生天賦的條件挑選...女兒說樂器老師只問她想學那種樂器, 她求其說了一種, 樂器老師便說沒問題...女兒說老師完全沒有看她手指長度或test佢d music sense或拍子感...或者女兒不 ...

點解個主題會出現"關閉"符號 ?

打完又不跳出在第一頁 BK 經常改動, 攪到我無所適從

請問怎樣可以儲存呢個主題

[ 本文章最後由 HY412 於 07-7-30 13:34 編輯 ]

明白喇, 原來自動歸位, 要在主題單之全港小學,九龍城區,九龍塘宣道小學內睇得番個主題喇 :D

[ 本文章最後由 HY412 於 07-7-30 13:40 編輯 ]

通常考八級或用到最大size時才買貴價貨

原文章由 kidslover 於 07-7-30 03:38 發表
YOYOLEUNG,

我記得學校應該有建議初學同學的樂器牌子和型號,還有某某琴行的折扣價。我舊年都係憑學校信去某指定琴行買。

我建議初學時不應投資太大在樂器上,一來小朋友未必懂得如何去保養,二來小朋友又 ...

如果囝囝可以堅持考到八級,買貴d 都算抵

原文章由 twosonspa 於 07-7-30 23:00 發表
通常考八級或用到最大size時才買貴價貨

Hi 各位家長,

自從BK轉了新系統, 一直都login唔到, 剛剛先login,

Hi 各位家長,
點解沒

[quote]原文章由 jjj_3 於 07-7-31 11:58 發表
Hi 各位家長,
點解沒顯示不到???系統有問題???
我囝囝暑期活動有游泳、乒乓球、羽毛球、小提琴、鋼琴、小小工程師、小司儀、活動英文班等,
忙過返學, 地的小朋友呢?
各位家長有冇早前九龍塘宣道vs油天(海泓道)小學冠軍戦辯論比賽片段?好想看

My daughter was choosen to learn Violin, the only musical instrument I don't want her to learn. It is too common in the market and I don't the sound much. Anybody know good harp teacher, anyone have learned harp in Harp Chamger?

Micmic,

其實小提琴都唔錯吖,問吓晞晴媽咪有幾陶醉就知喇  你唔想個女學?可能佢好想學喎。

聽講學harp好貴喎,一台pedal harp 可以買架車咁話

原文章由 Micmic 於 07-7-31 13:11 發表
My daughter was choosen to learn Violin, the only musical instrument I don't want her to learn. It is too common in the market and I don't the sound much. Anybody know good harp teacher, anyone h ...

Hi, Kidslover,

你的支持(可能是堅持)是很重要, 數年後若覺得還沒有興趣 (懶惰練習者不計), 強求亦沒有用.

原文章由 kidslover 於 07-7-31 02:03 發表
如果囝囝可以堅持考到八級,買貴d 都算抵

Hi kidslover,

你都幾掛住我喎, 成日提住我個名..哈哈.. 你話我好陶醉於小女學小提琴, 其實佢咪又係一個普通小朋友, 又迫下又講下條件至肯日日練下琴, 而且佢個小提琴老師都幾惡嫁, 所以現時進度都 OK...其實我都理解 Micmic 嘅憂慮, 小提琴的確比起其他吹管樂器或者大型弦樂器都較多人學, 競爭較大, 但要拉得好亦唔容易; 諗番當時小一新生日, 其實最初老師係分配左小女學長笛, 但係佢主動同老師講自己比較鐘意拉小提琴, 所以老師都比佢轉, 後來有家長同我講在宣小唔學管樂器好可惜, 因師資是十分好, 但想到既然個女自己揀左, 咪睇下佢係唔係可以忠於自己興趣, 比心機學同練囉...到現時呢刻, 都叫做 OK, 佢有時都會呻下拉得好辛苦, 但佢都仲想繼續學, 所以最近我先同佢換隻好 D 嘅小提琴比佢考試, 不過....老師話當幾年後等佢大個 D 換一隻好 D 嘅 1/1 小提琴, 可能講緊係至少幾萬蚊一隻大陸琴....真係無諗過原來隻小提琴分分鐘貴過部鋼琴....

至於 Micmic 話想安排小朋友學 harp, 我個女都好鐘意呢件樂器, 不過, 一來佢生得細粒 (一般都話要八歲至可以開始學), 二來正如 kidslover 所講都係好貴, 如果你有興趣知多 D, 可以去通利問下, 我知佢應該有得學.

晞晴媽咪

原文章由 HY412 於 07-7-8 16:25 發表
Hi wendykan,

~ 搵到喇, 謝謝.

~ 不過當連結"好友列表"時, 仍然用唔到, 唔知道係咪需要 delete 哂再儲存過才用得到

~ 如果連結"個人資訊"時, 睇唔到你們"最近發表的主題"和"最近發表的回應"   ...

Hi HY412,

BK轉了用Discuz。

Discuz有X-Space。如果妳想找其他人發表的主題和回應,可以用以下的方法。首先妳找出那個人的UID,例如妳的UID是50509,我的UID是35057。看一看那人的留言,在他的名字下方就可見到UID。

打入http://www.baby-kingdom.com/?uid-那人的UID,就可以看到他發表的主題和回應。

例如:
http://www.baby-kingdom.com/?uid-35057 (我的X-Space)

http://www.baby-kingdom.com/?uid-50509 (妳的X-Space)

http://www.baby-kingdom.com/?uid-55134 (Kidslover的X-Space)

如果妳有時間,還可以把自己的X-Space作一些改動,變成自己的個人網頁。

另外,妳亦可以用Discuz的Search功能去找:

http://discuz.baby-kingdom.com/search.php

唔知BK會不會改動或限制以上的功能,但起碼現在還用得到。

記住。以上的內容係高度機密。

[ 本文章最後由 ChiChiPaPa 於 07-8-2 10:56 編輯 ]

嘩!咁大個秘密嚮呢度貼出嚟!

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-8-1 22:37 發表

Hi HY412,

Discuz有X-Space。如果妳想找其他人發表的主題和回應,可以用以下的方法。首先妳要click出那人的個人資訊。找出那個人的UID,例如妳的UID是50509,我的UID是35057。然後 ...

晞晴媽咪,

攞你個囡做人辦嘛!肯日日練下琴咪好囉。上次個鋼琴老師當住我面問囝囝每日平均練習多少時間,囝囝淨係笑、答唔出。因為佢隔幾日先練一次琴嘛

上個禮拜六嚮學校見到樂器老師發脾氣,話個小朋友懶、冇練習,跟住罰佢獨自捧個琴譜架出去走廊練,半個鐘後先比佢番入課室。囝囝第一次見佢個老師咁惡,尋日自動自覺話想練習

原文章由 晞晴媽咪 於 07-8-1 01:31 發表
Hi kidslover,

你都幾掛住我喎, 成日提住我個名..哈哈.. 你話我好陶醉於小女學小提琴, 其實佢咪又係一個普通小朋友, 又迫下又講下條件至肯日日練下琴, 而且佢個小提琴老師都幾惡嫁, 所以現時進度都 OK. ...

請問有無人被安排學鋼片/木片琴呢?  

Hi ChiChiPaPa,

~ 你唔教我, 相信呢一世都唔會識用 , 以為自己電腦個系統與 BK 不能相配. 攪到我無心機上 BK

~ 將過去的 "Friend" 找出來真的有點難度, 如果他們不出現便從此消失了 .

~ 其他家長必須留意 ChiChiPaPa 所提供的高度機密

~ 如果將自己的X-Space http://www.baby-kingdom.com/?uid-50509 加入在 "編輯個人資料" 內的"個人網頁", 之後便會有個 ICON 出現在頁面, 便會非常容易追蹤你們去過邊樹喇

~ 但係, 如果他們沒有整網頁, 我是不能加入成為"好友", 是嗎
原文章由 ChiChiPaPa 於 07-8-1 22:37 發表

Hi HY412,

Discuz有X-Space。如果妳想找其他人發表的主題和回應,可以用以下的方法。首先妳找出那個人的UID,例如妳的UID是50509,我的UID是35057。看一看那人的留言,在他的名字下 ...

[ 本文章最後由 HY412 於 07-8-2 19:57 編輯 ]

原文章由 HY412 於 07-8-2 19:34 發表
Hi ChiChiPaPa,

~ 但係, 如果他們沒有整網頁, 我是不能加入成為"好友", 是嗎

不是。X-Space的網頁是自動設定的,不用他們「整」。