用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 九龍塘宣道小學家長召集處
樓主: HY412
go

九龍塘宣道小學家長召集處

原文章由 rio 於 07-7-15 00:17 發表

Hi,各位,

我囝囝今年九月入讀P.1請多多指教.

我近幾個禮拜時日想,九月份是否給囝囝搭校車,因吾知道接送放學的情況?如果搭校車是否會與班主任少咗聯絡?因自己接送放學可知道囝囝在校的情.

...

搭校車可以識多些朋友仔。如果去學校接放學,是在後門接的,不能進入學校。

想多些了解學校的情況,最好是出席樂器班,參加家長班和做義工家長。

宣小冇精英班,每班都有不同成績的學生。

有游泳班,是游天的游泳班。

Hi,

The new system is difficult to use.  I have lost all my previous posts.  I'm looking for one parent - corina 丁太 as I lost her p.m.  I have promised to give her some books. :cry:
pls help.

Hi 各位家長,

自從 BK 轉了新系統, 真的唔識用, 好似同你們失去聯絡, 過往資料找不到, 連好友又連唔到線, 唉, 新科技, 好難用呀

請各位宣小家長繼續聯繫, 請報到

Hi 各位家長,

自從 BK 轉了新系統, 真的唔識用, 好似同你們失去聯絡, 過往資料找不到, 連好友又連唔到線, 唉, 新科技, 好難用呀

請各位宣小家長繼續聯繫, 請報到

~ 已將丁太資料 PM 給妳.

~ 或查看之前 "06年9月入讀九龍塘宣道小學的家長請進" 網頁內容亦可找到.

quote]原文章由 changmum 於 07-7-16 14:17 發表
Hi,

The new system is difficult to use.  I have lost all my previous posts.  I'm looking for one parent - corina 丁太 as I lost her p.m.  I have promised to give her some books. :cry:
pls he ... [/quote]

[ 本文章最後由 HY412 於 07-7-21 10:13 編輯 ]

大家有冇留意,學校正在安裝新的分體式冷氣機。暑假後就有更好的上課環境

遊戲機寄存個主意唔錯

HY412, 我住嗰度有平車位出租喎,唔啱我幫你睇住架車啦

係咪全部課室更換呀 ! 因為我陪囡囡上樂器班時真的好鬼熱

原文章由 kidslover 於 07-7-17 10:03 發表
大家有冇留意,學校正在安裝新的分體式冷氣機。暑假後就有更好的上課環境

有幾平呀 我地屋苑 D 車位加租至 $4000, 真的太瘋狂 ! 我而家要留意黃埔花園,希望搵到筍盤.

放係你度都得,我逢假日才取車用,架車供款最多一人一半喇

原文章由 kidslover 於 07-7-17 10:29 發表
遊戲機寄存個主意唔錯

我d 舊區車位千四蚊咋。架車供款冇問題,我又係咁宜收番 d 寄存費喇

原文章由 HY412 於 07-7-17 14:19 發表
有幾平呀 我地屋苑 D 車位加租至 $4000, 真的太瘋狂 ! 我而家要留意黃埔花園,希望搵到筍盤.

哈哈....繼 ChiChiPaPa 話肯幫我"看"住部遊戲機, 而家 kidslover 又話可以幫 HY412 睇住架車.....你地好攪笑呀....

晞晴媽咪

原文章由 kidslover 於 07-7-17 10:29 發表
遊戲機寄存個主意唔錯

[ 本文章最後由 晞晴媽咪 於 07-7-18 21:49 編輯 ]

Hi,

報到 , 報到

Isaac_Him = Isaac00_Mom

Hello

攪什麼呀 個戶籍給除掉

原文章由 Isaac_Him 於 07-7-18 03:57 發表
Hi,

報到 , 報到

改咗名?係唔係架?講句暗號嚟聽吓:D  

原文章由 Isaac_Him 於 07-7-18 03:57 發表
Hi,

報到 , 報到

妳係唔係講真架?

我知WHAMPOA車位約$2XXX, 妳如果真的有興趣, 可PM我, 因識人有車位剛想放租!

原文章由 HY412 於 07-7-17 14:19 發表

係真架,資料已 PM 給妳.

昨晚發了一個夢, 在黃埔停地場內尋找車位時遇見 fiona916 (樣貌不是,但自稱是 fiona916 ) ,她說有朋友出租車位,同我代問 ... 夢境完結.

今早看 bk 見妳留言亦嚇了一跳,希望夢境成真 :

原文章由 iwc 於 07-7-18 23:29 發表
妳係唔係講真架?

我知WHAMPOA車位約$2XXX, 妳如果真的有興趣, 可PM我, 因識人有車位剛想放租!

原來我睇漏了一頁, 所以不明白妳講什麼, 而家終於明白喇. 我是一個有節制的機迷 正期待 WII 有香港版, 但等了多時, 又唔想買日本貨改機玩翻版遊戲, 想比囡囡重視版權, 所以要繼續等下去.....

囡囡上星期去驗眼, 暫時有 50 度, 驗眼師叫佢唔好打咁多機, 其實她比我更節制, 只在放長假時才玩一陣, 有見及此, 有藉口不買 NDS 機

原文章由 晞晴媽咪 於 07-7-17 22:40 發表
哈哈....繼 ChiChiPaPa 話肯幫我"看"住部遊戲機, 而家 kidslover 又話可以幫 HY412 睇住架車.....你地好攪笑呀....

晞晴媽咪

Summer school starting July 23, 07

Whose son/ daughter will join this course? My daughter will.

H412,
How to create a topic for this?
Thanks.

Hi Micmic,

你好..我囡囡都會下星期一返升小四的暑期班, 佢編左返三丙班個組....

另外, 你地有冇同小朋友報左 9 - 11 月嘅皇家樂器試, 准考証已經由報考機構派發, 好好彩小女的小提琴試被安排在十一月初的一個星期六下午, 而鋼琴會於九月尾的星期三, 咁樣就可以請少一次假, 嘻嘻.....今日上網的時候無意中見到校際朗誦節的資料已公佈, 又是時候幫囡囡同朗誦老師約定時間上堂, 我相信校際音樂節的資料亦將快有, 鋼琴老師講過話一有消息就通知佢, 等佢可以早 D 去買/訂比賽書, 睇黎我個女開學之後都有排忙.....

晞晴媽咪

原文章由 Micmic 於 07-7-19 13:09 發表
Whose son/ daughter will join this course? My daughter will.

H412,
How to create a topic for this?
Thanks.

各位宣小家長;
     你們好 ! 最近兩天都不能登入宣小學校的網頁, 你們曾成功登入嗎 ?
      另我的小孩透過學校報了今年的英國皇家音樂試, 我希望早日知道考試的確實日期及時間, 校方幾時會通知家長呢 ? 準考證又幾時可取 ?

借題分享

上暑期辯論班, 你有沒有興趣?
你想唔想安排暑期辯論班給仔女上?

QUOTE:
九龍塘宣道vs油天(海泓道)小學冠軍戦-- 辯論比賽

恭賀宣小榮獲冠軍 和 油天(海泓道)獲亞軍.  我同意協恩中學校長話,所有參賽學校巳全部 WIN 了.

今日的辯論比賽十分精彩,小學生有如此雄辯,實在難得.可見辯論巳由中學推廣至小學.

[ 本文章最後由 clevermum 於 07-7-8 02:37 編輯 ]

Hi Misssbear,

我也很著急要知道皇家試日期,因為要趕快租琴房
明天會到學校問一問。看看可否取回准考証。