用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 九龍塘宣道小學家長召集處
樓主: HY412
go

九龍塘宣道小學家長召集處

HY412>> 唔好咁啦,說來話長。早排都跟少咗囝囝學校的瑣事,上來驚講錯嘢嘛  我都試過工人放假後不回來,之前重同我借咗錢,只怪自己太信任人。希望 ChiChiPaPa 今次順順利利

mabelma>>
我件未了的事今晚終於攪惦,總算煩少一樣。希望你又一切順利

大家好,我報到啦

YY媽咪

報到 , 報到

Celina827

Sorry, 咁多位,遲咗報到。

忙完考試,跟住又要跳Cha Cha,現在又要忙練波,因為參加了青少年羽毛球公開賽,希望可以鍛鍊佢的耐力及鬥志。

[ 本文章最後由 fiona916 於 07-7-14 00:48 編輯 ]

原文章由 fiona916 於 07-7-14 00:29 發表

Hi,各位,

我都係遲咗報到,sorry

Hi 各位,

歡迎大家歸隊, 但仍然有多位家長失散了, 希望大家有時間便上來談談心 :      ,  將呢個主題保持在版面首頁

Hi rio,

歡迎你, 你的小朋友升幾年級呀 ? 多 D上來呀 !

原文章由 rio 於 07-7-14 00:34 發表

Hi,各位,

我都係遲咗報到,sorry

[ 本文章最後由 HY412 於 07-7-14 23:16 編輯 ]

Hi fiona916,

跳 Cha Cha 是妳跳還是囝囝跳

我打算考車牌, 各位有沒有好介紹 還是去駕駛xx 學比較好 容易合格麻  

原文章由 fiona916 於 07-7-14 00:29 發表

忙完考試,跟住又要跳Cha Cha,現在又要忙練波,因為參加了青少年羽毛球公開賽,希望可以鍛鍊佢的耐力及鬥志。

原文章由 HY412 於 07-7-14 17:00 發表

跳 Cha Cha 是妳跳還是囝囝跳

我打算考車牌, 各位有沒有好介紹 還是去駕駛xx 學比較好 容易合格麻  

HI HY412,

千其唔好去駕駛xx學,因每堂都唔同師傅,想要book同一師傅
又無期又要等,我十幾年前就是在大圍駕駛xx學,己領教過。
可能我資質較差,考四次才考到。現時我都唔敢揸車,因為當
我開到70km就心都離埋。

原文章由 mabelma 於 07-7-14 17:37 發表

HI HY412,

千其唔好去駕駛xx學,因每堂都唔同師傅,想要book同一師傅
我開 ...

HY412,

是亞仔跳,佢哋四十幾人代表宣道參加『全城勁舞賀回歸』。

我是大圍駕駛學校考,因為人哋話易考,我都係十幾年前考,事實係每堂都唔同老師,但我考的是1A牌,是至易考個種,一次pass,我比較膽大,現在日日揸,有時亞仔會話我揸得慢,我會回應佢『安全第一』。

Hi mabelma,

哈哈哈 ... 肯定係妳的問題啦, 哈哈哈 ...... :

我不太擔心路試,但擔心筆試肥佬,到時比囡囡笑死:cry: 以後要她勤力讀書便有困難

原文章由 mabelma 於 07-7-14 17:37 發表

HI HY412,

我開 ...

[ 本文章最後由 HY412 於 07-7-14 20:53 編輯 ]

其實老公年半前都是在大圍駕駛學校考,開始是不同師傅教,後來補錢轉了一個固定的惡師傅,因為他經常出 trip, 所以用了年半時間才考到,不過中期試肥左佬,他是考棍波的.但我只會學自動波,我是街盲,都擔心日後要花很多時間才能去到目的地,到時真是得不償失

原文章由 fiona916 於 07-7-14 18:11 發表

HY412,

是亞仔跳,佢哋四十幾人代表宣道參加『全城勁舞賀回歸』。

我是大圍駕駛學校考,因為人哋話易考,我都係十幾年前考,事實係每堂都唔同老師,但我考的是1A牌,是至易考個種,一 ...

[ 本文章最後由 HY412 於 07-7-14 20:58 編輯 ]

原文章由 HY412 於 07-7-14 20:51 發表

其實老公年半前都是在大圍駕駛學校考,開始是不同師傅教,後來補錢轉了一個固定的惡師傅,因為他經常出 trip, 所以用了年半時間才考到,不過中期試肥左佬,他是考棍波的.但我只會學自動波,我是街盲, ...

我都係街盲,我過對面海,我會選擇搭地鐵,我只認得去宣道條路,或者荃灣、青衣、葵芳、尖沙咀我比較熟,去其他地方我要溫地圖,大多數我會選擇唔揸車,雖然十幾年車牌,都係『有限公司』。記住一定要考自動波 (1A)。

原文章由 HY412 於 07-7-14 16:58 發表
Hi 各位,

歡迎大家歸隊, 但仍然有多位家長失散了, 希望大家有時間便上來談談心 :      ,  將呢個主題保持在版面首頁

Hi rio,

歡迎你, 你的小朋友升幾年級呀 ? ...

Hi,各位,

我囝囝今年九月入讀P.1請多多指教.

我近幾個禮拜時日想,九月份是否給囝囝搭校車,因吾知道接送放學的情況?如果搭校車是否會與班主任少咗聯絡?因自己接送放學可知道囝囝在校的情.

另外,分班是以什麼來做準則?

有否家長義工參予?有否游泳班?

吾好意思太多問題 如果知可否告知?

Thank you very much

Hi HY412,

咁有心考車牌 係唔係想日後方便接送囡囡 ? 咁佢遲 D 仲搭唔搭校車呀 ?  你買齊三年級 D 書未 ?

ChiChiPaPa,

你最近係唔係趁工人放假一家大細去日本旅行 ? 去左東京, 大坂, 還是北海道 ? 多謝你囡囡給小女帶回來的小禮物, 佢鐘意到不得了, 希望你囡囡可以過一個開開心心的暑假, 我想佢地遲 D 就可以在暑期班再一齊玩. 你會唔會幫囡囡報考劍橋 Flyer 試 ? 我尋日去左英國文化協會幫小女報 Mover 試, 八月中應考, 希望佢 OK 啦...

晞晴媽咪

我老公是超級大忙人, 他買了車亦無時間用, 我唔想太浪費, 只好接送囡囡幫補一下 , 9 月先安排學車, 所以都要搭校車呢.

7 月 9 號已回校買回餘下課本, 謝謝妳 :

原文章由 晞晴媽咪 於 07-7-15 16:25 發表
Hi HY412,

咁有心考車牌 係唔係想日後方便接送囡囡 ? 咁佢遲 D 仲搭唔搭校車呀 ?  你買齊三年級 D 書未 ?

ChiChiPaPa,

你最近係唔係趁工人放假一家大細去日本旅行 ? 去左東京, 大坂, 還是北 ...

原文章由 晞晴媽咪 於 07-7-15 16:25 發表
Hi HY412,

ChiChiPaPa,

你最近係唔係趁工人放假一家大細去日本旅行 ? 去左東京, 大坂, 還是北 ...

我們去了東京。囡囡今天考完Flyers,之後去了Megabox行街,然後佢係咁打NDS。我最喜歡宣小冇假期功課,放假的時間怎樣運用,學生和家長可以自由決定。正!

Hi HY412,

原來係咁....你一定要比心機呀 ! 如果你有車牌的話, 一來可以接送囡囡返,放學同送午餐比佢, 又可以送佢參加課外活動, 好方便呀 !! 你睇 nanabi 就係一個人辦啦....話時話, 唔知  nanabi 係唔係仲未 login 到呢 ?

晞晴媽咪

原文章由 HY412 於 07-7-15 17:48 發表
我老公是超級大忙人, 他買了車亦無時間用, 我唔想太浪費, 只好接送囡囡幫補一下 , 9 月先安排學車, 所以都要搭校車呢.

7 月 9 號已回校買回餘下課本, 謝謝妳 :

Hi ChiChiPaPa,

相信你地一家人一定玩得好開心, 我個女不停問今個暑假是否可以到外國旅行, 我一直拖住佢係想 plan 下將個 family trip 推遲到聖誕節, 因工人姐姐會在該段時間放半個月假期返印尼, 我同老公只想盡量唔使又要返工又要留係屋企做家務, 哈哈....所以呢....會試下 plan 個十日以上的日本之旅, 如果比我兩個女知道就開心死啦..
我發覺而家 D 小朋友一般都好鐘意打遊戲機, 我覺得我囡囡係勁鍾意, 又唔太會節制, 所以佢好"恨"有一部... 但老公都諗緊買部 WII 比佢, 又怕佢太沈迷, 而家十五十六, 要觀察下佢呢排表現好唔好再決定....

晞晴媽咪

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-7-15 22:20 發表

我們去了東京。囡囡今天考完Flyers,之後去了Megabox行街,然後佢係咁打NDS。我最喜歡宣小冇假期功課,放假的時間怎樣運用,學生和家長可以自由決定。正!

原文章由 晞晴媽咪 於 07-7-15 22:41 發表

相信你地一家人一定玩得好開心, 我個女不停問今個暑假是否可以到外國旅行, 我一直拖住佢係想 plan 下將個 family trip 推遲到聖誕節, 因工人姐姐會在該段時間放半個月假期返印尼, 我同老公只 ...

Hi 晞晴媽咪,

好容易解決。買了之後,放在我處,咁佢就冇得沉迷。我唔介意,我唔怕沉迷,只要唔洗我出錢。

我遊說緊囡囡下年參加遊學團。不過,佢聽到話要上堂,就話唔制。佢重話現在上GAPSK的同學之中有一位被爸媽迫去參加遊學團。

係呀!囡囡已經講定下年去美國旅行。

唔....將部遊戲機寄存在你屋企果然係好主意...哈哈... 但我怕我個女想玩的時候會直頭喺你度同你對仔女大戰三百回合, 咁你部電視有任何損傷我唔負責嫁....

至於遊學團, 我想我個女應該幾有興趣, 至於你囡囡話 GAPSK 班那個同學仔個 case 呢.....如果個小朋友有被迫的感覺就不太好了, 況且而家 D 遊學團豐儉由人, 我地既可以安排一D 正正經經的學術團, 例如: 到英國, 美國學英文或到國內學普通話, 又可以考慮一D 興趣為主, 例如: 我今年見到一個係趁住哈利波特熱潮而到英國學英文同魔術, 或到外國的音樂學校上一個樂器暑期班...只要小朋友玩得開心又學到野, 咪得囉...當然要 within budget 啦....

晞晴媽咪

原文章由 ChiChiPaPa 於 07-7-15 23:01 發表

Hi 晞晴媽咪,

好容易解決。買了之後,放在我處,咁佢就冇得沉迷。我唔介意,我唔怕沉迷,只要唔洗我出錢。

我遊說緊囡囡下年參加遊學團。不過,佢聽到話要上堂,就話唔制。佢重話現在上GAPSK的 ...