用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 九龍塘宣道小學家長召集處
樓主: HY412
go

九龍塘宣道小學家長召集處 [複製鏈接]

Hi Amandakok,

其實我囡囡是需要請假, 因為佢九月二十七日(星期三) 上午要考五級鋼琴, 十一月第一個星期六下午就考五級小提琴, 紿終都要請一次....嘻嘻

晞晴媽咪

原文章由 Amandakok 於 07-7-26 16:22 發表
有得拿准考證la,我今天回校拿了。
不像晞晴,我囡囡是星期四的上午考,要請假。

想問吓各位為什麼要經學校報皇家樂器試?團體報有折扣?還是在時間或試場方面會有特別安排?

去年懵吓懵吓幫囝囝用自修生名義報考鋼琴,沒想到一切都十分順利。

簽名被屏蔽

原文章由 Amandakok 於 07-7-27 16:26 發表
哈哈,其實我也不知道為什麼

話你知,經出面琴行或老師報名,人地會幫你做晒,連張報名表都可以未見過,簡單好多。甚至叫外面老師幫你book埋考試琴行的琴室都得。

死!和學校倒米!大家當無見過我。

哈哈哈 : : 囡囡個長笛老師報名時仲預先出埋考試費 + 買埋考試書

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-7-27 17:00 發表

話你知,經出面琴行或老師報名,人地會幫你做晒,連張報名表都可以未見過,簡單好多。甚至叫外面老師幫你book埋考試琴行的琴室都得。

死!和學校倒米!大家當無見過我。

[ 本文章最後由 HY412 於 07-7-27 18:50 編輯 ]

簽名被屏蔽

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-7-24 23:53 發表

是。地點沒錯。

往場地,會有老師和校車帶去。但上完堂,就要家長去德藝會接。

ChiChiPaPa,

Thank you!

各位準小一家長,明天就是新生家長日和樂器導師面試小一生的日子。自己是過來人,想建議各位不要太介懷學校所選派的樂器類別。曾見過有家長不滿殷選結果,多番和學校交涉,反而令小朋友不知所措,在宣小六年的音樂路程上失去了一個好的開始。

初學階段家長和老師的影響很大,千萬不要讓小朋友對新樂器有負面的感覺。我相信各種樂器都能體會音樂的樂趣,也能發展至相當的造詣。回看去年幾位選派冷門樂器的小一生,今天一樣投入學習,玩得起勁。

Hi ChiChiPaPa,

其實.....幫個女報左咁多次皇家試, 我真係未見 / 填過張報名表, 每次都只係話比琴行聽想大槪邊個月份考, 佢地會幫我攪掂曬, 連書都幫亞女買埋, 我呢.....只係比錢.... 所以我一直都無諗過經學校報, 況且亞女驚如果有"閃失"的話, 學校第一個會知, 所以呢...同學校倒米一次都要做一舖....嘻嘻

聽 kidslover 講, 原來 D 一年級新生今日至選樂器, 我都希望佢地在宣小可以開開心心咁享受學習樂器的樂趣....

晞晴媽咪

Hi ChiChiPaPa & 晞晴媽咪,

我收到准考證,考試日期是10月中下午,唉! 唔知今次會唔會又撞正測驗週。

至於提到GAPSK我唔會考慮,因囝囝未學過普通話拼音。

係呀! 我囝囝都係同你地一班 ,升上四年班唔知會唔會同一班呢?

Hi HY412,

你囡囡今次長笛考試在那一區考呀? 我囝囝係彩虹村。

[ 本文章最後由 simoomhot 於 07-7-28 18:34 編輯 ]

aps 迎生日

小子今天迎生日,樂器導師安排了volin給他,那處有二手或全新的volin買比較平。
小子現學琴,真擔心有沒有時間應付兩種樂器?

完全認同, 由老師挑選更好, 因樂器老師會根據學生天賦的條件挑選,  轉眼間已7年過去了....

原文章由 kidslover 於 07-7-28 02:25 發表
各位準小一家長,明天就是新生家長日和樂器導師面試小一生的日子。自己是過來人,想建議各位不要太介懷學校所選派的樂器類別。曾見過有家長不滿殷選結果,多番和學校交涉,反而令小朋友不知所措,在宣小六年的音 ...

今天經樂器導師安排了囝囝學巴松管,請問各位宣小家長可否給予意見嗎? 你們的小朋友有人學此樂器嗎?或今年小一新生還有人被選了學此樂器嗎?真的不知如何是好了!!!這種樂器都幾昂貴,好擔心囝囝學學下沒興趣,又怕很難學!

Hi leeleelee,

如果時間上安排得好, 同時學兩種樂器應該無問題, 話時話, 我個女剛剛換左隻新小提琴, 你睇下有無興趣買二手小提琴, 我可以平平地讓左比你, 佢個隻係 1/4 琴, 因過幾個月考五級, 有 D 音隻舊琴做得無咁好, Anyway, 你隨時 PM 我啦....

Hi simoomhot,

十月中考樂器試的確有幾大機會撞測驗週, 不過, 舊年的測驗週是在十月尾, 或者等開學後出左校曆至算, 但我聽人地講....撞學校考試至可以同考試局申請改期, 測驗就未必得, 或者而家先努力預備, 遲 D 至算.....

晞晴媽咪

原文章由 twosonspa 於 07-7-28 19:08 發表
完全認同, 由老師挑選更好, 因樂器老師會根據學生天賦的條件挑選,  轉眼間已7年過去了....

我有D懷疑樂器老師是否真的根據學生天賦的條件挑選...女兒說樂器老師只問她想學那種樂器, 她求其說了一種, 樂器老師便說沒問題...女兒說老師完全沒有看她手指長度或test佢d music sense或拍子感...或者女兒不知老師暗中已作了observation? Anyway, 在宣道學任何樂器也是好的. 不知你們仔女是否有相似經歷?

Hi Sleepymoon,

我都唔係好明白點解會選我囝囝學巴松管,我問阿仔老師有無問你問題,佢又話無!不過聽返在場的老師講樂器老師有睇過佢隻手.其實阿仔係想學clarinet!!!你囡囡被安排學什麼樂器呢?

請問有無其他小朋友學緊或今年被安排學巴松管的呢????

Hi simoomhot,

~ 囡囡在今年 5 月初考了二級試, 打算明年同樣時間或 10 月報考五級.

~ 老師在 6 月 8 號至 8 月 8 號請假, 在離開時教了多首樂曲, 等他回來時要囡囡吹奏給他聽, 很不幸 ... 囡囡一直都很懶惰, 只練過 2 次 問她是否不想再學 她說真的有點不想再學 , 因為她現時愛上游泳及畫畫,我被她攪到有點頭痛

Hi 各位家長,

~ 請問現今小孩的反叛期是否提早了,囡囡已很獨立及有主見,應該將成年年歲提早為 16 歲或更早,可能大家都會舒服 D

原文章由 simoomhot 於 07-7-28 18:27 發表
Hi HY412,

你囡囡今次長笛考試在那一區考呀? 我囝囝係彩虹村。

[ 本文章最後由 HY412 於 07-7-29 16:53 編輯 ]

原文章由 stephanieffl 於 07-7-29 08:38 發表

我都唔係好明白點解會選我囝囝學巴松管,我問阿仔老師有無問你問題,佢又話無!不過聽返在場的老師講樂器老師有睇過佢隻手.其實阿仔係想學clarinet!!!你囡囡被安排學什麼樂器呢?

請問有無其他 ...

Hi Stephanieffl
我女兒說想學長笛....無所謂啦, 都是一樣樂器. 希望她比心機學啦. 你仔仔都比心機呀!!

My daughter is going to attend P1 this year and has chosen the musical instructment.  I am a 100% layman.  Any advice in buying musical instrument?

原文章由 stephanieffl 於 07-7-29 08:38 發表

請問有無其他 ...

Hi' my daughter said the teacher has not let her try the
musical instrument, just ask her what musical instrument
you study now,and she said "paino",then the teacher told her that you choosen "clarinet".ok!
‹ 上一主題|下一主題