用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 九龍塘宣道小學家長召集處
樓主: HY412
go

九龍塘宣道小學家長召集處 [複製鏈接]

Hi ChiChiPaPa,

關於 BK 新系統, 還有以下疑問 :

~ 個人網頁內之 "收藏的帖子"及"收藏的論壇", 如何整上去的, 我每次按收藏, 都顯示已收藏, 但在網頁內又找不到

~ 請問訂閱是什麼意思

還有 .... 還有 .... 先解決以上問題之後再問, 因為有 10 萬個問號

[ 本文章最後由 HY412 於 07-8-2 20:28 編輯 ]

例如想加入晞晴媽咪成為好友  http://www.baby-kingdom.com/?uid-14503 , 但沒有加入"成為好友"

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-8-2 20:22 發表

不是。X-Space的網頁是自動設定的,不用他們「整」。

原文章由 HY412 於 07-8-2 19:34 發表

~ 將過去的 "Friend" 找出來真的有點難度, 如果他們不出現便從此消失了 ...

有了X-Space,不用自己去找"Friend",他們會來找妳。

看看妳的X-Space上的最新來客,妳就會明白。之後,妳可以把他們加入成為妳的好友。

妳之前在BK的好友列表(在觀看賬號內)有妳好友的UID,妳亦可按他們的名字,主動把他們找出來。

例如:按jjj_3(如之前已在妳的好友列表),妳會看到以下的URL:

http://discuz.baby-kingdom.com/space.php?uid=95055

把URL改成:http://www.baby-kingdom.com/?95055

就可以用X-Space把它記錄下來。

---

晞晴媽咪???
但我見到「加入好友」:

晞晴媽咪

我的資料        
  • 用戶組: 翡翠級國民
  • 發帖數: 320
  • 加入好友
  • 發短消息
  • 註冊日期: 2003-09-26
  • 更新日期: 2007-08-01
  • 查看更多
妳再看清楚她的X-Space的左手邊,是否看到上面的圖和「加入好友」和「發短消息」的選擇?

如果晞晴媽咪還未activate X-Space,加入好友只會加在論壇內。不如妳先選「空間管理」,然後選「好友」,再選「與論壇同步好友」。試試看。那些有X-Space的好友,就會自動加上。

[ 本文章最後由 ChiChiPaPa 於 07-8-2 21:57 編輯 ]

明白左多多喇 , 咁我咪要經常查看 X-Space 囉 如果她們一直未activate X-Space, 我係咪只有等 .... 呢條路

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-8-2 20:48 發表

有了X-Space,不用自己去找"Friend",他們會來找妳。

看看妳的X-Space上的最新來客,妳就會明白。之後,妳可以把他們加入成為妳的好友。

妳之前在BK的好友列表(在觀看賬號內)有妳好友的UID,妳亦可按他們的名字,主動把他們找出來。

如果晞晴媽咪還未activate X-Space,加入好友只會加在論壇內。不如妳先選「空間管理」,然後選「好友」,再選「與論壇同步好友」。試試看。那些有X-Space的好友,就會自動加上。

.....deleted.

[ 本文章最後由 chtl_mama 於 08-3-29 01:23 編輯 ]

原文章由 晞晴媽咪 於 07-8-1 01:31 發表
Hi kidslover,

你都幾掛住我喎, 成日提住我個名..哈哈.. 你話我好陶醉於小女學小提琴, 其實佢咪又係一個普通小朋友, 又迫下又講下條件至肯日日練下琴, 而且佢個小提琴老師都幾惡嫁, 所以現時進度都 OK. ...

Hi 晞晴媽咪,

我囡囡Flyers成績出了,有十四面盾。囡囡在學校,英文成績屬於很差的一批,都可以在小三升小四的暑假通過Flyers試,宣小的英文肯定高出一般的水平很多。囡囡應會在小四下學期考KET。

多謝妳介紹樂理老師。希望囡囡在十月可通過樂理考試。

恭喜你呀.... 我囡囡亦於上星期日考左 Mover, 不過, 相信就無你囡囡咁叻啦, 一來佢在暑假根本就吃喝玩樂大過天, 叫佢攞本書出黎溫下仲慘過上刑場, 二來佢考完出黎已經自動投案話今次被編排坐得好後, 有幾題 listening 題目聽唔到, 佢同幾個坐得較後嘅小朋友都有舉手話聽唔清楚, 但最後都好似不了了之, 唉..... 算啦....我都打定輸數....同佢講左如果成績唔好, 要扣佢零用錢然後再考多一次....哈哈....

先預祝你囡囡在明天的普通話考試再次攞到好成績....

晞晴媽咪

分班結果已經出咗喇,大家請上網查看

謝謝你的通知, 我已經 check 左囡囡今年升 4A 班. 不過, 今年不可以同 ChiChiPaPa 個囡囡一班啦...希望各位小朋友都可以在黎緊呢個學年過得開開心心....

晞晴媽咪

原文章由 晞晴媽咪 於 07-8-29 22:17 硐表

謝謝你的通知, 我已經 check 左囡囡今年升 4A 班. 不過, 今年不可以同 ChiChiPaPa 個囡囡一班啦...希望各位小朋友都可以在黎緊呢個學年過得開開心心....

晞晴媽咪 ...

我都check左。阿女好滿意,因為見到很多她的friend將會和她同班。在她的那一班,將有一位她的小一同學返番來插班。不過,她的一位大提琴同學就移民了,下年不見了她的名字,還有小三丙班有兩位同學不能升班。:cry:

晞晴媽咪;

請check PM.  Thx.

lamlam-mama

原文章由 晞晴媽咪 於 07-8-29 22:17 硐表

晞晴媽咪 ...

吓....原來有三丙班同學升唔到呀, 你唔講我都唔知...我個女淨係關心三年級頭三名 D 同學會唔會同佢一班, 佢要諗下有幾大機會考到頭三名 wor, 你話佢係唔係傻傻地.... 我同佢講今年要學下自己對功課 / project 上吓心, 負下責任, 唔好成日諗住我幫佢攪掂, 我都唔會完全唔理, 希望佢成績維持得到就可以啦....

Hi lamlam-mama

pm 已覆, 希望幫到你...

晞晴媽咪

Hi 各位宣小家長:

明天開學了,囝囝步入小學生活,我和他的心情都既緊張又興奮.

另外,由於宣小沒有飲水機,想請教一下有關上學帶水的問題.囝囝暑期班時得一個小息都飲掉一個水壺(普通容量)的水,現在返全日有一個小息一個午餐時間,加上體育堂後又需要喝水,即是要飲起碼兩個水壺的水.我不大想讓他每天在學校買蒸餾水(要付錢又不環保),故打算每天讓他帶兩個水壺上學,但又擔心會很重.請問你們的做法是怎樣的呢?

囡囡平時帶 350 ml, 遇上體育堂會帶 500ml, 不過男同學平時會帶 500 ml, 體育堂會帶 600ml, 如果唔夠飲唯有買水, 因為一樽水都有 1 lb 重.

原文章由 chtl_mama 於 07-9-2 22:59 硐表
Hi 各位宣小家長:

明天開學了,囝囝步入小學生活,我和他的心情都既緊張又興奮.

另外,由於宣小沒有飲水機,想請教一下有關上學帶水的問題.囝囝暑期班時得一個小息都飲掉一個水壺(普通容量)的水,現在返全日有一個小息一個午餐時 ...

原文章由 HY412 於 07-9-3 17:32 硐表
囡囡平時帶 350 ml, 遇上體育堂會帶 500ml, 不過男同學平時會帶 500 ml, 體育堂會帶 600ml, 如果唔夠飲唯有買水, 因為一樽水都有 1 lb 重.

Hi HY412,

謝謝你的資料!

各位宣小家長
請問宣小網頁的升中統計為什麼以2年(e.g2003-05)為單位,而人數又只得109人?

原文章由 Kangaroo 於 07-9-8 22:40 硐表
各位宣小家長
請問宣小網頁的升中統計為什麼以2年(e.g2003-05)為單位,而人數又只得109人?

2005/2007年即是2007年的畢業生,而他們的升中派位是決定於05/06學年和06/07學年的呈分試,用教育局的標示方法就是2005/2007年升中派位。

如有不明白,請參考教育局的網頁:
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1565&langno=2

補充人數方面的問題, 以前宣小每級只有三班, 後期校舍重建後增加為每級四班.

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-9-8 23:32 硐表

2005/2007年即是2007年的畢業生,而他們的升中派位是決定於05/06學年和06/07學年的呈分試,用教育局的標示方法就是2005/2007年升中派位。

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=156 ...

CHichipapa, HY412

Thanks for your information.

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-9-8 23:32 硐表

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=156 ...

請問有冇家長幫小朋友報左今年校際朗誦節比賽 ? 小女話佢個班今日連埋佢得幾個同學交表, 唔通四年級的參與率咁低 ? 其他級別的情況又點 ?

晞晴媽咪
‹ 上一主題|下一主題