用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 08-09 入讀幼兒園一齊分享搵校心德呀~~~
go

08-09 入讀幼兒園一齊分享搵校心德呀~~~ [複製鏈接]

仔仔下年就2yrs啦, 係咪要今年搵定幼兒園架啦
你地有無咩心水呀, 不如一齊分享下呀
我想搵係九龍塘區呀
   0    0    0    0

不過九龍塘區好似好小幼兒園, 而且價錢都唔平, 我打算搵d 半日
既學校, 因為唔想bb 太辛苦, 只係想比佢習慣下返學既生活

我都打算俾囝囝明年讀pn呀
我心目中有幾間心水選擇呀

1) 學之園(青衣) ~學費要$3xxx,比較貴,但我鐘意佢既教學宗旨同方式,而且近我家姐屋企同我公司

2) 金巴倫迦南 ~學費$2xxx,都okay.有半日/全日,口啤唔錯

3) 劍嗚 ~ 學費好似都係$2xxx,口啤好,但聽講k2開始d野會幾難

唔知大家有d咩心中呀,大家交流下呀!

我仔仔今年年尾都2歲呀, 崗崗問啟思都ok......

$2980.00半日......

我都想要多幾間資料.......

岩岩問左劍鳴要成$3280, 巧貴

原文章由 car817ho 於 07-7-5 13:51 發表
我都打算俾囝囝明年讀pn呀
我心目中有幾間心水選擇呀

1) 學之園(青衣) ~學費要$3xxx,比較貴,但我鐘意佢既教學宗旨同方式,而且近我家姐屋企同我公司

2) 金巴倫迦南 ~學費$2xxx,都okay.有半日/全日,口啤唔 ...

Bebichhichi
唔好意思呀..我記錯左呀..
可能我睇左好幾間,所以mix up左呀

原文章由 Bebichhichi 於 07-7-5 14:49 發表
岩岩問左劍鳴要成$3280, 巧貴

[ 本文章最後由 car817ho 於 07-7-5 15:25 編輯 ]

pekklekc
我三間心水學校都係你心水喎
keeee..
其實金巴倫迦南都okay嫁
無論價錢同教學方式
其實N1我主要係想俾囝囝早D適應學校生活
同埋學習群體生活...所以少D ENG對我黎講都OKAY

我想俾囝囝讀上午班呀,而KM既INT 班係下午班
所以我唔會讀INT....
不過我見BK KM既PN TOPIC都話下午國際班OKAY嫁

原文章由 pekklekc 於 07-7-5 15:34 發表
我心目中有幾間 :

1) 金巴倫迦南 ~ okay but N only has 30-min Eng session for 2 groups (ie 15-min for each group), seems not enough.  From K1, will have Eng/Cantonese/Mandarin.

2) HMT Victori ...

原文章由 Bebichhichi 於 07-7-5 12:00 發表
我想搵係九龍塘區呀

我囡囡出年都讀N班,諗住幫佢報金巴倫迦南ar,
聽d媽咪講都ok
不過諗緊俾佢坐校車/自己湊佢

Monty
金巴倫迦南都係你既心水呀..
keeee...仲有無其他心水學校呀
我都係聽d媽咪講okay,跟住睇過佢d教育方針都唔錯
所以我會試下報呀
你係全職媽咪定係在職媽咪呀?
我打算lunch time早d出去接仔仔放學
所以我會報上午班呀

原文章由 Monty 於 07-7-5 21:28 發表

我囡囡出年都讀N班,諗住幫佢報金巴倫迦南ar,
聽d媽咪講都ok
不過諗緊俾佢坐校車/自己湊佢

原文章由 car817ho 於 07-7-6 10:19 發表
Monty
金巴倫迦南都係你既心水呀..
keeee...仲有無其他心水學校呀
我都係聽d媽咪講okay,跟住睇過佢d教育方針都唔錯
所以我會試下報呀
你係全職媽咪定係在職媽咪呀?
我打算lunch time早d出去接仔仔放學
所以我會報上午班呀 ...
car817ho

係九龍塘都冇乜心水lu,因為其他嗰d學費又貴wor,
迦南就適中d,同埋K1會轉其他幼稚園,
所以揀住迦南先lor :)
不過都要搵多1,2間(屋企附近),因為驚囡囡面試唔得ar

我係全職媽咪黎ga,咁你呢??
我都會報上午班wor,咁你報左名未ar??
我問過d職員,佢哋叫我9月中報名∼∼

其實都諗住自己湊�接囡囡,不過係九龍塘火車站行去,
好似好遠咁

原文章由 pekklekc 於 07-7-5 15:34 發表
我心目中有幾間 :

1) 金巴倫迦南 ~ okay but N only has 30-min Eng session for 2 groups (ie 15-min for each group), seems not enough.  From K1, will have Eng/Cantonese/Mandarin.

2) HMT Victori ...

pekklekc,
你同我心目中差不多,但係我聖三一好似英文唔係幾好,我睇過之前d topic & 有個朋友係到讀k2 好多簡單d英文唔識(e.g. colour),所以如果想俾bb學英文就唔係幾好.
我已報HMT Victoria playgroup but waiting list
學之園(海逸) oct open day
請問啟思幼稚園(九龍塘正校)有如何?

Monty
其實nursery d學費都真係幾金嫁
迦南d學費都真係算okay喇...
我k1都會轉其他學校呀...
不過如果迦南收又讀得好既,可能唔轉囉
我都驚囝囝interview個時驚呀
所以搵等多一兩間好d
我在職嫁...好彩公司free,可以行開下..
所以會揀上就班,返公前湊佢返學,lunch就湊佢放學去阿姨到囉

咦..如果迦南收我地既bb,佢地未可能係同學仔囉

[quote]原文章由 Monty 於 07-7-6 11:58 發表
car817ho

係九龍塘都冇乜心水lu,因為其他

cherry_bb
我都有聽過victoria幾好,不過詳情就未睇呀
可否介紹下呀

原文章由 cherry_bb 於 07-7-7 00:43 發表

pekklekc,
你同我心目中差不多,但係我聖三一好似英文唔係幾好,我睇過之前d topic & 有個朋友係到讀k2 好多簡單d英文唔識(e.g. colour),所以如果想俾bb學英文就唔係幾好.
我已報HMT Victoria playgroup bu ...

原文章由 cherry_bb 於 07-7-7 00:43 發表

pekklekc,
我已報HMT Victoria playgroup bu ...

I was a teacher assistant in 啟思幼稚園(九龍塘正校) during my summer holiday when I was studying in the university (a temp job) well, i.e. more than 10 yrs before :p

the teachers there were all v. nice and pro. i worked in K1 class. the training on self-care, muscles, etc was v. gd. no homework in K1 and the kids enjoyed studying there. but my roommate worked in K3 class said the academic work was quite heavy (we guess to cope with the primary school standard).

no idea if there is any change over the yrs. but if speaking in 10 yrs before, the standard was among the top sth in HK, regarding the % of teacher having professional training.

if my husband considered local school, it would definately be one of our choices. but...........

but i m not sure if they ve nursery or not as when i worked there, seemed no nursery.

原文章由 car817ho 於 07-7-7 10:06 發表
Monty
其實nursery d學費都真係幾金嫁
迦南d學費都真係算okay喇...
我k1都會轉其他學校呀...
不過如果迦南收又讀得好既,可能唔轉囉
我都驚囝囝interview個時驚呀
所以搵等多一兩間好d
我在職嫁...好彩公司free,可以行開下..
所以會揀上就班,返公前湊佢返學,lunch就湊佢放學去阿姨到囉

咦..如果迦南收我地既bb,佢地未可能係同學仔囉
car817ho

可能會做到同學仔wor
咁你報左名未ar

你間公司都幾好wor

原文章由 Bebichhichi 於 07-7-5 12:00 發表
我想搵係九龍塘區呀

我都係喔,想揾kln tong

大家好, 我囡囡都係出年6月足2歲, 所以最近都係忙於shortlist nursery, 之前都報左vic記(hmt)既pg, 一心有少少留位心態(雖然佢地話唔關事, 但if你小朋友番開個度, 見番d熟口熟面既interviewer, 表現點都好d啦), 本來佢最近收左pg, 但最後我give up左 (其實都唔知係岩定錯既決定), 我give up既原因, 係因為我覺得佢地好commerical, 因為july係番得半個月(即5堂), 但佢地要收full month既charge, 唔會pro-rata, 咁我問可唔可以sep先開始讀, 佢話唔得, if我唔即paid, 就會比其他waitlist mom; 咁呢個都唔係主因, 因為都打算試下先, 但去paid之前我諗起有2個朋友個b係讀緊/讀過, 所以打去問下意見~

mom a: 仔仔番左kornhill幾個月, 覺得教得好差, 無野學, 話上2個hrs, 但又snack time又free play咁, 跟住係hea夠2hrs, 加上原先係1chi tutor+1eng tutor, 但eng tutor成日要開會/leave左, 但只會chi tutor 頂埋, 唔會另有native tutor代, 同埋呢個媽媽朋友係在職, 所以難得有幾次放假同仔仔上, 點知佢都話上到中眼訓(d野無聊)

mom b: 囡囡好大個, 應讀緊k2-3(寶翠vic記), 佢細個時都報左pg, 但上左3個月就頂唔緊, quit左再報其他pg, 因為覺得無野學, 教得唔好, 但佢之後都揀番vic記kinder, 因為佢好buy佢地教學, 只係唔like pg

(以上只係個人聽到番黎, 如實分享, 希望如果讀緊該校pg的家長唔好見怪)

加上其實無地點對我黎講唔太方便, 可能次次要by taxi, 所以最後我選擇左give up...因為如果要咁樣花2千幾蚊一個月比足一年去所謂hold位, 實在唔化算, 最大問題係, 每星期仲花左時間去上一個口脾麻麻地既pg, 即係變左唔可以揀d好既pg上, 一來一回好似犧牲好多咁...so

離左題添, 其實我心目中本來就係樂基, 點知佢又突然搬左仲變埋pips....(原來最update info, 樂基又唔搬, 會續租一年, 但之後去向未明, 校方承諾就算唔續租都會搬番klntong, 所以我又會put on list)

所以宜家心入面仲煩緊, 暫時on list會係
1. keenmind --- 口脾好
2. 樂基 --- before最近搬遷既笑料, 係之前既心水
3. 凱帆學之園 --- 較唔方便, 校舍大同新有outdoor playground,  又叫雙語同雙班主任
4. kingston/耀中 --- 但又好似好貴咁
6. victoria (hmt) --- 地點唔便, 又難考, 但我成日覺得名過其實
7. 迦南 --- 校舍吸引, 但係又實在太少english time, 其實2,3歲對language既development都好重要, 所以個心都偏重d 國際/注重英文既nursery

其實我最心水既kinder都係st cat同根德, 只係因為無nursery, 所以now就好頭痕(當然就算有都未必入到...好多人爭)

sorry, 有d長氣, 因為一講到呢d, 成肚問號同感慨, 實在不吐不快~

[ 本文章最後由 ronni 於 07-7-7 22:16 編輯 ]

個個都揀九龍塘, 唔知有冇港島區既媽咪可以分亨下~
‹ 上一主題|下一主題